23 February 2025 18:19
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 3 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 3 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Robet Ballard
Maharbal
A co w sprawie Ballarda? Pan Wojciech Wachniewski pisał do niego i do National Geographic i nic. Jakoś nie słychać aby cokolwiek sie posunęło w tym kierunku.

http://www.orzel.one.pl/readarticle.p...icle_id=36
Edytowany przez Maharbal dnia 28-06-2007 21:56

Mouse
Widocznie trzeba pisac i pisac. Poczekajmy tylko jeszcze kilkanascie tygodni bo moze sie okazac, ze juz nie ma po co. Lecz gdyby okazalo sie, ze Orzel dalej czeka na wyjasnienie zagadki to nic nie stoi na przeszkodzie abysmy wszyscy z osobna napisali do nich list. He,he, moze dadza odpowiedz?

Stary_Wraq
...i rzeczywiście napisał zarówno do pana RDB, jak i do NG. Chodzi o to, że jeśli Kolegom z MAPu nie powiedzie się ekspedycja, to zawsze jest rezerwa w postaci Pana Doktora Ballarda. Jeśli on ORŁA nie znajdzie, to znaczy, że go nie ma. Stary Wraq pozdrawia.

Stary_Wraq
...to w najbliższym czasie wystartuje expedycja z MAPu - pięciu wspaniałych spróbuje zmierzyć się z upartym wrakiem ORŁA. Expedycja wygląda mi na całkiem nieźle przygotowaną (zob. ostatni FOCUS-HISTORIA nr 4/07), a przy okazji wraca stary temat. CO SIĘ STANIE, mianowicie, KIEDY ODNALEZIONY ZOSTANIE WRAK ORŁA W STOSUNKOWO DOBRYM STANIE - to jest bez śladu kontaktu z miną lub bombą.

W sprawie wraku ORŁA widzę dwa tzw. plany B, jeśli expedycja MAPu nie przyniesie rezultatu. Trzeba będzie rzeczywiście odwołać się do pana Roberta D B, albo metodycznie przeszukać całe dno Morza Północnego.

Co Wy na to? Pozdrawiam i tonę, bul, bul...

wahoo
Chciałbym się odnieść do pierwszej części, pytania starego-wraqa, rozumiem iż jest to pytanie jaki rodzaj śmierci za ojczyznę jest bardziej chwalebny, czy ma znaczenie czy się umiera szybko czy wolno z braku powietrza. Jak nie będzie śladów na wraku to pozostaną tylko przypuszczenia i nic więcej.

dar7914
Co do pytania co jest robione i wczesniejszych pytan.
Grom moim skromnym zdaniem to najsensowniejszym jest poczekac teraz na wyniki wyprawy MAP. Jesli (oby nie!) nic z tego nie wyjdzie to sprobowac zalozyc nowe stowarzyszenie i zebrac max. ilosc kasy jaka sie da przy jednoczesnych probach "zjednoczenia" wszystkich, ktorzy maja wiedze na temat losow Orla, sa fachowcami "od morza" i .... ruszyc w morze. Sadze, ze z Ballardem nie ma sensu bez w/w bo z "pustymi rekoma" to ..... Widze sens zaangazowania MW, maja sprzet. Bedzie stowarzyszenie z prawdziwego zdarzenia to mozna tu naprawde mocno naciskac. Udzial MW jest jednoczesnie odpowiedzia na pytania Starego Wraka co "po". MW to jednak majestat prawa, sprzetu i jednak moc wykonawcza. Wiec moze warto poczekac na powrot MAP-u ?

dar7914
I juz konkretnie do Groma a propos marazmu czy jakies zwiastuny co do publikacji dot. sprawy Klocza ?

Stary_Wraq
...do NG i do Ballarda też.
Co do umierania za ojczyznę - daleko przyjemniej jest żyć dla Ojczyzny, robić swoje bez konieczności liczenia się z tym, że pod drzwiami staną itd.
Sprawa ORŁA polega dla mnie na ostatecznym wyjaśnieniu zagadki - dlaczego ten w końcu doskonały okręt nie powrócił z patrolu. I jestem za przeryciem w razie potrzeby całego dna MP, aż do skutku. Wrak TRZEBA znaleźć, i to szybko.

dar7914

Cytat

Grom napisał:
Wierzysz w cuda. Czekanie to chyba domena ex- Grupa Poszukiwawcza.

Grin wierze, ze chciec to moc, a cuda "ziemskie" tez sie zdazaja Grin
co doczekania to jesli mnie pamiec nie myli ( w razie pomylki sprostujcie) wyprawa miala miec miejsce w sierpniu wiec to juz lada chwila. Do tego czasu warto poczekac i trzymac kciuki za powodzenie. Czy jednak sie uda - widze, ze zdania podzielone. Co do MW to jak pisalem wczesniej, maja wszystko tylko brak woli do dzialania. Sadze, ze powazne podejscie do sprawy (stowarzyszenie fachowcow i szum wokol tego) powinny dac efekty. Na prywatne dzialania nie ma co liczyc bez zaangazowania z .... wlasnie czyjej strony, duzych pieniedzy. Przekonalem sie osobiscie, ze rozmowy na takie tematy koncza sie jednakowo - co z tego bede mial. I niestety doswiadczenia z zagranicy mam takie, ze wielokrotnie podkreslano, jesli wasz rzad i wojsko sie tym nie interesuja cos nie tak i sparwa pada bo Orzel to nie szukanie Atochy i skarbow tu nie bedzie. Dlatego sadze, ze nacisk na MW musi byc. nawet jezeli skonczy sie tylko na deklaracjach wspolpracy to juz zyskamy atut do dalszych negocjacji - moze i np. z Ballardem i NG i Discovery z kim chcemy. A tak to wybaczcie "chlopcy z podworka odkopuja zakopany skarb piratow". Moze dlatego nie sa powaznie traktowane listy, o ktorych byla mowa wczesniej.
To moze jeszcze inaczej - nawiazmy kontakt chociaz z jedna dobrze poinformowana osoba z MAP aby ostatecznie ustalic ich plany - wymiar czasowy, wiecej i tak nie powiedza. Do tego co sie dowiemy mozemy dopasowac dalsze dzialania. Glownie mobilizacje sil i zrzeszenie w jedna organizacje.

Stary_Wraq
Pewnie, że trzeba trzymać kciuki za wyprawę MAP, bo oni COŚ robią. Co do pana dra Ballarda, to przyślę projekt listu do niego i do NG Wam, przeczytajcie go, poprawcie, uzupełnijcie i wyślijcie jako list Stowarzyszenia.

dar7914

Cytat

Stary_Wraq napisał:
Pewnie, że trzeba trzymać kciuki za wyprawę MAP, bo oni COŚ robią. Co do pana dra Ballarda, to przyślę projekt listu do niego i do NG Wam, przeczytajcie go, poprawcie, uzupełnijcie i wyślijcie jako list Stowarzyszenia.

jesli dobrze rozumiem to umiescisz list Stary Wraqu na forum czy rozeslesz na prywatne skrzynki ? List Stowrzyszenia - nie ma takiego z tym musimy czekac ! Szerzej o tym ponizej.

Cytat

Grom napisał:
Jakiego stowarzyszenia ? Nieistniejącego ? Czy w ogóle ktokolwiek będzie coś takiego traktował poważnie ?
Jeśli macie jeszcze jakiekolwiek nadzieje lub złudzenia, że coś się da ulepić to chyba najpierw należy zacząć każdy od siebie i wspólnie. umówić się na spotkanie w jakimś określonym terminie i podjąć jakieś wiążące decyzje, albo w prawo, albo w lewo. Bo jak narazie wszystko wygląda, że jedna ręka nie wie co robi druga ręka. Nie ma stowaryszenia czy czegokolwiek, nie ma organizacji, nie ma współnego planu działania. Miałem cihcą nadzieję, że jednak ta awantura z albatrosem rzeczywiście pchnie was do działania.

Spokojnie Grom,spokojnie, jesli piszesz "Was" rozumiem, ze zgodnie z wczesniejszymi deklaracjami poniewaz masz i tak sporo pracy "ze sprawa Klocza" bedziesz raczej jako obserwator? trzymam kciuki za publikacje.
Powtorze tylko jesli wyprawa MAP-u rusza w sierpniu to warto poczekac. Czekam tez na odpowiedz wlasnie od MAP-u wiec troche cierpliwosci. Ja przynajmniej zarys dzialania mam i chetnie sie podziele. Tylko z kim ... ?

Stary Dziad
Może zafundujemy gościowi 3 miesięczną pensję z premią z góry + postawimy mu chatę i zafundujemy ferrari z naszych beznadziejnych wypłat a gość ruszy tyłe. Panowie - miłe słowo będzie zlane bo umrze w pochlebstwach i chełpieniu się się gościa swoją doskonałością. Sądze że trzeba napisać prawdę - gówno Pan robisz w tej sprawie ciesząc się swoim stanowiskiem a cała Polska patrzy Ci na ręce - wiedząc, że na ów fotel nie zasługujesz... bo lepiej spraawdziliby się ludzie z powyższego forum...

Miłych słów pisaliśmy za wiele - nic to nie dało. Krytyka działania i szczery zyeb może jeszcze coś zmienić....

Jakbym pisał... to bym zaczął...

Pisałem do Pana. Nadal bez odzewu. Hmm, no cóż - szczerze chętnie powiem: Jakiś Pan beznadziejny, chełpią Pana oklaski wazeliniarzy? Bo mnie nie! Zamiast dla honorowej sprawy działasz Pan jedynie dla pieniędzy... żałosne to na tyle że szkoda mi naklejek na klawiaturze zdzierać - bo zaoszczędzę je dla ludzi - którzy coś zrobią i będzie to wielkie....

Zmieńmy strategię panowie...

Stary_Wraq
..odesłano do siedziby National Geographic.
Tu nie ma się co zżymać, tylko "trza działać": niech-no któryś z Was-Szefów przygotuje odpowiednie pismo, a ja mam właściwy adres w USA. Jest polska mutacja NG, więc dlaczego, pytam się, nie zarzuciliście jej jeszcze listami w naszej sprawie?
Od razu wyjaśniam: ja tego zrobić nie mogłem z braku czasu (wiecie: zajmuję się jeszcze np. GUSTLOFFem, KdF i takimi tam "drebiezgami") - ale jeśli będzie trzeba, to robię zaraz robotę, piszę liścik i wio.

sys
wyjaśnia się dlaczego odnaleziono Tytanica Wink
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/wrak-titanica-odnaleziono-by-zmylic-sowietow,1,5092080,wiadomosc.html
...chęć to jedno a motywacja to drugie .

Przejdź do forum
Zaloguj
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 3

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 976
· Najnowszy użytkownik: testik
Ankieta
Moje poszukiwania ORP ORZEŁ

Szukam, czytam, przeglądam i przekazuję dalej
Szukam, czytam, przeglądam i przekazuję dalej
40% [32 głosów]

Szukam, czytam i przeglądam
Szukam, czytam i przeglądam
39% [31 głosów]

Tylko czytam to co inni napiszą
Tylko czytam to co inni napiszą
13% [10 głosów]

Czekam jak ktoś inny znajdzie okręt
Czekam jak ktoś inny znajdzie okręt
9% [7 głosów]

Ogółem głosów: 80
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 13/09/2008 14:47

Archiwum ankiet
Webmaster
Twórca i opiekun

Marcin Burza Burzyński
5,976,140 unikalnych wizyt