Musiałbyś wejść na stronę, którą Ci podawałem (napisz Schnellboot Museum a ją zobaczysz). Sporo czasu zajęłoby Ci ustalenie tej jednostki, bo ja analizowałem sukcesy Schnellbotów całościowo (z każdego akwenu) a nie patrzyłem, czy są tam podane wyniki najlepszych ścigaczy indywidualnie. Jeśli nie, trzeba nad tym posiedzieć. I tak sprawa nie jest prosta, gdy jakiś konwój atakuje cała flotylla ścigaczy i nie zawsze wiadomo, którego ścigacza torpedy zatapiają konkretny cel. Czasami masz podany ten numer, czasami całą flotyllę i jej wynik z danego dnia.
Edytowany przez ted dnia 06-03-2009 16:28
Nie należy Schnellbootów mylić np. z R-bootami, które były mniejsze. Myślę, że strona dotyczy raczej stutonowych ścigaczy a nie "maluchów" (gdzieś pamiętam, że wspomina jeszcze włoskie modele na M. Śródziemnym i Czarnym).
W prezentowanych typach - przekroju projektowym tam na stronie- znalazłem też pierwsze wersje mniejsze - do 50 ton, ale wyraźnie tam przy nich pisze, jakie dokładnie numery dany model obejmował. Tłumaczenie strony jest dosłowne z automatu i dobrze interpretujesz - tak należy. Schnellbootów faktycznie było dużo mniej od U-bootów (paradoks - co?) przez co Niemcy zmarnowali duże szanse nie produkując ich zbyt wiele w początkach II wojny.
Edytowany przez ted dnia 06-03-2009 19:01