23 February 2025 22:33
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 3 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 3 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Hej, czy były tu tropione inne ORŁY??
Stary_Wraq
Ja mam na mojej liście ORŁY takie, jak: amerykański, brytyjski, francuski, niemiecki, rosyjski....

pawelciol
Można jasniej Wraqu.... plis...

pawelciol1991@aol.pl
Stary_Wraq
Chodzi o info na temat innych jednostek na- i podwodnych, noszących nazwy ORZEŁ w innych językach.
O brytyjskim "Orle" mogę od razu powiedzieć, że ten wprowadzony do służby w 1924 roku lotniskowiec uchodzi dla niektórych z nas za pierwszy pełnowartościowy lotniskowiec bojowy świata. Zasłynął zresztą, jako jedyny lotniskowiec swoich czasów z dwoma kominami na "wysepce".
Rosyjski pancernik ORIOŁ uczestniczył z marnym skutkiem w bitwie pod Tsushimą (poddał się Japońcom). I tak dalej...
To są tego typu ORŁY i takie informacje, które może warto byłoby zebrać w jednym miejscu. Co Wy na to?...

pawelciol
Aha czyli proponujesz coś o czym myslałem od dawna tylko sadziłem ,że to za duży offtop...
"Seeadler"- może być? Ostatni żaglowy okręt korsarski w historii , dawny amerykański żaglowiec przechwycony przez niemców i przebudowany.
Żebym to ja wiedział jak się nazywał orzeł w innych jezykach to by było fajnie...

pawelciol1991@aol.pl
pawelciol
"Aigle" - francuski wielki niszczyciel , zatopiony w Toulonie , podniesiony, remontowany przez włochów w końcu zatopiony 24 Listopada 1943r. w alianckim nalocie.
"Aquila" - włoski niedoszły lotniskowiec jak by ktoś chciał poczytać to ło tu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Italian_...ier_Aquila
Edytowany przez pawelciol dnia 19-06-2009 18:52

pawelciol1991@aol.pl
Stary_Wraq
Orzeł w innych językach?

Po rosyjsku - Orioł,
po francusku - L'Aigle,
po niemiecku - Adler,
po włosku - Aquila,
po niderlandzku - Adelaar,
po angielsku - Eagle.

Tyle mogę pomóc.
Aha: der Seeadler, to po niemiecku specjalny gatunek orła, a to orzeł morski (żeby było czego się ew. uczepić, to nie do końca wiem, czy coś takiego naprawdę istnieje, hi, hi...)

pawelciol
No Wraqu to w sprawie języków to wiedziałem w miarę a jak nie wiedziałem to wujek google pomógł...
Co do holendrów to jednak nie ma co szukać ( kto wie co znaczy szukać po słowacku ? Wink Wink Wink hehehe )
To co pamietałem to dałem na stronę, pogmeram na necie i coś tam jeszcze wrzucę... o innych "Orłach" oczywiście...

pawelciol1991@aol.pl
Stary_Wraq
Wiem, co znaczy szukać po słowacku, ale koledzy... damy czytają!!! Pozdro...

pawelciol
Jeśli się przyda to daję tu drugiego "Seeadlera" - niemiecki torpedowiec ( chyba DE trafniejszym jest określeniem... ) z typu 23 Raubvogel , wodowany w 1926 roku , ukończony rok później , zatonął podczas eskorty krążownika pomocniczego "Stier" zaatakowanego przez brytyjskie kutry torpedowe.

pawelciol1991@aol.pl
Stary_Wraq
Hej, ten pomocniczy krążownik to chyba nie był "BYK", tylko albo "PINGWIN", albo "KOMET" (chyba, że i "BYKOWI" się dostało...)
Pamiętam, że zaatakowany przez kutry krążownik wyleciał w powietrze z dowódcą i całą załogą...
Z kolei "BYK" kmdr. Gerlacha oberwał kilkunastoma pociskami od... własnej ostatniej ofiary (s/s "Stephen Hopkins").
Wracając do ORŁÓW brytyjskich - to po wojnie służył pod tą nazwą dawny HMS "Audacious", siostrzany okręt HMS "Ark Royal".

pawelciol
To musiał być "Stier" bo kutry angoli podczas jego przeprawy przez kanał niemal roznoisły mu obstawę - topiąc 3 torpedowce o ile pamiętam

pawelciol1991@aol.pl
Stary_Wraq
Jasne. W tym "moim" przypadku ślag trefił samego pirata: Rrrombombom i go nie ma. Stierowi się upiekło tylko po to, by go Liberciak ze stumilimetrówki załatwił!!

ted
A wiecie, że eskortę zatopionego już krótko wcześniej w Kanale "Kometa" atakował ORP "Krakowiak" będący w grupie B alianckich niszczycieli?
Edytowany przez ted dnia 23-06-2009 14:29

Przejdź do forum