Znalezione w sieci na jednym z for ,miedzy innymi Orzeł- niektóre naprawdę ciekawe foty.
http://images.google.pl/images?gbv=2&hl=pl&safe=active&q=polish+destroyer+source:life&sa=N&start=0&ndsp=21
Edytowany przez donitzz dnia 07-02-2010 14:14
Raczej tablicę. Pamietacie, jak kiedyś pytałem o tę tablicę? Warto byłoby się porozglądać po Dundee i okolicach, czy gdzieś tam jej czasem nie ma?
Mogła (choć nie musiała) ona zostać zdjęta w trakcie jakiegoś remontu...
Byłby to właśnie TEN fragment "Orła", który mógłby posłużyć za Jego pomnik.
A "Polish Destroyer" - to jak widzę ktoś, kto podrzucił zdjęćka na forum?
One są znakomite!! Ciekawe, kto się kryje za pseudonimem PD? Kawał dobrej roboty.
Edytowany przez Stary_Wraq dnia 08-02-2010 15:33
Przyglądam się i przyglądam i nie widzę tablicy,a tym bardziej miejsca po niej ,choć może jestem "za bardzo" zmęczony po całym dniu pracy
dodatkowe zdjęcia z (tak myślę) tego samego okresu:
A ja widzę (prawdopodobnie) tablicę trochę nad i za znakiem taktycznym. Z tego miejsca oczywiście całej nie widać, ale była ona właśnie na lewej burcie kiosku bliżej rufy. Na zdjęciu jest taka mało wyraźna pionowa kreska, i to jest chyba to.
A ja jej tam nie widzę. Proszę porównać tą fotkę ze zdjęciem Orła wchodzącego do Basenu Prezydenta 10 lutego 1939 roku. Tablica była na wysokości nazwy okrętu jakiś metr od niego w stronę dziobu. Poza tym była to tablica okolicznościowa i z tego co wiem to była zdjęta zaraz po przybyciu okrętu do Gdyni. I tak na zdrowy rozum - jakby wyglądała ta tablica w warunkach słonego środowiska? Zaczyścili by się chłopaki na amen. Edytowany przez Iron Duke dnia 09-02-2010 21:49
Jeśli tablicy nie ma na zdjęciu, to - jeśli Okręt zabrał ją ze sobą na wojnę - mogła zostać albo zdeponowana na lądzie (co daj panie Boże), albo schowana wewnątrz Okrętu (a wtedy amen - poszła na dno wraz z Nim). Jeśli gdzieś jest, to mamy gotowy pomnik, lub ślad po Okręcie i jego Załodze. Warto jej poszukać na miejscu i sprowadzić do kraju. Może być gdzieś w Gdyni, mogli podprowadzić ją Niemce... poszukać w każdym razie warto.