Od czasu do czasu po różnych gazetach ukazują się rozmaite teksty o zaginionych okrętach podwodnych, zwłaszcza niemieckich. Każdy taki tekst, jeśli zawiera na przykład jakąś "tajemnicę", stanowi dla mnie małe wyzwanko do poszukania tu i tam. Źródła mam zasadniczo cztery i to dość dobrze opanowane, to jest obie nasze Wojny Światowe na Morzu i dwa Małe Groenery dla obu flot niemieckich z tych wojen. Wszystkie moje wyniki, ilości, rewelacje - mogą być stare, bo te "Wojny" nie są już najnowsze, ale to stosunkowo dobre rzeczy. Wiem, że listy np. U-Bootów są w Sieci, że w Sieci są strony obu wojen światowych pod wodą, czy spod wody, ale u siebie w domu NIE MAM Sieci, dlatego wojuję tylko z moimi źródłami. Wiem jednak, że w Sieci jest Chronik des Seekriegs Rohwera i Huemmelchena - to też jest rzecz całkiem wporzo.
Te różności, które podałem wcześniej na temat U-Bootów potraconych z przyczyn innych niż bojowe - to właśnie stamtąd.
Teraz pytanie - czy strona U-Boat.Net jest źródłem lepszym od "Wojen"? W stosunku do obu U-Bootwaffen najlepsze są pewnie źródła niemieckie (małe i duże Groenery??) Chodzi o wyszukiwanie U-Bootów, których losy pozostają nieznane wg źródeł starszych.
Jeszcze jedno pytanie - czy Niemcy mają jakąś stronę ze swoimi U-Bootami z obu wojen?
I ostatnie pytanie oraz propozycja: może warto byłoby wprowadzić do Sieci nasze obie Wojny na Morzu ze wszystkim, to jest z obu wykazami flot?