23 February 2025 14:50
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 2 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 3 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Mój list do Pp. Brytyjczyków w Ambasadzie
Stary_Wraq
Poniżej zamieszczam treść listu z prośbą o sprawdzenie/przeszukanie tu i tam, czy czasem w Anglii nie pozostała tablica z ORŁA:

Ambasada Brytyjska W Polsce
Warszawa

Szanowni Państwo,

65 lat temu zaginął nasz najsławniejszy okręt podwodny ORZEŁ. W ostatni rejs wyszedł był z Rosyth pod dowództwem kpt. mar. J Grudzińskiego w dniu 23. maja 1940 roku i po 29. maja tegoż roku nie odpowiedział już na żaden radiogram skierowany doń z bazy.
Domysłów na temat przyczyn utraty "Orła" jest multum, a możliwych przyczyn wg jednych źródeł siedem, wg innych - trzy.

Istnieje w Polsce Stowarzyszenie, które chce odnaleźć Wrak ORŁA, aby do pięknej historii tego okrętu dopisać wreszcie godnie ostatni jej rozdział - aby wszyscy Zainteresowani, przede wszystkim Bliscy i Potomkowie dzielnych Oficerów, Podoficerów i Marynarzy z tego wspaniałego okrętu mogli wreszcie poznać PRAWDĘ na temat śmierci ich Ojców i Dziadków. Ma ono swoją stronę w Sieci - www.orzel.one.pl, na którą zapraszamy (jest tam i wersja angielska).

Wraz z Załogą ORŁA zginęli też członkowie ostatniej ekipy łącznikowej RN, dowodzonej przez Lieutenanta K d'Ombrain Notta, a złożonej poza nim samym z dwóch Podoficerów: W F Greena i L W Jonesa.
Cześć Ich Pamięci!

Zwracam się do Państwa z prośbą w imieniu wymienionego wyżej Stowarzyszenia - chodzi mianowicie o zbadanie w Rosyth lub w Dundee, czy nie została tam przypadkiem zdeponowana gdzieś w bazie RN lub w Stoczni (Caledon Shy?) sławna TABLICA Z KIOSKU "ORŁA", na której znajdowała się informacja o poświęceniu Okrętu pamięci Marszałka J Piłsudskiego. Będzie to o tyle trudne, że tablica mogła spocząć na dnie wraz z ORŁEM, choć - MOGŁA ZOSTAĆ ZDEMONTOWANA I ZDEPONOWANA.

Wszyscy tutaj wierzymy, że kiedyś ORZEŁ symbolicznie powróci z ostatniego rejsu - to jest, że dowiemy się, gdzie spoczął. Póki co jednak - gdyby udało się odnaleźć we wspomnianych miejscach w Rosyth lub Dundee ową tablicę - mielibyśmy wszyscy wspaniały pomnik dzielnej Załogi, małą cząstkę okrętu, która mogłaby zaświadczyć o Jego istnieniu.

Czy mogę zatem poprosić o zwrócenie się do odpowiednich organów RN z prośbą o przeszukanie starszych czy byłych magazynów i ewentualne odnalezienie owej tablicy (jeśli została)??

Z poważaniem

Wojciech M Wachniewski
wmw3@wp.pl
Słupsk, Polska

Tyle list. Rzecz w tym, że ja nie wiem, czy ORZEŁ poszedł w ostatni swój rejs z czy też bez tej tablicy. Teraz chyba się dowiemy... List powędrował do W-wy (mailem z mojej prywatnej poczty) w dniu wczorajszym (20.06.05)

O odpowiedzi powiadomię Was.
Edytowany przez Stary_Wraq dnia 21-06-2005 10:35

Bergen
Niestety "Orzeł" na znanych nam zdjęciach "ustawiał się" zawsze sterburtą. Tablica pamiątkowa znajdowała się pod ostatnimi bulajami kiosku po bakburcie. Co się z ową tablicą mogło wydarzyć: 1.zdjęta jeszcze w Gdyni tuż przed wybuchem wojny i gdzieś zdeponowana na Oksywiu uległa zniszczeniu przez Niemców albo schowana w momencie wkroczenia hitlerowców została w inny sposób "zabezpieczona". 2.zdjęta z okrętu w Tallinie ale raczej ten fakt zostałby opisany przez załogę. 3.Tablica pamiątkowa zdjęta mogła zostać wraz z literami tworzącymi napis "ORZEŁ" przez załogę w momencie przejścia przez Cieśniny Duńskie i póżniej już nie zakładana została zdeponowana gdzieś w magazynach brytyjskich lub poprostu znajduje się do dzisiaj w szafie pancernej "ORŁA" 4.schowana przez brytyjczyków spoczywa gdzieś w magazynach lub nawet w rękach prywatnych. Może poznamy kiedyś prawdę. Może okazać się iż w tej pięknej chwili gdy nasz okręt postanowi zdradzić nam swą tajemnicę, ujrzymy ową tablicę na kiosku. Ciekawe czy będzie jakakolwiek odpowiedż na list S.WRAQ-a. Może odnajdzie się zieznane zdjęcie "ORŁA" z okresu wojny z dobrze widoczną bakburtą ?

JOVIAN
Jest zdjęcie "Orła" z widoczną bakburtą.Jest to zdjęcie artylerzystów z "Wilka" w tle stoi zacumowany do HMS "Forth" ORP "Orzeł".Widać całą lewą burtę i co ciekawe widać lewą "stronę" kiosku. Niestety na owym zdjęciu poszukiwanej tablicy pamiątkowej niestety nie widać. Pociesza fakt iż zdjęcie to jest słabej jakości a również cenzor mógł pewne "rzeczy" wyretuszować. Ciekawa jest hipoteza o tym że tablica spoczywa w szafie pancernej "Orła"; po przybyciu do Rosyth litery tworzące napis na kiosku O R Z E Ł zostały założone a cenna tablica pamiątkowa pozostała "w ukryciu". Może ktoś dysponuje innym zdjęciem z tamtego okresu pokazującym dokładnie bakburtę "Orła" ?

Przejdź do forum