Pomysł z tablicą przy Grobie NŻ znakomity!!! Po raz któryś wypada popomstować na ograniczenie naszych admirałów z czasów PRL, którzy zapomnieli, albo może z premedytacją nie chcieli zachować ani szczątka "Sępa" - a przecież KIOSK tego okrętu byłby wspaniałym elementem możliwego pomnika Orłowców i "Orła"...
Z tego, co mi wiadomo - a zaglądam czasem do pism typu "Okręty" i MSiO - wypłynęły jakoby, lub są tuż pod powierzchnią, jakieś NOWE materiały n/t "Orła". Mają być, wg informującego o tym p. Skwiota, rewela!... 75 rocznica się zbliża i ja tu widzę [a serce rośnie przy okazji!!!] że sprawy nabierają rumieńców i rozpędu. Tak trzymać!
Panowie, spieszę donieść że w ekspozycji plenerowej Muzeum MW w Gdyni jest właz z Sępa. Pisałem już o tym na tym forum.
Taak... A dlaczego tylko właz? Czy kiosk aż tak ucierpiał w sławnym pożarze, że był nie do uratowania? Swoją drogą dzięki za info, ale WŁAZ TO ZA MAŁO!... Pozdrawiam.
Tak nieco przy okazji zidentyfikowania w ostatnich dniach kolejnego wraku okrętu podwodnego z I wojny światowej (niemiecki U-31) znajdującego się na wodach Morza Północnego. Stan kadłuba, pomimo tego, że zatonięcie tego okrętu prawdopodobnie nastąpiło w wyniku wejścia na minę w 1915 r., jest w bardzo dobrym stanie. Zarówno stan tego wraku, jak i innego z lat I wojny światowej J-6, wskazuje, że proces niszczenia kadłuba okrętu podwodnego nie następuje tak szybko, jak to było przedstawiane w niektórych wypowiedziach i artykułach. To pozwala mieć nadzieję, że i wrak Orła będzie w stanie pozwalającym na jego przynajmniej wstępną identyfikację. Ponadto chciałbym zwrócić uwagę na fakt, że coraz więcej wraków (dotychczas nieznanych) jest wykrywanych podczas prac hydrograficznych realizowanych w związku z inwestycjami typu położenie rurociągów i kabli na dnie czy też budowa wież farm wiatrowych. Oprócz tego hydrografie zlokalizowane w obrębie wybrzeży M. Północnego także pracują, czego dowodem są efekty prac brytyjskiego okrętu hydrograficznego HMS Echo - 3 nowe wraki jednostek nawodnych. Być może w ten sposób uda się uzyskać lokalizację wraku Orła.