Pisanie wielu postów mija się z celem, bo jak określił moj znajomy po wizycie tutaj - panuje w postach chaos...
Uważam że powinniśmy w jednym miejscu zgromadzić fakty i dojść do jakiś konkretnych wniosków zbliżających nas do tego - dlaczego zatonął Orzeł... Zatem ja owe knowania rozpocznę i zaczniemy dodawać, ciąć, badać...
Hmmmm....
Jakie miny zastosowali niemcy w tamtym miejscu? Kontaktowe? Magnetyczne? Pasuje najpierw ustalić ich dokładny arsenał oraz głębokość morza w tym kwadracie...
Mina denna odpada od razu jeśli było tam głęboko...
Skoro to było na polu minowym - które było postawione na sporej głębokości - to były tam miny galwaniczno-kontaktowe na łańcuchach. Reakcja zapalnika galwanicznego i przekaźnika po zgnieceniu czopu ołowianego i zalaniu ogniwa po strzaskaniu fiolki z elektrolitem to około 0,4 sekundy więc uszkodzenie Orła będzie w części dziobowej - przed kioskiem.
Jeśli był to samolot to mógł trafić w część rufową a sam zestrzelony runął do wody - nie zgłaszając tego faktu. Jak wiadomo Orzeł nie miał działka przeciwlotniczego z przodu więc ogniem zaporowym mógł razić jedynie w coś nadlatującego od tyłu. Nie wiem czy to było działko obrotowe - czego nie kryję. Orzeł sunął zatem na dół - nadal posuwając się do przodu - czyli może być w niedalekiej odlegości
wrak niemieckiego samolotu. Pasuje dowiedzieć się czy nie zaginął jakiś samolot Luftwaffe w tamtym okresie. Ciężka to będzie sprawa.
Jeśli był to okręt podwodny i torpeda (co mało prawdopodobne ale nie niemożliwe) - zniszczona będzie jedna z burt okrętu a pokład w stanie nie naruszonym - jak to często robią bomby głębinowe.
Jeśli to był błąd zanurzania, awaria lub coś nie mającego nic wspólnego z otoczeniem okrętu i ewentualnym agresorem - wrak będzie w dobrym stanie co normalne. Czytałem tu o filmie na którym ponoć widać wrak w doskonałym stanie. Nadal nic nie wiadomo na temat tego wraku zalegającego przy owym trakcie 'rur' na dnie? Jeśli to Orzeł - to znaczy że zatonął bo coś się wydarzyło w jego środku lub mieli awarię - co zakończyło się tragicznie.
Jest wiele opcji
Edytowany przez Stary Dziad dnia 05-03-2018 11:32
Sprzedałem pomysł poszukania Orła panu Ballardowi i NG. Napisałem do NG Polska i wysłałem im to i owo, między innymi ten liścik z rewelacją na temat NH i Orła. Zobaczymy, co z tego wyniknie. O ekspedycji poszukiwaczy z SE i FH (Superexpressu i FocusaHistoria) nie wiem nic, przede wszystkim nie wiem, czy w ogóle miała miejsce.
Hej, gdzie można obejrzeć film z Northern Horizon??