23 February 2025 03:25
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 2 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 2 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Przyszłe działania poszukiwawcze - luźne pomysły
hydrograf
Witam wszystkich po dłuższej przerwie. Minął kolejny rok (praktycznie koniec okresu pomiarowego na wodach M.Północnego) i nadal nie udało się odnaleźć wraku Orła. Zacznę od spraw na "minus". Niestety, ale nie udało się "wywołać do tablicy" uczestników wyprawy z przełomu maja-czerwca 2014. A szkoda - to, że nie uzyskano sukcesu nie oznacza, że Wasze działania zostały skazane na potępienie. Szkoda tylko, że były robione nieco na boku. Kolejne "niestety" - ze względów techniczno-organizacyjnych nie udało się w tym roku zorganizować oficjalnej wyprawy, która była planowana na początek września 2014. Całość została przeniesiona na okres letni 2015. Nie mogę zatem podawać większej ilości szczegółów - ze względu na pewne ustalenia dotyczące tej wyprawy. W odpowiednim momencie zostanie upubliczniona taka pełna informacja i wówczas każdy z nas będzie mógł sobie podejmować różne analizy i tworzyć przemyślenia. Taki stan rzeczy nie oznacza jednak jakiegoś marazmu i braku działań podejmowanych w 2014 r. Zatem przejdę do plusów. Nawiązano bardzo dobre kontakty z kilkoma zainteresowanymi partnerami z zagranicy (państwa brzegowe M.Północnego). Uzyskano dostęp do wielu informacji o charakterze hydrograficznym, które trzeba będzie zweryfikować poprzez wykonanie pomiarów hydrograficznych. Dane te dotyczą punktów w rejonie prawdopodobnej działalności ORP Orzeł na wodach M.Północnego, klasyfikowanych jako wrak, wrak prawdopodobny oraz zaczep sieci rybackich (zanieczyszczenie dna). Oczywiście ze względu na dość dużą liczbę miejsc do zweryfikowania nie będzie możliwe sprawdzenie ich wszystkich w jednej wyprawie. Środków finansowych na 2 -3 wyprawy w danym roku nie ma i najprawdopodobniej nie będzie. W zamiarze jest kontynuowanie współpracy z hydrografią MW NL i dzielenie się pracą z innymi zagranicznymi partnerami. Może zatem się okazać, że wrak ORP Orzeł zostanie wykryty i zidentyfikowany przez jednostkę innej bandery niż polska. Udało się także zweryfikować dane dot. jednej pozycji, która znajdowała się w rejonie nas wszystkich interesującym. Zadanie to wykonała, niejako przy okazji sprawdzania i kontroli stanu podwodnego gazociągu, jedna z firm off-shore'owych. Wielkie dzięki dla 2 Polaków - hydrografów w niej zatrudnionych - mam nadzieję, że nie "oberwiecie po głowie" za dokonanie zmiany w planie miejsca kalibracji MBES. Podsumowując. Uważam, że co prawda małymi krokami, ale nadal idziemy we właściwym kierunku.

Maryoush
Czyli co? Z tej hipotezy T.Kawy jeden wrak został zidentyfikowany? Ale pozostał co najmniej jeden wrak z jego hipotezy. Czy będzie on celem dalszych wypraw ?
........ Fajnie że dzięki współpracy są informacje o kolejnych niezidentyfikowanych wrakach do sprawdzenia....

hydrograf
Maryoush, mogę potwierdzić to, że jeden z planowanych wcześniej do sprawdzenia wraków to wrak niewielkiego statku o długości ok. 47m przypominającego wrak kutra rybackiego. Są jeszcze w tamtym rejonie 2 kolejne obiekty do zweryfikowania. Są one na razie także ujęte w planach do realizacji w 2015 r. Moim zdaniem na efektywne wykonanie prac w 2014 raczej bym nie liczył ze względu na warunki hydrometeorologiczne w tamtym rejonie (podwyższone stany morza). Tak jak napisałem wcześniej, być może uda się wykorzystać dobrą wolę i chęć pomocy ze strony partnerów z zagranicy, którzy być może przy okazji innych prac wykonają te sprawdzenia. W odniesieniu do innych nowych pozycji, to ze względu na ich dość znaczne rozproszenie (począwszy od rejonu wskazywanego przez T.Kawę po rejony przydzielonych sektorów działania Orła) moim zdaniem nie będzie technicznych i czasowych możliwości by je sprawdzić w jednej wyprawie.
Poczekajmy zatem do wiosny 2015 r. i podania informacji o zgromadzonych środkach finansowych - to bowiem, będzie decydować o zarówno rozpoczęciu jakiejkolwiek wyprawy z udziałem strony polskiej, jak i o jej długotrwałości (co w konsekwencji przełoży się na ilość możliwych obiektów podwodnych poddawanych weryfikacji).

ted
Spokojnie przyglądam się informacjom z tego lata - bo wszystko faktycznie idzie w dobrym kierunku. Najlepsza z informacji to rzeczywiście ta, że teraz poszukiwania będą kontynuowane we współpracy z zagranicą, dobrym rozwiązaniem jest sprawdzanie interesujących nas tropów także w ten sposób - jak tego lata (mamy wyeliminowany kolejny wrak i informacje o następnych do sprawdzenia). Istotne by szukać teraz "razem" (i by przepływ informacji był właściwy) a nie liczyć indywidualnie na "sławę". Kto wie - może za jakiś czas znajdzie się nie tylko wrak "Orła" ale także "O 13"?
Edytowany przez ted dnia 14-09-2014 09:38

hydrograf
Niejako przy okazji - ku pokrzepieniu serc osób wątpiących i dla nadziei na odnalezienie wraku ORP Orzeł. Polskiej ekipie nurkowej udało się na wodach M.Śródziemnego odnaleźć wrak niszczyciela ORP Kujawiak. Dzisiaj już można o tym pisać. Zatem, poprzez swego rodzaju analogię można wierzyć, że uda się także odnaleźć i wrak Orła.

hydrograf
Witam wszystkich,
Chciałbym poinformować, że tak jak napisałem wcześniej, sprawa poszukiwań wraku ORP Orzeł powoli zaczyna się rozwijać. Informację dot. kontynuacji poszukiwań przez MW podał przedstawiciel kierownictwa MON - link: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,titl...aid=113bed

Informuję także, że w dniu 08 listopada 2014 w TVN (TVN24) zaplanowano krótki blok informacyjny dot. sprawy poszukiwań Orła. Mam nadzieję, że będzie ciekawie.

ted
Po przeczytaniu tego wywiadu z p. Tomaszem Stachurą
http://nowahistoria.interia.pl/news-orp-orzel-historia-ktora-zapiera-dech-w-piersiach,nId,1549165#iwa_item=1&iwa_img=1&iwa_hash=27976&iwa_block=tiles

wypada mi zapytać - czy to co przedstawił p. Tomasz (o tym że weryfikowali wraki w promieniu 15 mil od podanej pozycji ataku Hudsona i sprawdzili 12 z 22 zlokalizowanych obiektów) jest znane Hydrografowi i czy jest wymiana informacyjna tych odkrywców z naszą MW? Bo gdyby nie było - może się powtórzyć historia z J-6. A na sprawdzanie czegoś po dwa razy naprawdę szkoda by było środków i czasu...

Maryoush
Rozumiem że mowa jest o tej cywilnej tegorocznej wyprawie. Skoro zbadano 12 z 22 wraków to te pozostałe 10 może latem 2015 "cywile" sprawdzą. Może od czasu kiedy T.K. stworzył hipotezę zatonięcia Orła odkryto nowe niezidentyfikowane podwodne obiekty. Latem 2015 coś będziemy wiedzieć więcej. Albo Orzeł zostanie znaleziony albo hipoteza o zatopieniu przez Brytyjskiego Hudsona zostanie poważnie podważona. Dlaczego nie całkowicie? Bo obszar badania to (tylko) 15 mil od ataku. Jeżeli MW też planuje wyprawę to niech ustali co sprawdzili "cywile" bo jak mówi ted:
na sprawdzanie czegoś po dwa razy naprawdę szkoda by było środków i czasu...

Można by odnieść wrażenie że mamy trochę rywalizacji... kto znajdzie pierwszy.. z jednej strony to dobrze bo rywalizacja zmusza do działania z drugiej zaś strony " każdy sobie rzepkę skrobie" i tym samym chroni swoje informacje.
Edytowany przez Maryoush dnia 10-11-2014 21:17

hydrograf
Ted, dziękuję za Twoje zapytanie. Moja odpowiedź: wiem tylko o liczbie sprawdzonych wraków. Nic nie jest mi wiadomo o ich pozycjach i jakiejkolwiek wymianie informacji w tej sprawie pomiędzy realizatorami tej wyprawy a MW. Nie mam także danych dot. sprawdzonych obszarów dna. A szkoda, bo jak słusznie zauważyłeś "na sprawdzanie czegoś po dwa razy.... szkoda by było środków i czasu". Żałuję, że im się nie udało, bo przynajmniej byłoby wiadomo, gdzie należy zrzucać wieniec z pokładu polskich okrętów znajdujących na wodach M.Północnego. Niemniej jestem optymistą i być może MW uzyska takie dane. Tym bardziej, że skoro te wraki zostały już sprawdzone, to nie ma żadnego zagrożenia "zabrania" laurów przynależnych odkrywcy.
Póki co - robimy swoje.

hydrograf
Maryoush, z tego co wiem, wszystkie pozycje w liczbie ponad 20 były tzw. zaczepami sieci rybackich. Z tej liczby 12 okazało się wrakami, jednakże nie okrętu podwodnego. Na dwóch pozycjach niczego nie odnaleziono. Dane dot. zaczepów uczestnicy wyprawy uzyskali od rybaków operujących w tamtym rejonie. Liczyłem, że przynajmniej jeden z uczestników tej wyprawy się wypowie po jej zakończeniu, ale ..... widocznie nie było wystarczających uwarunkowań lub zaistniały inne przyczyny, o których nie wiem. Poczekamy.

Maryoush
Tekst i materiał filmowy TVN24
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraj...86093.html

hydrograf
Zainteresowanych sprawami dot. ORP Orzeł nieśmiało informuję, że na stronie http://santiodnalezcorla.pl/category/...ory/santi/ zamieszczono kilka informacji dotyczących samego okrętu jak i ostatniej wyprawy. Im więcej nas (jako osób zainteresowanych tematyką odnalezienia wraku Orła) tym lepiej. Tym bardziej, że jest to powiązane z poszukiwaniami "na wodzie", co zwielokrotnia szanse na sukces.

ted
Chyba wszyscy by chcieli, aby wrak "Orła" rzeczywiście był w tym okręgu o 15-milowym promieniu od podanej w raporcie lotniczym z 3 VI 1940 r. pozycji. Już dawniej liczyłem się i z tym, że błąd nawigacyjny pilota mógł być większy. Zresztą nie tylko ja. Oby "poszerzanie" rejonu poszukiwań nie było konieczne. Zobaczymy.

zawila
Dodatkowo o ile jeszcze nie podane:

http://santiodnalezcorla.pl/artykul-w-gazecie-wyborczej-dotyczacy-ekspedycji/

stan_zawila@yahoo.se
zawila
aktualizacja z dnia 21/11:
http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,16962733,Kolejne_poszukiwania_wraku_ORP__Orzel____Bedziemy.html

stan_zawila@yahoo.se
zawila
Informacja ze Svenska Dagbladet: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/polen-soker-efter-legendarisk-ubat_4227981.svd
czyli Polska szuka legendarnego okrętu podwodnego. Działania maja być prowadzone i przez Marynarkę Wojenna oraz i Muzeum Morskie w Gdańsku, a koordynatorem ma być Ministerstwo Kultury.
Źródłem tej informacji ma być Rzeczpospolita
http://www.thenews.pl/1/9/Artykul/192353,Two-expeditions-to-search-for-lost-Orzel-WWII-submarine

stan_zawila@yahoo.se
zawila
Informacja ze Svenska Dagbladet: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/polen-soker-efter-legendarisk-ubat_4227981.svd
czyli Polska szuka legendarnego okrętu podwodnego. Działania maja być prowadzone i przez Marynarkę Wojenna oraz i Muzeum Morskie w Gdańsku, a koordynatorem ma być Ministerstwo Kultury.
Źródłem tej informacji ma być Rzeczpospolita
http://www.thenews.pl/1/9/Artykul/192353,Two-expeditions-to-search-for-lost-Orzel-WWII-submarine

stan_zawila@yahoo.se
hydrograf
Witam wszystkich, Cieszy mnie fakt pojawiania się zwiększonego zainteresowania sprawami poszukiwania wraku ORP Orzeł. Niniejszym jednak chciałbym nieco ostudzić oczekiwania. Wygląda na to, że środki masowego przekazu wiedzą więcej niż istniejący i przyszłościowy stan faktyczny. W mojej ocenie, jest to tylko próba wywołania niezdrowej sensacji i nieistniejącego wyścigu "szczurów" (pomiędzy MW i prywatną grupą, która występowała w TVN24). Osobiście uważam, że nie jest ważne komu uda się sztuka odnalezienia wraku Orła. Ważne jest, by w końcu zamknąć ten rozdział historii. Tomek, życzę Wam powodzenia w tym 2015 roku.
Aha, na razie nic nie wiem o jakiejkolwiek próbie czy zamiarze wymiany informacji na temat tego, co już zostało zrobione - mimo, że o takiej wymianie pojawiło kilka słów w mediach. Jestem jednak małym ludkiem i być może nie wiem nic o tym, co się dzieje na szczytach...

hydrograf
Trochę ospale się zrobiło na tym forum, pomimo, że 11 stycznia 2015 wyemitowano program radiowy w całości poświęcony przyszłym poszukiwaniom wraku Orła. "Prywatna inicjatywa" słusznie bierze inicjatywę w swoje ręce. Z niej wynika, że zakończono próby szybkiego osiągnięcia sukcesu poprzez sprawdzenie pozycji wraku (wraków), których pozycję uzyskano w wyniku analizy zasobów informacyjnych na lądzie - taki etap przeszła i MW w czerwcu 2013 (weryfikacja wraku, którym okazał się J-6) i ww. inicjatywa w czerwcu 2014 (weryfikacja informacji uzyskanych od rybaków). A swoją drogą, zastanawia mnie dlaczego jest tak mało postów na temat wyprawy grupy "S...Odnaleźć Orła" w czerwcu 2014 r?

Kolejna wyprawa planowana przez tę ekipę ma mieć miejsce w okresie maj-lipiec 2015. Wszystko wskazuje na rozpoczęcie kolejnego etapu, o którym napisałem na tym forum już 2 lata temu (w dniach 12-13 grudnia 2013), czyli kompleksowego hydrograficznego sprawdzenia rejonu dna. Osobiście liczę, że albo uda im się odnaleźć poszukiwany wrak, albo po zakończeniu tych prac - informacja dot. tego obszaru zostanie przekazana innym, tak aby nie było powtarzania prac w tym samym rejonie.

Póki co, mogę, chyba z dużą dozą prawdopodobieństwa napisać, że w tej sytuacji - oddzielnej wyprawy sił MW w tym roku nie będzie. I to pomimo różnego rodzaju informacji medialnych, które ostatnio się ukazały. Ktoś zapyta się a dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta. I nie dotyczy ona takich typowych odpowiedzi jak ze względu na koszty, ze względu na inne zadania realizowane przez siły MW, ze względu na stanowisko przełożonych w MON, ze względu na ... można sobie dopisać kolejne. Odpowiedź powinna brzmieć - ze względu na fakt niepodejmowania działań konkurencyjnych prowadzonych na zasadzie wyścigu szczurów i swego rodzaju wiarę, że jak nam się nie udało, to może im się uda. Poczekamy na sukces innych lub na info dot. sprawdzonego rejonu dna. Dlaczego o tym wspominam? Ano dlatego, aby- tak jak napisałem wcześniej, ostudzić nieco atmosferę oczekiwań.

ted
Szkoda, że nie można doprowadzić do trzeciej możliwości - połączenia sił i wspólnego poszukiwania w tym samym czasie na wyznaczonym akwenie (bez rywalizacji i zatajania czegokolwiek). Ktoś kiedyś powiedział, że czasami "orderami i sławą lepiej podzielić się razem" niż przez egoizm nie zyskać jej wcale.

Przejdź do forum
Zaloguj
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 3

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 976
· Najnowszy użytkownik: testik
Ankieta
Moje poszukiwania ORP ORZEŁ

Szukam, czytam, przeglądam i przekazuję dalej
Szukam, czytam, przeglądam i przekazuję dalej
40% [32 głosów]

Szukam, czytam i przeglądam
Szukam, czytam i przeglądam
39% [31 głosów]

Tylko czytam to co inni napiszą
Tylko czytam to co inni napiszą
13% [10 głosów]

Czekam jak ktoś inny znajdzie okręt
Czekam jak ktoś inny znajdzie okręt
9% [7 głosów]

Ogółem głosów: 80
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 13/09/2008 14:47

Archiwum ankiet
Webmaster
Twórca i opiekun

Marcin Burza Burzyński
5,973,145 unikalnych wizyt