23 February 2025 18:08
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 3 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 3 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
JAK TAM POSZUKIWANIA?
rafal19_74
Parę dni temu na Onecie pojawiła się informacja, że IMOR przeszukał już 20% obszaru, narazie bez efektu. Podobno podczas rejsu na wyznaczony obszar namierzył jakiś inny wrak (40m dł.) ze śladami po wybuchu. Myślałem, że na tej stronie znajdę jakieś aktualne informacje o wynikach poszukiwań Sad. Pozdrawiam.

Krolik
Akcje poszukiwawcza wszyscy sledzimy bezposrednio na stronie wyprawy:

http://orzel.balex.eu/

Edytowany przez Krolik dnia 05-08-2008 09:54

rafal19_74
O to mi chodziło! Smile Dzięki!

wahoo
Wygląda na to że MAP zgubiła zbytnia pewność siebie, nieprzygotowali żadnego planu awaryjnego i ostatnie 3-y dni miotali się dość chaotycznie.

shary
No trochę pomotali się na końcu bo szli na to 16b na pewniaka a tu okazało się, ze nie trafili. Teraz p. Hac tłumaczy wypowiedzi p. Piwnickiego medialną manipulacją ale przecież w zgromadzonych materiałach prasowych i telewizyjnych często padały wypowiedzi przesycone pewnością co do miejsca spoczynku Orła. Nawet konkurs na stronie wyprawy zakładał jedynie pole 16b Wink. Trochę to niepotrzebne- wystarczyło by powiedzieć zwyczajnie, że zawiodły dane przeanalizowane w angielskich archiwach i koniec. Smile

Mimo wszystko chwała im za trud jaki podjęli. Zrobili olbrzymi krok do przodu i jeśli w przyszłym roku zamierzają kontynuować poszukiwania to należy życzyć im wszystkiego najlepszego i wspomagać o ile to możliwe ze wszystkich sił. Jeżeli sponsor nie dopisze może warto zrobić społeczną akcję zbiórki pieniędzy na rzecz poszukiwań. W końcu skoro społeczeństwo zakupiło ten okręt to może po latach samo sfinansuje jego odnalezienie. Sam chętnie dokonałbym wpłaty (i zapewne nie tylko ja) na tak szczytny cel. Smile

sys
zgadzam się z Tobą, zbiórka pieniędzy będzie dobrym rozwiązaniem ale trzeba bardzo dużo szumu medialnego wokół tego zrobić, sam chętnie wpłacę pieniążki. Moim zdaanie poszukiwania nie powinny się ograniczać do kilku tygodni ale do kilku miesięcy, by wyeliminować straty czasowe podczas złej pogody, czas na przeanalizowanie danych na miejscu... tak naprawdę nie wiemy gdzie leży okręt, dobrze że zaczynamy wyeliminowywać niektóre miejsca...może spoczywwać zaraz przy wybrzeżu Szkocji jak i Norwegii, może teraz zacząć analizę bardziej jak się wydawało niedorzecznych miejsc zatonięcia. Ale na to potrzeba funduszy...
...moim marzeniem byłaby taka wyprawa co roku Wink

Grom

Cytat

wahoo napisał/a:
Wygląda na to że MAP zgubiła zbytnia pewność siebie, nieprzygotowali żadnego planu awaryjnego i ostatnie 3-y dni miotali się dość chaotycznie.

Życzę wam chłopcy by was nie zgubiła o ile potraficie zrobić coś z niczego jak Panowie z MAP. Z waszej strony tutaj należą się tylko pokłony zespołowi MAP, a nie ironiczne przytyki. Bo to MAP, a nie koleś "wahoo" był na IMOR'ze i to MAP, a nie wahoo wyeliminował jedną hipotezę. Wam tutaj zostaje tylko klikanie i krytrykanctwo. Naprawdę najszczersze wyrazy współczucia. Jeśli uda mi się awersją zmusić was do jakiegokolwiek wysiłku to też będzie moja zasługa, ale będę się bardzo cieszył.

@Marcin - pomyśl czy warto wyrzycać pieniądze na hosta i domenę. Może to szokujące, ale niestety prawdziwe.
Edytowany przez Grom dnia 18-09-2008 23:49

Admin

Cytat

Grom napisał/a:
@Marcin - pomyśl czy warto wyrzycać pieniądze na hosta i domenę. Może to szokujące, ale niestety prawdziwe.

Ale przecież byleś zainteresowany kupnem strony i domeny, czyli miałeś jakieś plany. To zamiast, i tu zwracam sie wszystkich piewców ORŁA, sie kłócić zacząć konstruktywnie coś robić.

http://www.orzel.one.pl
Grom
Nie tylko byłem, ale jestem w dalszym ciągu. Oferuję cenę jaką zażądasz (w granicach rozsądku). Strowarzyszenie nie istnieje. Tu się nie ma z kim kłócić Marcinie. Ja mogę potrzebować strony na to, żeby przekazywać newsy, a nie dyskutować o wyższości świąt BN nad W.
Edytowany przez Grom dnia 21-09-2008 20:06

Admin
Kłócić, bo ostatnimi czasy jest wiele postów na gdzie ktoś wytyka coś komuś. A nie takie były zamysły Marka i moje.
Stowarzyszenie nie istnieje - zgadza się. Ale nigdy strona nie była własnością stowarzyszenia (mam nadzieje ze pamiętasz jak groźba chcieli przejąć stronę) i nie ma ona nic ze stowarzyszeniem wspólnego. No może poza tym ze to była informacja o stowarzyszeniu.
Strona nie jest na sprzedaż. I to nie tylko ty się o to pytałeś.
A jak masz newsy to zawsze możesz skorzystać z linka
http://orzel.one.pl/submit.php?stype=n
albo pomóc mi w prowadzeniu strony. Czy trzeba coś kupować ażeby przekazywać newsy?
Edytowany przez Admin dnia 21-09-2008 20:45

http://www.orzel.one.pl
Stary_Wraq
Ten wrak ze śladami po wybuchu - czy to było może pół kadłuba okrętu podwodnego??
Z tego co wiem, to MAP odkryła dwa ciekawe wraki - 60-metrowy parowiec i stalowy żaglowiec. Interesujący wydaje się być ten ostatni - kiedyś po łamach prasy morskiej przemknęła wiadomość o zatonięciu duńskiego żaglowca szkolnego ACTIV. Czy to może być ON??
I jeszcze coś. Oto telewizja co rusz przypomina taki amerykański film o białym szkwale, który pochłania szkolny żaglowiec "Albatros". Katastrofa owego "Albatrosa" nastąpiła podobno mniej więcej w czasie pierwszej wyprawy Amerykanina na orbitę wokółziemską w 1961 roku. Na ile historia z tego filmu opiera się na faktach? Realizatorzy w "liście płac" dedykują film pamięci ofiar zatonięcia "Albatrosa". Czy to trick, czy fakty??
Edytowany przez Stary_Wraq dnia 19-12-2008 14:13

Przejdź do forum