Z ramienia i Rzadu RP i Ligi Morskiej i Kolonialnej delegacji do Liberii w sprawie pewnego traktatu przewodniczyl znany pisarz marynista, dyplomata i podroznik- Janusz Makarczyk. Wspominam to nazwisko w zwiazku z kampania wrzesniowa 1939. Otoz Makarczyk byl mocno zwiazany z morzem, ale w wojsku kierowal bateria artylerii p.lot i wlasnie w kampanii wrzesniowej jego bateria stracila az 29 niemieckich samolotow, najwiecej ze wszystkich innych baterii.
Wszyscy którzy walczyli dla polski są bohaterami. Aż łezka się w oku kręci jak myślę że wielu z nich jest już zapomnianych.
Edytowany przez submariner31 dnia 05-11-2011 15:59
OJ!
Dzisiaj mnie wzielo na pisanie, bo niedawno wrocilem z podrozy. Moze nie tak dalekiej ale z kraju wikinga Knuta Wielkiego co bobudza wyobraznie. Jak juz w innym poscie pisam aktywnych na forum jest nas znow nie tak wielu. Wprawdzie profil mozna zobaczyc, ale moze moglibysmy poznac sie blizej. Proponuje bysmy przedstawili sie sobie samym troche blizej. Zaczynam od siebie: Nazywam sie Stanislaw Zawila, jestem inzynierem mechanikiem, mam 74 lata i od 50 lat mieszkam w Szwecji. Pracowalem w Stanach, Australii, Niemczech Wloszech i Angli , zajmujac sie projektowaniem kabin do roznych pojazdow. Mam aktualna licencje pilota i do dzisiaj latam ale juz tylko na szybowcach. Od najmlodszych lat interesowalem sie polska flota.