23 February 2025 03:23
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 2 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 2 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Przyjaciele!!!
zawila
Swieta i Nowy Rok- Mysle, ze nam, wiernym pewnej tradycji, ktora nakazuje wiernosc celom- zyczyc, by wrescie ruszyla sprawa Orla. By chwala poleglym ale nie zwyciezonym- znalazla uznanie w oczach pelniacych wladze.
A Wam Kolegom zycze zdrowia i wytrwalosci. Wytrwalosci we wspolnym nam celu: znalezieniu Orla.
Szczesliwego Nowego Roku.

stan_zawila@yahoo.se
zawila
Widze, ze najtwardsi tracą wiarę - ci jet horrendalnym błędem.
Nasz Orzel sie odnajdzie, moze predzej a moze pozniej-ale sie odnajdze. Nie chce bufonowac, ale w koncu jetesmy jakas straza, zeby to odnalezienie nie przeszlp bez echa. Wiem, ze wszyscu czekamy. Ale powoli..z trawy tez kiedys bedzie mleko. Zamiast tylko czekac wstawmy na t forum jakie s nowe czy nie nowe materialy. Stary wrack obiecal i jesli nie odplynal na wieczna warte to ma tyly, A dla odwaznych ni uppto time, to esli istnieje taka koniecznosc lub potrzeba to przesle program dotyczacu konsekwencji awarii w duzych mechanizmach. Jest ci ogladac!!!!! Orzel zaginal- ale nie zginal.

stan_zawila@yahoo.se
krzysztofm
Wszystko ładnie pięknie ale jest wiele innych ciekawych nie do końca odkrytych historii polskich okrętów podwodnych, które jak widać działały trochę pechowo: Mariusz Borowiak w swojej książce "Plamy na banderze" poświęcić im kilka rozdziałów:
- Wyrok sądu uważa się za prawdę (sprawa komandora Henryka Kłoczkowskiego),
- Paniczny strach na RYSIU,
- Apatia i zniechęcenie podwodniaków w Szwecji,
- Sumienie mam spokojne. Honor opłacam sam- samobójstwo komandora Bogusława Krawczyka z WILKA

zawila
Oczywiscie, prawda. Prosze spojrzec na spis umieszczonych tu artykulow. Niemniej sprawy zwiazane z Orlem sa tutaj szczegolnie wazne.
Z pozdrowieniami

stan_zawila@yahoo.se
dj cat
Ponieważ "Tematy Orłowe" od pewnego czasu zasnęły i praktycznie nie pojawiają się nowe posty proponuję podyskutować/podzielić się wiedzą na temat losów innych naszych OP z kampanii wrześniowej + historia okrętów internowanych w Szwecji. Przyznam się, że chętnie bym przyswoił wiedzę w tym temacie ( zagadnienia "Paniczny strach na Rysiu" i "Apatia i zniechęcenie podwodniaków w Szwecji" wzbudziły moje duże zainteresowanie ). Mam świadomość, że ta strona poświęcona jest Orłowi, ale przecież jego historia jest powiązana z innymi okrętami, a ewentualne dyskusje będą z pewnością ciekawe i pozwolą ożywić stronę. Można np. założyć dwa tematy: "Historia działań pozostałych polskich OP w czasie kampanii wrześniowej" i "Losy polskich OP internowanych w Szwecji". Może to być nawet w Off Topic. Ja osobiście i pewnie nie tylko ja chętnie bym się dowiedział czegoś więcej. Apeluję tutaj do Kolegów dysponujących większą niż moja wiedzą, gdyż ja jestem "za cienki w uszachSmile". Pomysł poddaję pod rozwagę Szanownych Forumowiczów.
Edytowany przez dj cat dnia 10-01-2012 21:21

Stary_Wraq
Temat ORŁA bynajmniej nie zasnął - Wasz stary (lae jary) Wraq drąży rzecz następującą: Czy fakt, że po ostatnim komunikacie radiowym ORŁA Jego radio zamilkło na zawsze nie oznacza czasem, że Okręt przepadł gdzieś mięsdzy bazą a wyjściem na Morze Płn.? Kto z Was wie, czy informacja o tej zamilkłej radiostacji jest prawdziwa, czy przeciwnie: z Okrętu nadawano komunikaty PO 23. maja 1940 roku?? Czy to właśnie TE meldunki zostały utajnione przez Angliczan??
Czy fakt, że kolejne dwie ekspedycje poszukiwawcze niczego na MP nie znalazły nie jest czasem sygnałem do tego, aby w poszukiwaniach zostawić MP i zająć się podejściami do niego??
Na ile możemy przy tym liczyć na naszych whiskożłopskich i herr-baciarskich Ally-antów??
Wasz St_wrrrrr... który bynajmniej nie znikł z Forum. :)

macik00216
Trzeba odnaleźć okręt bo zginął na nim brat mojego dziadka St. marynarz Jan Szal

Stary_Wraq
Hallo - tu wasz kolega stary_Wraq. Minęła 72. rocznica utraty ORŁA i naprawdę pora już dowiedzieć się, co się z nim stało. Ew. Następnej ekspedycji poszukiwawczej rekomenduję pozostawienie w spokoju przeoranych połaci MP, a poszukanie okrętu w innych miejscach - ot, na przykład tam, gdzie Orzeł mógł być w chwili, gdy zamilkła jego radiostacja. To byłoby coś świeżego. Warto się za to wziąć - na przykład razem z whiskożłopiącymi Angolami, albo ze Szwabiudłami. Ci ostatni natracili podczas wojny trochę U-Bootów i parędziesiąt tysięcy luda w załogach; ponad cztery dychy U-Bootów autorzy Małego Groenera odfajkowali, jako "vermisst". Losy prawie wszystkich (?) różni ludzie powyjaśniali. O jednym takim przypadku jeden czy dwaj Amerykanie napisali gruby buch.
Utrata wiary przez prawdziwych Orłowców nie wchodzi w rachubę. Nie w moim przypadku. Znajdziemy go - secundum non datur.

dokurobei
Popieram Wraqa.
Czas dowiedzieć się jak wyglądał ostatni rejs Orła .
Czy w ten feralny rejs wyszedł sam, czy w towarzystwie jakiegoś dozoru.
Jeżeli tak to kiedy i w jakiej pozycji ten dozór odłączył się od Orła.
Kiedy nawiązał ostatni kontakt radiowy z dowództwem i z jakiej pozycji.
Czy może to być gdzieś w archiwach Royal Navy ??
Co z atakami na okręty podwodne ( w tym także alianckich ) w sektorach do których miał przejść Orzeł ??

Grom

Cytat

Mariusz Borowiak w swojej książce "Plamy na banderze"

A ja myślałem, że jednak ludzie starają się czytać bardziej ambitne lektury.
Sprawa Orła zaschła - pewnie dlatego, że nie było komu wsadzić kij w mrowisko zamiast mnie. Walczyć ze stereotypami, skutkami propagandy i łgarstwa.

Pan Borowiak zaprzecza w tej książce wszystkim i wszystkiemu, a zwłaszcza dokumentom, które dumnie zaprezentował na jej końcu. Niech Pan sam się przekona.

Admin
@Grom?? Ty zyjesz?

http://www.orzel.one.pl
Grom
No joo

Stary_Wraq
Szykuje się kolejna wyprawa po ORŁA. Wygląda to zachęcająco; mam zaszczyt prowadzić w tej sprawie korespondencję z jedną panią, chyba doktorantką, magistrantką, w każdym razie naukowcem, która ma za zadanie pozbierać do wykorzystania rozsądne teorie w sprawie okrętu. Ściskam kciuki - za nią i za wyprawę też; oczywiście nie muszę dodawać, że masę informacji ode mnie dostała, a także odesłałem ją do - WAS!! Takich jak WY więcej nie ma - bez Was ORŁA nie znajdą. I to jest prawidłowe podejście. TU jest chyba centrum tego, co o ORLE wszyscy wiemy i tak trzymać!!! Wesołych i zdrowych, choć przed Świętami stary_wraq zapewne jeszcze tu do Was zatrąbi.

zawila
Wraq! czytajac Twoj ostatni wpis mam wrazenie , ze nie tylko Orzel, ale i doktorantka nie jest Ci obojetna. W kazdym razie w obu wypadkach wypada mi zyczyc sukcesu.

stan_zawila@yahoo.se
Bergen
Nie bajeruj Wraqu .. Jakie teorie ? , co ty "mówisz" ?! . Jakie to smutne.. Gdzie chcecie płynąć ??? !
Tylko proszę abyś za chwilę nie pisał " ożywiłem forum dzięki ..."
Zapewne wiesz że wizerunek buduje się latami, stracić można go w przeciągu kilku chwil, bądź mądry...
pozdrawiam - "KTOŚ" z rodziny ORŁA

Stary_Wraq
To była najprawdziwsza prośba o pomoc, więc wyszperałem, co miałem sam i dałem jej namiar na Was, bo coileś głów to nie jedna. Podobno ekspedycja szykowana jest naprawdę, w nic innego bym się nie pchał. Słowo Wraqa!!! Weosłych i zdrowych...

ted
A ja śledzę imponujące osiągnięcia ostatnich lat Innesa McCartneya. Na "History" pokazują ostatnio całą masę filmów o wrakach, jakie w swych ekspedycjach odnalazł lub badał. Znalazł krążownik pomocniczy "Komet", badał zatopiony pancernik "Adacious", krążownik "Curacoa", transportowiec "Leopoldville", lokalizował wraki U-bootów. Ten facet do takich poszukiwań jak te związane z "Orłem" byłby nawet lepszy od Ballarda. Można zwrócić się doń przez Facebook i wyjaśnić mu, czym dla Polaków był i jest "Orzeł", pytanie tylko, czy powierzać te sprawę w jego ręce. Niektórzy chyba trochę boją się tego, nie ufając do końca Brytyjczykom, bo badacz na pewno zaczałby grzebać w brytyjskich archiwach, gdyby się tym zainteresował.

jansodula
moim zdaniem to znakomity pomysł. Wszystko co zwiększa szanse odnalezienie ORŁA jest znakomitym pomysłem. Może jakiś list otwarty żeby wiele osób mogło się podpisać? Nie wiem nie mam doświadczenia w takich kwestiach ale mam nadzieje, że temat nie pójdzie w zapomnienie bo warto spróbować

Stary_Wraq
Pamiętam, że nasi brytyjscy przyjaciele wojenni wciąż trzymają swoje materiały n/t ORŁA pod kluczem, ostatnio zostało to przedłużone o kolejne pół wieku. Zastanawiam się, czy aby nie było tak, że pp. Brytyjczycy (czy Angole) najpierw nam ORŁA nie zatopili wskutek jakiejś pomyłki (najprawdopodobniej), a potem go podnieśli i zrobili z nim coś nieodwracalnego?.... Wiem, że to brzmi niemądrze i okrutnie, ale świat okazywał się parokrotnie tak nie fair, że filozofom się o tym nie śniło. Czas płynie; jeśli wrak ORŁA gdzieś jest, to ulega powolnej, ale stałej degradacji. Mówiąc szczerze, to dziwi mnie, że akurat tego okrętu nie udało się tak długo odnaleźć!

Stary_Wraq
...Aha - życzę wszystkim standardowo ZDROWIA i SZCZĘŚCIA w Nowym Roku - roku 50-lecia utraty "Threshera" - i tego, żeby wreszcie ORZEŁ powrócił.

Przejdź do forum
Zaloguj
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 5

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 976
· Najnowszy użytkownik: testik
Ankieta
Moje poszukiwania ORP ORZEŁ

Szukam, czytam, przeglądam i przekazuję dalej
Szukam, czytam, przeglądam i przekazuję dalej
40% [32 głosów]

Szukam, czytam i przeglądam
Szukam, czytam i przeglądam
39% [31 głosów]

Tylko czytam to co inni napiszą
Tylko czytam to co inni napiszą
13% [10 głosów]

Czekam jak ktoś inny znajdzie okręt
Czekam jak ktoś inny znajdzie okręt
9% [7 głosów]

Ogółem głosów: 80
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 13/09/2008 14:47

Archiwum ankiet
Webmaster
Twórca i opiekun

Marcin Burza Burzyński
5,973,138 unikalnych wizyt