23 February 2025 15:26
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 3 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 3 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Dziwny pasażer...
Ambreliser
Panie i Panowie, proponuję zakończyc ten jałowy spór, przerwac wzajemne nawracanie na jedynie słuszne wyznanie historyczne i tp i td.
Prawda zawsze na wierzch wypłynie, jaka by nie była, a na razie cieszmy się próbą odnalezienia Orła.
Bo chyba o to w tej chwili najbardziej chodzi!Grin

Grom

Cytat

Prawda zawsze na wierzch wypłynie, jaka by nie była, a na razie cieszmy się próbą odnalezienia Orła.

No właśnie o to chodzi, że prawda wypływa tylko nie do końca taka jaką znamy od 70 lat. Winę za ujawnianie prawdy ponoszę ja. Nie ma czegoś co można nazwać jedynie słusznym wzynaniem historycznym. Natomiast istnieje zawiść, chore ambicje itp, które nakazują negować zdrowy rozsądek w imię swoich własnych celów. Podważać słowa członków załogi ORP Orzeł ponieważ nie są one tym co napisał jeden lub inny autor książki i co gorsza nie są one tym w co wierzymy lub chcemy wierzyć. Czy spór jest jałowy ? Pod pewnymi względami uważam, że tak. Głównie ze względu na brak znajomości tematu w dostatecznym stopniu. Jednak jest w tym coś dużo bardziej przerażającego. Otóż całkowite odrzucanie informacji innych niż zgodne z własnym przekonaniem. I tego najlepszym przykładem jest amigo oraz jemu podobni ludzie. Jednak mam dla amigo lepszą informację. Ta sprawa powoduje taki przyrost "chorych ambicji", że wielu z dziką przyjemnością będzie kopać tylko dlatego by to ich nazwisko potem pojawiło się jako tych co odkryli prawdę. Musisz się niestety z tym pogodzić amigo. To już nie hipotezy i gdybanie.

"W świetle obowiązujących ówcześnie regulaminów oraz wojskowego prawa karnego: Pełniący obowiązki dowódcy okrętu podwodnego O.R.P. Orzeł kpt.mar.J.Grudziński ponosi pełną odpowiedzialność za dopuszczenie do internowania podległej mu jednostki na redzie portu Tallin"

P.S.
Byłem kilkakrotnie upominany by nie wdawać się w dyskusje, ale kiedy widzę nickname amigo vel PL_maniek poprostu nie mogę odmówić sobie tej dziekiej przyjemności. Grin
Edytowany przez Grom dnia 29-07-2008 19:15

irek6969
Witam Gromie!

Ale kapitan marynarki Jan Grudziński, stanął na wysokości zadania i ORP Orzeł pod jego dowództwem dokonał udanej ucieczki z Tallina. Smile

Pozdrawiam

PS. konstruktywna dyskusja jest zwasze lepsza niz milczenie....

Grom

Cytat

irek6969 napisał:
Witam Gromie!

Ale kapitan marynarki Jan Grudziński, stanął na wysokości zadania i ORP Orzeł pod jego dowództwem dokonał udanej ucieczki z Tallina. Smile

Pozdrawiam

PS. konstruktywna dyskusja jest zwasze lepsza niz milczenie....

Czy wiesz kto wpadł na pomysł ucieczki i był motorem napędowym całego przedsięwzięcia ?
Czego nie neguję to faktu przebicia się do UK, ale neguję wyłączną chwałę jaka spadła za to na oficerów okrętu. Bo był to wyczyn całej załogi, a zwłaszcza tej większości, która nie miała szlifów oficerskich.
Edytowany przez Grom dnia 29-07-2008 22:27

irek6969
Gromie....!!

To jest oczywiste, że chwała należy się szeregowym marynarzom.. bez ich pomocy sami oficerowie mogliby co najwyżej z Tallina na pieszo uciekać. Z tego co ja czytałem to na pomysł ucieczki wpadł porucznik marynarki Andrzej Piasecki.

Pozdrawiam....

Grom

Cytat

irek6969 napisał:
Gromie....!!

To jest oczywiste, że chwała należy się szeregowym marynarzom.. bez ich pomocy sami oficerowie mogliby co najwyżej z Tallina na pieszo uciekać. Z tego co ja czytałem to na pomysł ucieczki wpadł porucznik marynarki Andrzej Piasecki.

Pozdrawiam....

No więc czytałeś w książce. Książkę napisał jakiś autor podpierając się przekazami osób, które tam i wtedy na Orle nie były.

Lekcja numer 1. Temat: Kto wpadł na pomysł zorganizowania ucieczki Orła z Tallina?

Gdy zdezorientowani oficerowie Orła po internowaniu na środku redy tallińskiego portu poddali się apatii, wspomogli ich swoim doświadczeniem i sprytem właśnie podoficerowie i marynarze okrętu. Od chwili internowania podoficerowie po cichu opracowywali plan wyrawnia się z Estonii. Kiedy plan został dopracowany bosman A.Kamecki zaniósł kapitanowi J.Grudzińskiemu owoce tajnych obrad podoficerów. Plan został zaakceptowany i wdrożony w życie. Skąd to wiem ? Bezpośrednio z zeznań załogi Orła w sprawie H.Kłoczkowskiego.

Edyutuję:

Je nie dotarłem do tych wiadomości czytając "Dzieje ORP Orzeł" J.Pertka, czy "Plamy na banderze" M.Borowiaka, " Torpeda w celu" B.Romanowskiego, ani innego wydawnictwa książkowego. Wiem to wprost z sali sądowej gdzie w trakcie lat zeznawali podoficerowie z ORP Orzeł. Sami dobrowolnie i z własnej inicjatywy bronili byłego dowódcy tak jak potrafili. I choć wydarzenia im się zacierały w pamięci, to przedstawili obraz byłego dowódcy zupełnie inny od tego jaki jest przedstawiany w książkach i zupełnie odmienny od tego jakim przedstawili go oficerowie. Wtedy zadałem sobie pytanie czy ktokolwiek z tych dwóch grup ludzi mógł mieć w tym jakiś cel. Wyszło na to, że oficerowie mieli cel, a podoficerowie zwykłe poczucie przyzwoitości i wiele szcunku dla byłego dowódcy. Dalej to już składanie rozsypanych puzzli w całość.

Lekcja numer 2. Temat: Gdzie przebywał ORP Orzeł w dniach 8 - 12 września 1939 ?
Odpowiedź jest - w swoim nowo wyznaczonym sektorze, który leżał u wybrzeży Prusch Wschodnich.

Edytowany przez Grom dnia 30-07-2008 19:30

irek6969
Witaj Gromie!

Bardzo dziękuję za pierwszą lekcję...., szczerze mówiąc czekałem kiedy się odezwieszSmile.
Historią Orła interesuję się od czasu kiedy mój tato opowiadał mi o Polskiej Marynarce Wojennej. Mój tato rocznik 1926, po wojnie mieszkał w UK... i poznał kilku marynarzy Z PMW min Feliksa Prządaka... byłem zbyt mały by wszystko zapamietać ale miłoścć do Orła pozostała.....
A co sądzisz o przyczynach zatopienia okrętu i czy obecne poszukiwania przyniosą wreście sukces i wrak Orła zostanie odnaleziony

Pozdrawiam!!

Grom

Cytat

irek6969 napisał:
Witaj Gromie!

Bardzo dziękuję za pierwszą lekcję...., szczerze mówiąc czekałem kiedy się odezwieszSmile.
Historią Orła interesuję się od czasu kiedy mój tato opowiadał mi o Polskiej Marynarce Wojennej. Mój tato rocznik 1926, po wojnie mieszkał w UK... i poznał kilku marynarzy Z PMW min Feliksa Prządaka... byłem zbyt mały by wszystko zapamietać ale miłoścć do Orła pozostała.....
A co sądzisz o przyczynach zatopienia okrętu i czy obecne poszukiwania przyniosą wreście sukces i wrak Orła zostanie odnaleziony

Pozdrawiam!!

Nie wiem ile bym dał, żeby znaleźć kontakt z rodziną podoficerów, którzy bronili H.Kłoczkowskiego, a F.Prządak był wśród nich.
Jak narazie jedna z hipotez czeka na potwierdzenie lub zanegowanie. Wejście na minę jest bardzo prawdopodobne. Nie chcę gdybać. Chcę, żeby go znaleźli i bardzo im tego życzę.

irek6969
Gromie.....
To dlaczego w historii Orła jest tyle niejasności... powiedziałbym wręcz fałszerstwa.....
I jeszcze jedno pytanie, z jakiego powodu Orzeł wszedł do Tallina..?

Z książek... wiem o chorobie ówczesnego dowódcy i o awarii sprężarki...
czekam na trzecią lekcję.....
Jak tak dalej pójdzie to dziś w nocy nie będe mógł spać Smile

Jeszcze raz pozdrawiam!

Grom

Cytat

irek6969 napisał:
Gromie.....
To dlaczego w historii Orła jest tyle niejasności... powiedziałbym wręcz fałszerstwa.....
I jeszcze jedno pytanie, z jakiego powodu Orzeł wszedł do Tallina..?

Z książek... wiem o chorobie ówczesnego dowódcy i o awarii sprężarki...
czekam na trzecią lekcję.....
Jak tak dalej pójdzie to dziś w nocy nie będe mógł spać Smile

Jeszcze raz pozdrawiam!

No cóż. Może to zabrzmi jak krypto reklama czy auto reklama, a coś mi się wydaje, że zarzucono mi "borowiakszczyznę":
www.odkrywca.pl/okladki/odkr106.jpg
Tytuł serii artykułów: "Więcej fikcji niż prawdy?"

Tam poznasz odpowiedzi na pytania.
Edytowany przez Grom dnia 30-07-2008 20:05

irek6969
Gromie to raz jeszcze ja:)

Możesz podać numer i rok "Odkrywcy"......:)

Pozdrawiam!
Dalej jestem na wachcie:)

Grom
Seria zaczęła się od 10 (105) październik 2007. Łącznie było chyba 8 artykułów z 2 przerwami. Ostatni w będzie lipiec 2008. Nie wiem dokładnie musiałbyś zapytać. Również Morza Statki o Okręty "Początek epopei R11; dzieje ORP Orzeł raz jeszcze" aut. Alfred Światły. Tu szczegółowe opisanie incydentu tallińskiego. Seria bodajże 4 artykułów. W obecnym wyszedł chyba trzeci. Piszę chyba bo nie mieszkam w Polsce i nie śledziłem dokładnie kiedy wydawano. Ja otrzymałem 2 numery pierwszych dwóch artykułów z Odkrywcy, a pracę Pana A.Światłego poznałem dzięki jego uprzejmości.
Edytowany przez Grom dnia 30-07-2008 21:15

irek6969
To znowu ja:)!!

Dziękuję za podanie literatury dotyczącej Orła, zasiałeś ziarno niepokoju, ale także ciekawości......

Dziękuję za konstruktywną dyskusję..... Postaram się jak najprędzej skompetować te numery..... :)

Grom

Cytat

irek6969 napisał:
To znowu jaSmile!!

Dziękuję za podanie literatury dotyczącej Orła, zasiałeś ziarno niepokoju, ale także ciekawości......

Dziękuję za konstruktywną dyskusję..... Postaram się jak najprędzej skompetować te numery..... Smile

Moim celem właśnie jest zasianie ziarna niepokoju. Jeśli ktoś chce poznać wydarzenia dogłębnie to winien poznać obydwa punkty widzenia. Zarówno ten oskarżających jak i ten oskarżanych. W efekcie człowiek będzie miał szansę wyrobienia sobie swojej własnej opinii. Nasze opinie w tej sprawie były formowane przez prawie 70 lat jednostronnym opisywaniem i manipulowaniem faktami. Kiedy dotarłem do archiwów i dokumentów, w trakcie czytania zrodził się we mnie wielki sprzeciw. Nie na oficerów, nie na dęte oskrażenia, ale właśnie na fałszowanie historii, na manipulacje i machinacje, na obsmarowywanie tego człowieka choć on wcale na to nie zasłużył. Tylko ignoranci nie chcą poznać prawdy, ale jeszcze gorsi ignoranci nie chcą dopuścić do ujawniania takich rzeczy i upubliczniania ich.
Edytowany przez Grom dnia 30-07-2008 22:28

irek6969
Witaj Gromie!
Dziś nabyłem Morze Statki i Okręty numer podwójny lipiec- sierpień.. i przeczytałem trzecią cześć artykułu Pana Alfreda Światły......
Ziarno kiełkujeSmile

Ambreliser
Biada , biada oto kolejny jedi przeszedł na ciemną stronę mocyGrin

irek6969
SmileSmile..... Dopiero zapoznaję się z tą czarną magią....SmileSmile
Warto dogłębnie poznać sprawę.... Grin

Grom

Cytat

irek6969 napisał:
Warto dogłębnie poznać sprawę.... Grin

I bardzo dobrze. Nawet jeśli się nie zgodzisz z tym co napisał Pan Światły, lub nie zgodzisz się z tym co napisałem ja będziesz przynajmniej wiedział dlaczego.

lufa
Przepraszam że odgrzewam. Zacząłem ostatnio drążyć kwestie genealogiczne i natrafiłem na wyszukiwarkę ilości osób, noszących konkretne nazwisko na terenie kraju (na podstawie Powszechnego Spisu Ludności) W owym wykazie figuruje
Kłoczkowski aż 47 razy, Niby nic, ale... Jest również rozpiska według dawnych województw : Warszawskie 3, Białostockie 4, Jeleniogórskie 8, Katowickie 1, Koszalińskie 1, Lubelskie 1, Łódzkie 5, Wałbrzyskie 1, Wrocławskie 4, Zamojskie 19. Ze względu na trasę przejazdu Szanownego Sonara na uwagę zasługują te pogrubione.

Ambreliser
Czyli jednak Sonar miał wątpliwą przyjemność rozmawiać z Kłoczkowskim, naszczęście nie z tym co w zaświatach...Wink

Przejdź do forum
Zaloguj
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 3

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 976
· Najnowszy użytkownik: testik
Ankieta
Moje poszukiwania ORP ORZEŁ

Szukam, czytam, przeglądam i przekazuję dalej
Szukam, czytam, przeglądam i przekazuję dalej
40% [32 głosów]

Szukam, czytam i przeglądam
Szukam, czytam i przeglądam
39% [31 głosów]

Tylko czytam to co inni napiszą
Tylko czytam to co inni napiszą
13% [10 głosów]

Czekam jak ktoś inny znajdzie okręt
Czekam jak ktoś inny znajdzie okręt
9% [7 głosów]

Ogółem głosów: 80
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 13/09/2008 14:47

Archiwum ankiet
Webmaster
Twórca i opiekun

Marcin Burza Burzyński
5,975,514 unikalnych wizyt