Super....Oberschleisen... grupa muzyczna z Górnego Śląska wykonująca industrial metal. Ma w swoim repertuarze jeszcze kilka patriotycznych utworów. Jak widać Orzeł też się swojej "pieśni" doczekał
Jest pamięć i jest moc.....
Z dumą zaś płyną podwodni marynarze
Na burcie okrętu białego orła znak
Płyną do boju niezłomni żeglarze
Do końca wierzą w ojczyzny wolnej raj
Jakoś ci "niezłomni żeglarze" do podwodnego okrętu mi nie pasują. Co prawda jak przez mgłę pamiętam "podejrzane eksperymenta" z łodzią podwodną napędzaną jakoby wiatrem (na powierzchni), ale w zestawieniu z "Orłem" - tą wówczas bardzo nowoczesną maszyną - coś mi nie gra. Z filmu o "Orle" pamiętam różne śmieszne epizody (ten wasz ... Pirat!) - może tędy droga do delikatnego "odbrązowienia" załogantów z "Orła"?
Z drugiej strony dumni marynarze wciąż pływają pod znakiem MW RP, służąc ojczyźnie wolnej i reprezentując ją na obcych wodach, więc tu nie zmieniło się nic.
Wraqu!!! Ci "niezłomni żeglarze" to impresja poetycka. I jak wiesz, pewien bardzo znany polityk powiedział dawno temu: Nie ważne co mówią, ważne ze mówią!.
Brzmi to trochę anachronicznie - żeglarze w zestawieniu z podwodnym okrętem?? Zdaje się, że chyba były jakieś projekty żaglowych oop, ale w ostatecznym kształcie jednostki te weszły do historii wyłącznie z napędem mechanicznym. Co ciekawe - nie zawsze motorowym. Pozdrawiam (Wraq)