23 February 2025 22:13
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 3 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 3 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Kapitan Johannes Diebitsch
Stary_Wraq
...Wasz "Katastrofista", czyli ja, ma teraz na warsztacie kolejną katastrofę - zatonięcie "Pamiru" (który gdyby zatonął rok i dzień wcześniej - zginąłby dokładnie w dniu moich pierwszych urodzin, to jest 20. września 1957).

Była tam, na tym czteromasztowcu, postać cokolwiek mało znana - jego ostatni komendant, kapitan ż. w. Johannes Diebitsch. Facet zginął wraz ze statkiem i 79 innymi członkami Załogi, ale nim zginął - to miał prawdopodobnie do czynienia z krążownikiem pomocniczym "Kormoran" (ex "Steiermark") na którym, w stopniu kapitana (Kapitaenleutnant), dowodził oddziałem pryzowym.

Diebitsch poprowadził "Pamir" w pechowy, jak się miało okazać, rejs w zastępstwie za etatowego komendanta statku, Hermanna Eggersa, który był wtedy chory. Według niektórych źródeł, uchodził Diebitsch zqa znawcę tropikalnych sztormów. Inne źródła utrzymują, że brakowało mu doświadczenia w dowodzeniu wielkimi żaglowcami, a swoją nieszczególną kompetencję pokrywał gburowatością.

Małe pytanko: czy kpt. Diebitsch z "Kormorana" i Komendant Diebitsch z "Pamiru" - to jedna i ta sama osoba?? Identyczne są imię i nazwisko oficera, w sieci nie mogę znaleźć nic konkretnego na ten temat. Intuicyjnie utrzymuję, że był jeden Diebitsch, a nie dwóch. Co Wy na to??

P/s: DSM w Bremerhaven nie odpowiada na takie pytania... To jedno usprawiedliwienie, a drugie jest takie, że nie mam dostępu do innego forum morskiego poza naszym Orłowym, na którym mamy też Hyde Park.
Edytowany przez Stary_Wraq dnia 04-01-2010 16:06

pawelciol
Mało było osób , które mogły by mieć to samo nazwisko , służyć wtedy w marynarce itd. Każdy kolejny zbieg okoliczności potwierdza to ...raczej to ten sam - można sprawdzić ale jak na mój gust to te same osoby .

PS. Nasza historia zna też innego Johannesa Diebitscha ... znanego pod nieco zruszczonym imieniem i nazwiskiem ...- czyli nazwisko chyba w miarę popularne
Edytowany przez pawelciol dnia 01-01-2010 15:16

pawelciol1991@aol.pl
Ambreliser
Czyli Iwan Dybicz?Frown

pawelciol
Yes...

pawelciol1991@aol.pl
Stary_Wraq
Co do zbieżności nazwisk, to powiem Wam, że swego czasu (w latach 1970-tych, gdy holenderski HAL obchodził swoje stulecie) wydano w Holandii album pamiątkowy tegoż HALu, do którego tekst napisał pan Dick Schaap. Angielską wersję owego tekstu przygotował... również pan Dick Schaap, który miał co prawda takie samo imię i nazwisko, ale mieszkał za Atlantykiem (w USA) i z holenderskim panem Schaapem nie miał nic wspólnego.
Z panami kapitanami Diebitschami mogło być podobnie.
Edytowany przez Stary_Wraq dnia 04-01-2010 16:11

zawila

Cytat

Stary_Wraq napisał/a:
Co do zbieżności nazwisk, to powiem Wam, że swego czasu (w latach 1970-tych, gdy holenderski HAL obchodził swoje stulecie) wydano w Holandii album pamiątkowy tegoż HALu, do którego tekst napisał pan Dick Schaap. Angielską wersję owego tekstu przygotował... również pan Dick Schaap, który miał co prawda takie samo imię i nazwisko, ale mieszkał za Atlantykiem (w USA) i z holenderskim panem Schaapem nie miał nic wspólnego.
Z panami kapitanami Diebitschami mogło być podobnie.

stan_zawila@yahoo.se
zawila
Kapitan Johannes Diebitsch mial w chwili zatoniecia "Pamir´u lat 60 czyli musial byc urodzony ok 1897. W opisie zalogi "Kormorana" wystepuje S.Johanes Diebitsch. Mala roznica, a jednak.
P.S. Wraq, ta jaki Ty stary? Ta Ty 20 lat mlodszy niz ja.
Wielu lat zyczac
SZ

stan_zawila@yahoo.se
Stary_Wraq
Stary ze względu na te różne wraki, co mnie kręcą. Co do Diebitscha, to to S. miałoby być czymś w rodzaju inicjału?? Diebitsch z Kormorana był w stopniu Kaleu i dowodził oddziałem pryzowym. Nazwisko jest mało niemieckie i raczej nie spotykane zbyt często w Niemczech. Rodzina??
Ja po cichu sądzę, że to jedna i ta sama osoba.

Serdeczne dzięki za pozdrowienia i moc życzeń - zdrowia i stu lat! - w Nowym Roku!!
Edytowany przez Stary_Wraq dnia 06-01-2010 13:30

Przejdź do forum
Zaloguj
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 1

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 976
· Najnowszy użytkownik: testik
Ankieta
Moje poszukiwania ORP ORZEŁ

Szukam, czytam, przeglądam i przekazuję dalej
Szukam, czytam, przeglądam i przekazuję dalej
40% [32 głosów]

Szukam, czytam i przeglądam
Szukam, czytam i przeglądam
39% [31 głosów]

Tylko czytam to co inni napiszą
Tylko czytam to co inni napiszą
13% [10 głosów]

Czekam jak ktoś inny znajdzie okręt
Czekam jak ktoś inny znajdzie okręt
9% [7 głosów]

Ogółem głosów: 80
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 13/09/2008 14:47

Archiwum ankiet
Webmaster
Twórca i opiekun

Marcin Burza Burzyński
5,976,846 unikalnych wizyt