23 February 2025 13:35
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 2 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 3 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Pofantazjujmy, odkryjmy historię alternatywną!
Bergen
Były niestety tylko dwie możliwości : .Z "RUSKIMI" na Niemców lub Z "Niemcami" na Ruskich... II RP szykowana była cały czas do wojny z Z.S.R.R, nigdy do wojny n Niemcami. Przyszedł czas "ostateczny" (w/g wydz.II), ale już było za późno ....
Stąd nieudana próba zakupu monitora od naszych kochanych sojuszników i inne działania tzn. kupno 320-stek od naszych "wrogów"...

Stary_Wraq
Z obszaru H/A - załóżmy, że w Holandii albo gdzieś indziej zostają zbudowane dwa kolejne okręty typu ORZEŁ. Jakie dostałyby nazwy??
Gdyby to ode mnie zależało, to wybrałbym KONDORA i ALBATROSA.

jansodula
Wydaje mi się, że gdybyśmy mieli silną (jak na nasze warunki) flotę w 1939 to co z tego? Po tygodniu była ona odcięta od reszty kraju. Mogła 1) przebijać się z Bałtyku na zachód 2) bohatersko zginąć (zadając niemcom pewnie straty) 3) dać się internować. Ja uważam, że owszem kawaleria była przestarzała ale na pewno przydała(by) się w 1939 bardziej niż okręty. A to czego najbardziej potrzebowaliśmy to lotnictwo bez dwóch zdań!!!

jansodula
Jeszcze jeden pomysł: a gdyby tak Szwecja przystąpiła do wojny??
1) zaatakowana przez hitlera w 1940 (41,42)
2) przyłączyła się do aliantów w 1944 (45)

W pierwszym przypadku Sęp, Ryś i Żbik pewnie zatonęłyby szybko po nalotach na porty ew. później próbując ucieczki z Bałtyku (a może by uciekły, ale trudniej by było niż w 1939 - szkopy kontrolują całe cieśniny).
W drugim przypadku może to Sęp by zatopił Wilhelma Gustloffa he?
Co myślicie?
Edytowany przez jansodula dnia 08-05-2010 11:48

Ambreliser
To, czego tak naprawdę nam brakowało w 1939 to :
- czas
- pieniądze
- wola polityczna

jansodula
ciekawy wątek a zapomniany. to o jeszcze jednym: co zrobiła by kriegsmarine, gdyby (babcia miała wąsy wiemSmile Francuzi uderzyli w 1939 na Nadrenię? Taki atak najpewniej doprowadziłby do cofania się wehrmachtu w głąb niemiec. Czy możliwe było coś w rodzaju II bitwy jutlandzkiej? Czy nie wypłynęliby z portów? Biorąc pod uwagę fanatyczny rząd to mało prawdopodobne

Stary_Wraq
A co by było, gdyby tak Polska stanęła po stronie Niemiec? Załóżmy, że od samego początku, to jest od listopada 1918 roku, Polska stoi murem za Niemcami ("Ruscy zabraliby nam duszę!") - w ostatecznym rachunku nie ma wtedy Drugiej Wojny (bo i o co?), albo ta wybucha trochę później i zgoła inaczej się toczy: Niemcy zyskują walecznego sojusznika, Sowieci dostają gigantycznego kopa (z Polakami nie ma żartów!!!) i świat wygląda trochę inaczej: na granicy polsko-niemiecko-japońskiej panuje spokój i trwa dobrosąsiedzka współpraca...

Kolejny pomysł: w Sowietach wybucha kontrrewolucja i dochodzi do drugiej wojny domowej. Zamiast II wojny światowej jest wtedy druga, udana interwencja Zachodu pod auspicjami Ligi Narodów lub czegoś takiego... - tak czy inaczej Sowiety przestają istnieć jako potęga gospodarcza bądź militarna...

I jeszcze pomysł: Polska nie stawia oporu w 1939 roku, w zamian za to dochodzi do ataku na Niemcy od zachodu...

I kolejny pomysł. Udaje się któryś z wcześniejszych zamachów na Hitlerka i nie ma prześladowania Żydów. Nie ma Nocy Kryształowej, nie dochodzi do zamachu na Gustloffa, flagowiec Kadeefu otrzymuje nazwę "Klaus Stoertebeker". Jest za to napad na Niemcy i sąsiada ze strony Sowietów - ci ostatni dostają w końcu kopa, jako agresor. Nie ma zimnej wojny i jest pełna sielanka...

Aha: z tym "Sępem" nie byłoby tak klawo, bo pewnie sytuacja na Bałtyku przedstawiałaby się inaczej - "Gustloffa" użyto by na przykład do desantu na Szwecję, i statek oberwałby bombą albo wpadł na jakie miny bądź skały.
Edytowany przez Stary_Wraq dnia 18-03-2011 13:07

jansodula
muszę przyznać, że mi na samą myśl o współpracy z hitlerowcami aż się nóż w kieszenie otwiera.ale co z tą II bitwą jutlandzką jak myślicie?moim zdaniem mogłaby zakończyć się masakrą aliantów.głównie ze względów na przewagę niemców w powietrzu.

Stary_Wraq
Ja nie mam na myśli Hitlerka i jego bandy. Zapomniałem dopisać, że po wojnie Niemcy oczyszczają gruntownie swoją armię i elity z elementów skompromitowanych i niepewnych, no i pan kapral Adolf ląduje w rynsztoku. Chodzi mi o Niemców, a to różnica.
Druga Bitwa Jutlandzka byłaby przede wszystkim chyba krótsza i mniejsza rozmiarami?? Pamiętam, że podczas WW2 chyba raz (czy dwa) omal nie doszło do spotkań niewielkich liczebnie zespołów przeciwników...
Edytowany przez Stary_Wraq dnia 22-03-2011 15:53

jansodula
żeby hitlera nie było to wszyscy byśmy pragnęli takiego zakrętu historii... w 1939 hitlerowcy mieli: Gneisenau, Scharnhorst, 3 pancerniki "kieszonkowe" i 3 ciężkie krążowniki.Bismarcka nie liczę.szukam zestawienia(nie mogę znaleźć)sił floty brytyjskiej ALE! z zaznaczeniem gdzie który okręt we wrześniu-październiku 1939 się znajdował

Stary_Wraq
Co do tych okrętów brytyjskich, to ich dyslokację idzie skądś wyszperać, przynajmniej tych większych.

jansodula
http://www.naval-history.net/xDKWW2-3908-01RNships.htm podaje:
home fleet: pancerniki NELSON, RAMILLIES, RESOLUTION, RODNEY, ROYAL OAK, ROYAL SOVEREIGN. Krążowniki liniowe(battlecruisers) HOOD, REPULSE. Lotniskowce ARK ROYAL, FURIOUS.
W Devonport: pancernik REVENGE, lotniskowce HERMES, COURAGEOUS, ciężki krążownik NORFOLK, lekkie krążowniki CALYPSO, CARADOC, CARDIFF, CERES, COLOMBO, DIOMEDE.
W Portsmouth: lotniskowiec ARGUS, krążownik liniowy RENOWN, ciężkie krążowniki SUFFOLK, HAWKINS, krążownik EFFINGHAM, lekkie krążowniki DANAE, DAUNTLESS, CURACOA, DESPATCH, DUNEDIN, DURBAN, ENTERPRISE.
W Rosyth: lekki krążownik CAPETOWN.
W Nore: lekkie krążowniki CALEDON, DELHI, DRAGON, EMERALD.

Kilka innych większych jednostek było w tym czasie w naprawie, ująłem w spisie te, które naprawiono najpóźniej w X 1939.
Trochę tego jest, choć sporo jednostek przestarzałych. Kriegsmarine miała mniej jednostek ale były zdecydowanie nowocześniejsze.

jansodula
ciągnę cały czas ten wątek ale to fajna zabawa Smile jeszcze jedna kwestia. Gdyby ORZEŁ wrócił z patrolu! Co dalej? M. Śródziemne pewnie nie bo to przecież okręt typu oceanicznego prawda? Więc? Ciągłe patrolowanie M. Północnego i Zatoki Biskajskiej? Jak myślicie?

Przejdź do forum
Zaloguj
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 6

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 976
· Najnowszy użytkownik: testik
Ankieta
Moje poszukiwania ORP ORZEŁ

Szukam, czytam, przeglądam i przekazuję dalej
Szukam, czytam, przeglądam i przekazuję dalej
40% [32 głosów]

Szukam, czytam i przeglądam
Szukam, czytam i przeglądam
39% [31 głosów]

Tylko czytam to co inni napiszą
Tylko czytam to co inni napiszą
13% [10 głosów]

Czekam jak ktoś inny znajdzie okręt
Czekam jak ktoś inny znajdzie okręt
9% [7 głosów]

Ogółem głosów: 80
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 13/09/2008 14:47

Archiwum ankiet
Webmaster
Twórca i opiekun

Marcin Burza Burzyński
5,975,033 unikalnych wizyt