...zdaje się, że ona służyła pod polską banderą wojenną jako jednostka patrolowa. Nie pamiętam szczegółów, ale mam je w swoich papierach (Trzy pokolenia w starym Morzu)
Wiedza? Jakaś tam jest, ale nade wszystko okruch sympatii dla panów S i G.
Dzisiaj nie podskoczy mi żaden dyplomowany germanista, ale powiem Wam, że kiedyś... nie potrafiłem przeczytać ani jednego ani drugiego z obu nazwisk!!!
bardzo ciekawy temat rozwinąłeś, zresztą wielkie dzięki za odpowiedź.
...Co do Tych panów, miałem ten sam problem a kiedyś trafiłem na jakiś film dokumentalny i..lektor też tak jakoś czytał te nazwy jakby składał je z literek...zresztą nie tylko te, ale taie były czasy
...jak trafisz w swych zbiorach na ten artykuł daj namiary. Może mają u nas Morze w czytelni, chętnie dowiem się więcej bo to jak dla mnie bardzo ciekawe...
...to mi przypomniało o jednym takim zdarzeniu , podczas świątecznych zakupów chyba w pilskim Tesco trafiłem do działu z książkami a, że ostatnio bardzo dużo jeżdżę zawodowo po kraju uwagę zwrócił taki ni to mapa ni przewodnik po Polsce... otwieram na chybił trafił i czytam o Żaganiu, że był tam obóz jeniecki i...że uciekło z tamtąd wielu osadzonych w ciągu jednej nocy...okazało się że potem nakręcili na podstawie histori tej ucieczki film "Wielka Ucieczka" z plejadą holywodzkich gwiazd...powiem szczerze ,że nie wiedziałem ale teraz jak będę widział ten film będę wiedział że historia była blisko