23 February 2025 15:52
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 3 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 3 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Co dalej...???
AntyUser
Tak sobie czytam i czytam o poszukiwaniach... A myśleliście co dalej po odnalezieniu? Czy jeżeli stan by na to pozwolił, podnosić go z dna, odremontować i stworzyć z niego muzeum? Czy pozostawić na dnie jako cmentarzysko?

Mi marzyłoby się odnalezienie Orła w stanie który pozwoliłby na wydobycie, chciałbym aby powstało muzeum Orła Smile Wielka hala z okrętem po środku, ze wszystkimi pamiątkami z nim związanymi... Smile Wiem że to wymagałoby GIGANTYCZNYCH nakładów finansowych, ale takie mam marzenie Smile A co wy na to? Smile

Stary_Wraq
Paradoksem całej sytuacji jest to, że taki drewniany VASA został odnaleziony w stanie całkiem OK, ale nasz ORZEŁ (stalowy) na pewno nie będzie wyglądał po odnalezieniu tak dobrze, jak VASA.
Ja byłbym za zbudowaniem repliki okrętu, jeśli już. To znaczy - dokładniej za ZBUDOWANIEM DRUGIEGO "ORŁA" wg starych planów z Vlissingen, jeśli takowe jeszcze istnieją.

AntyUser
Poniekąd jest to jakieś rozwiązanie Smile Ale koszty budowy "imitacji" Orła (liczmy bez działającego osprzętowania tylko same imitacje) to za pewne i tak będzie spory koszt. Jednak marzy mi się mieć możliwość zwiedzania Orła tak jak Błyskawicy Smile

lufa
Czołem. Temat co dalej, był już kiedyś poruszany na forum. Pamiętajmy, że wraz z "Orłem" z patrolu nie powróciła załoga. Ten okręt to ich grób. Jeżeli uda się odnaleźć wrak, można by wydobyć coś symbolicznego. Np. Tablicę, która powinna znajdować się na kiosku. Co do kolejnego okrętu muzeum... niestety szara rzeczywistość zmusza mnie do stwierdzenia, że nie stać nas na to. Z własnej kieszeni, byśmy go nie wyremontowali, ani nie utrzymali, Muzeum Morskie w Gdyni z tego co widać ledwo wiąże koniec z końcem. Postarajmy się o symbole upamiętniające dzielnych młodych ludzi, nie czyniąc z tego kolejnego wyścigu w stylu "krzyż, nie pomnik, a nie bo krzyż". Co ostatnio uchodzi za element naszej mentalności narodowej.

ted
Zagraniczni odkrywcy wojennych wraków w stylu Ballarda - robią odwrotnie - nic z nich nie zabierają a przeciwnie - zawieszają na wraku tablice upamiętniające poległych, co w mym odczuciu jest dużo lepsze. Gdyby "Sęp" po zakończeniu swojej służby nie poszedł "na żyletki" - a pozostał obiektem muzealnym - to kto wie, czy "Błyskawica" nie miałaby znaczącej konkurencji ze względu na legendę "Orła". Decydenci z tamtych czasów nie pomyśleli o tym, jak można wykorzystać taki czynnik.

Stary_Wraq
Hej, hej -
najpierw znajdźmy Wrak. I wcale nie dla wydobywania Go zaraz na powierzchnię, tylko po to, żeby dopisać ostatni rozdział, czy raczej zakończenie tego rozdziału, do historii Okrętu i Jego Załogi.
Co do upamiętaniania - to należy trzymać od tego jak najdalej wszelkiej maści polityków, a rzecz pozostawić nam.
Jako starszawy Wraq, proponuję upamiętnienie nowoczesne - to jest internetowy pomnik z prawdziwego zdarzenia. Sieć to jest sieć, sieć jest dla wszystkich i w sieci jest najwięcej demokracji. Stanął pomnik ofiar "Gustloffa", wywołana tym burza minęła szczęśliwie, pora na ORŁA. Co Wy na to?? Ogólne pzdrowienia dla wszystkich!!

zawila
Leonardo malujac trzymal sie zasady: sfumato, segredo,non finito czyli zamglone, sekretne niedokonczone.
Mozliwe, ze tak dlugo czekajac na ten ostatni rozdzial mozna historie Orla dalej czynic ciekawa ruszajac watki, ktore moze przy wczesniejszym zakonczeniu nigdy by nie ujrzaly swiatla.
Nic nie stoi na przeszkodzie stworzenie internetowego pomnika. uwazam, ze taki pomnik juz jest wznoszony i to przez nas samych gdyz na tym forum wiele spraw wczesniej nieznanych zostalo ujawnionych.

stan_zawila@yahoo.se
Stary_Wraq
Święta racja - pomnikiem Załogi i Jej Okrętu jest ta strona.

Gdyby nasz Okręt zaginął był na Bałtyku - to szansą na Jego odnalezienie byłyby prace przygotowawcze do położenia rury niezgody, czyli gazrurki z Rosji do Niemiec. Niestety, ORZEŁ leży gdzieś w głębinach Morza Północnego...
Edytowany przez Stary_Wraq dnia 14-02-2011 17:20

zawila
Czytam stare posty i temat "co dalej?"ujal mnie . Podobno uzytkownikow jest okolo 830 ale z tego co widze autentycznych uzutkownikow nie wiecej niz 30-stu. Pewnie sie wykryszyli przez te lata co strona istnieje. Wiec zwracam sie do nas "SEMPER FIDELISIMI"- zrzutka po setce na nasza strone. W sumie to nie bedzie zaadna "suma" ale da troche zadowolenia. Ja dzisiaj zaczynam. Z pozdrowieniami
Wasz dinozaur na stonie
St. Zawila

stan_zawila@yahoo.se
Przejdź do forum