03 April 2025 21:54
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 6 tygodni
· Marcin 7 tygodni
· Thor 8 tygodni
· Iron Duke31 tygodni
· Krolik35 tygodni
· donitzz62 tygodni
· Maryoush83 tygodni
· dar7914126 tygodni
· ted127 tygodni
· Xaro162 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Uboot pod dnem rzeki?
Ambreliser
Panowie,
Przepraszam za tak długa nieobecność na stronie, ale uważam się za usprawiedliwionego z uwagi na pewne, losowe okoliczności...
O tym potem i gdie indziej!
Teraz pytanie, czy cos nowego wiadomo w sprawie rzekomo odkrytego doku z Ubootem - nówką pod dnem rzeki w Szczecinie?
W dobie całkowitej degrengoladySad MW każda okazja warta jest rozważenia, a sprawny cały kadłub nadałby sie na przebudowę i otrzymanie jakiejś "hybrydy -prowizorki-zapchajdziórki" dla podtrzymania etatów po wycofaniu Kobbenów a przed wprowadzeniem nowych, obiecanych OPFrown.
W najgorszym najtańszym razie można w niego wpakować systemy z Kobbena.

Stary_Wraq
Hejka, a może tak dość już tych wiecznych prowizorek? Jest stocznia, jest Marynarka Wojenna, pora walnąć piąchą w stolik i zagonić bractwo od pana admirała Tomcia Palucha Mathei do pracy??
Jutro mija siedemdziesiąta druga rocznica wprowadzenia ORŁA do służby, a my wciąż nie zbudowaliśmy żadnego okrętu podwodnego!! Pozdro - prosto z dna od St_Wr[rrr].

jansodula
w muzeum Powstania Warszawskiego stoi zbudowany przez studentów Politechniki Warszawskiej model samolotu (chyba Liberator czy Flying Fortress nie pamiętam) w skali 1:1. Jasne, że nikogo nie stać na rekonstrukcję Orła ale model to co innego, to jest realne i nie kosztowałoby wcale fortunę. Może by tak spróbować zrobić coś w tym kierunku?

Stary_Wraq
Zaraz zaraz - na nic nas nie stać, nic się nie opłaca - to po kiego grzyba cała ta zabawa?? Dobrze byłoby właśnie, gdyby takiego ORŁA w skali 1:2 odtworzyć. Na pewno można go odtworzyć wirtualnie; podobno jest już coś takiego, jak właśnie wirtualne modelarstwo okrętowe??

jansodula
miałem na myśli to, że nie stać (jak przypuszczam) nikogo z nas. Chyba żeby zorganizować zbiórkę. Ja chętnie bym się dołożył. Jednak prawdziwy model to zupełnie co innego niż wirtualny. Ten samolot to jest w skali 1:1 ale chyba tylko z zewnątrz odtworzony (czy nie?wie ktoś?) i o czymś takim na chwilę obecną pomyślałem.

zawila
Bylem w Muzeum Powstania Warszawskiego. W odtworzonym samolocie uzyto rowniez znalezione czesci z oryginalu Wellingtona ktory bral udzial w zrzutach dla powstancow.

stan_zawila@yahoo.se
jansodula
ale to jest model prawda? Tzn. bez silnika, bez urządzonego wnętrza? Zrobienie takiego modelu ORŁA nawet w skali 1:1 jest moim zdaniem warte rozważenia.

zawila
Tak, to jest model.Uwazam, ze wylacznie wirtualne odtworzenie jest niewystarczajace, a pomysl wykonania choc czesci modelu jest fajny.
Zbliza sie swieto morza i Marynarki Wojennej. W paradzie wezmie rowniez udzial "Orzel"- chyba nr. 3

stan_zawila@yahoo.se
jansodula
dokładnie. Jeśli chcemy zachęcić młodszych do poznania historii ORŁA nie róbmy tego wyłącznie on-line. Wyjdźmy z sieci i zróbmy coś namacalnego.

zawila
No i prosze!! Stary Wrack -doczekales sie (a ja i inni rowniez) na wirtualne odtwarzenie ORLA o jakim trudno bylo nawet marzyc. Teraz chyba wszyscy bedziemy czesciej wchodzic na strone Orla by i ogladzc i dopingowac.

stan_zawila@yahoo.se
zawila

Cytat

zawila napisał/a:
No i prosze!! Stary Wrack -doczekales sie (a ja i inni rowniez) na wirtualne odtwarzenie ORLA o jakim trudno bylo nawet marzyc. Teraz chyba wszyscy bedziemy czesciej wchodzic na strone Orla by i ogladac i dopingowac.

stan_zawila@yahoo.se
Ambreliser
Panowie!
Wszystko piękne, a Orzeł w 3D prześliczny, ale to nie ma nic wspólnego z tym, najpewniej naprawdę znalezionym w Odrze, zakonserwowanym U-Botem. Nadal uważam, (choć pozostający MON'em psychiatra zapewne mnie zdiagnozuje...Sad ) że każda możliwość zwiększenia potencjału MW jest warta rozważenia/zrealizowania.
Jeśli jest zdrowy kadłub, jest (pod-UPADŁA) stocznia MW, są Kobbeny (żródło "nowych" systemów, w tym uzbrojenia) to DLACZEGO nikt nie robi tego co np. Szwedzi w latach 70-tych, którzy poddali liftingowi swoje OP sprzed ww2?!

Przejdź do forum