Ja posiadam artykul o okretach klasy "Wilk" napisany przez kmdr. Stanislawa Wielebskiego. On byl naszym prezesem swego czasu... . Co Wy na to? Moge zapytac sie go i podac na strone...
Edytowany przez Tomek dnia 03-05-2007 22:26
WITAJ STRAY WRAQU. POJAWIŁA SIE TERAZ NOWA POZYCJA: "STALOWE DRAPIEŻNIKI - POLSKIE OKRETY PODWODNE NA WOJNIE" AUTORSTWA M.BOROWIAKA. JEST TO CIEKAWE KONPEDIUM WIEDZY O NASZYCH OKRETACH PODWODNYCH. GDYBYŚ MIAŁ PROBLEM Z POZYSKANIEM TEGO TYTUŁU TO DAJ ZNAĆ.
...znam nawet ich Autora. Jeśli idzie o inne pozycje n/t polskich okrętów podwodnych, w tym i "Wilków" - to mam np. pracę doktorską pana kmdra Cz Rudzkiego (z której dowiedziałem się swego czasu po raz pierwszy o rozstrzelaniu por. Śniechowskiego za szpiegostwo na rzecz III Rzeszy), no i przeróżne tam Piaskowskie (Album Okrętów), Pertki i Borowiaki (Małe floty i oweż bez mitów).
Edytowany przez Stary_Wraq dnia 11-12-2008 13:02
Dzięki.
Co do okrętów typu Wilk to spotkałem się (chyba u Kosiarza) z nazewnictwem - podwodne stawiacze min. Tak je chyba dawniej nazywano (podobnie jak niszczyciele nazywano kontrtorpedowcami). W swym rozdziale poświęconym planowi "Worek" zarzuca on (Kosiarz) brak wykorzystania tych okrętów do minowania podejść do portów niemieckich (i Gdańska). Podobno były idealne właśnie do takich zadań.
Edytowany przez jansodula dnia 25-04-2010 18:55