23 February 2025 17:51
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 3 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 3 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Czemu flagowce?
teorie_spiskowe
Flgowy niszczyciel floty - ORP Grom
Flagowy okręt podwodny - ORP Orzeł
Flagowy statek pasażerski -M/S Piłsudski
Trochę to dziwne że łączy ich smutny los i czy to przypadek?
Zatonięcie M/S Piłsudski do dzisiaj tak w 100% nie zostało wyjaśnione.
Pewnie macie odmienne opinie w tym temacie.
Pozdrawiam.

Stary_Wraq
- to wkrótce na łamach Przeglądu Morskiego ukaże się ciekawy artykuł o jego zatopieniu pióra mojego Przyjaciela, p. dra J Tuliszki ze Słupska i... mojego też.

Stary_Wraq
Jedna z wersji przyczyny zagłady statku stwierdza, że załatwili go ukraińscy nacjonaliści za pomocą własnych lub przyniesionych bomb. Co wiecie na ten temat?

teorie_spiskowe
Witam.
W książce Pertka "Druga mała flota" jest napisane że zatopieniem
M/S Piłsudski chwalił sie nacjonalista ukraiński Łapuk.Zamieszczam przedruk z portalu Gazeta.pl.
Pomimo kilku lat poszukiwań, do dziś nie udało mi się ustalić jednej rzeczy i
pozostaje ona dla mnie otwarta. Otóż gdy na początku wojny m/s PIŁSUDSKI poddany
został gruntownej przebudowie w stoczni w Newcastle on Tyne, gdzie
przygotowywano go do roli transportowca wojska. W pierwszej kolejności usunięto
z niego wszystkie dzieła sztuki zdobiące jego wnętrza: rzeźby, obrazy, meble,
dywany, porcelanę etc. R11; dzieła tych wszystkich wspomnianych polskich artystów,
którzy uprzednio tak zadbali, aby statek ten stał się jednym wielkim, polskim
arcydziełem. Nikt jak dotąd nie potrafił mi odpowiedzieć jakie były dalsze losy
tego przebogatego wyposażenia. Czy zostały w Anglii? Czy trafiły do polskich
muzeów i gdzieś w magazynach zdążyły pokryć się już grubą warstwą kurzu? Może
zaś po prostu "zaginęły" w zawierusze wojennej i szukać ich można jedynie w
angielskich antykwariatach i u kolekcjonerów? Jeśli ktoś wie cokolwiek na ten
temat, to może zechciałby dopisać ciąg dalszy tej historii?
www.mspilsudski.info/

teorie_spiskowe
A tak wogóle polecam ciekawą lekturę.
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=539&w=24853385&a=24853385

Stary_Wraq
Hej, dlaczego właśnie tam ta dyskusja, a nie TU?? Przecież ta Wyborcza jest co najwyżej taka sobie (torpedowce nazywają tam "statkami" - zob. dzisiejsze wydanie G3M)...

wahoo
Jakoś tak w ostatnich dniach czytałem o wyprawie polskich płetwonurków na wrak Piłsudskiego, przejrzałem go tylko, ale była tam coś mowa o dwóch otworach po torpedach.

pawelciol
Ale rożnica między detonacją miny a topredy jest niewielka - moim osobistym zdaniem ...

pawelciol1991@aol.pl
Stary_Wraq
Panowie - jedno pewne, "Piłsudskiego" nie załatwiła mina magnetyczna. Od wybuchu większej takiej miny statek mógłby rozpaść się na części (vide HMS "Belfast" i jego przygoda).

wahoo
...a statek szpitalny Britanic?, siostrzana jednostka Titanica, wystarczyła jedna mina

Stary_Wraq
RMS "Britannic" był ostatnim i największym czterokominowcem Atlantyku, to ten z tą nazwą zmienioną z "Gigantica". Nie wiem na pewno, czy załatwiła go mina, czy torpedy (jedna lub kilka?) Był jedynym czterokominowcem, który nie trafił na Szlak, bo wrąbała go wojna.
Czterokominiarze działały na Oceanie przez ponad pół wieku!!
Pozwólcie zwrócić uwagę na fakt, iż ani sprawa z "Piłsudskim", ani sprawa "Orła" nie jest tak do końca jasna. Nasz transatlantyk mógł paść ofiarą miny lub dwóch torped (dwa wybuchy, o których mówi m. in. kpt. Borchardt, dziury w burcie odkryte na wraku). O "Orle" dyskutujemy od lat i dotąd nie ma zgody, co spowodowało jego śmierć.

pawelciol
Fala uderzeniowa powstała po wybuchy minyczy torpedy idzie w tym samym kierunku - trudno stwierdzić co tak na prawdę zalatwiło Marszałka ...
A nawet jeśli torpeda to kogo ? U-booty w tamtym rejonie chyba były nieobecne ...
Edytowany przez pawelciol dnia 02-10-2009 15:39

pawelciol1991@aol.pl
Stary_Wraq
No dobra - czy wobec tego jest możliwe, że w burcie statku mającego nieco ponad 160 m długości mogą powstać dwie dziury po wybuchach dwóch min? Najechanie na dwie miny byłoby technicznie możliwe (choć jakoś trudno mi to sobie wyobrazić). Te dziury w burcie zostały znalezione podobno przez nurków.
Co do pierwszej włoskiej pary naszych transatlantyków, to kochany Marszałek okazał się trochę kiepsko zbudowany (pierwszy sztorm); kolega Stefek nie miał na szczęście okazji zmierzyć się ani z jednym ani z drugim.

pawelciol
A podobno mało brakowało a Stefek byłby jedynym Polskim statkiem zniszczonym przez japończyków... ( Diego Suarez )

pawelciol1991@aol.pl
Stary_Wraq
Całkiem możliwe, bo przecież pływał wzdłuż i wszerz, i nie oszczędzało go dowództwo podczas wojny.

Aha - jak to właściwie jest - czy penetrując, lub eksplorując od zewnątrz jakiś wrak, można odróżnić uszkodzenia od torped od uszkodzeń spowodowanych wybuchami min?
Torpedy na pewno pozstawiają dziury w burtach, albo wręcz - jak są wielkie - łamią kadłuby.
Mina na mój wrakowy rozum[ik] urywa część kadłuba [najczęściej dziób?] lub też go łamie (gdy delikwent trafi na minę częścią śródokręcia), a na pewno nie pozostawi dziury.
Na wraku "Marszałka" są podobno dziury po trafieniach - co oznaczałoby, że statek raczej nie miał przyjemności z minami (te urwałyby mu dziób, lub złamały kadłub). Czy mam ew. rację?
Edytowany przez Stary_Wraq dnia 13-10-2009 13:14

Stary_Wraq
Co do flagowców jeszcze, to na kiosku "Orła" była tablica, dedykująca okręt Marszałkowi Piłsudskiemu. Przy całej estymie, jaką cieszy się Marszałek wśród nas, trzeba powiedzieć, że patronem był nieszczególnym - zarówno kanonierka Jego imienia, jak i statek zatonęły, i to w jednym i tym samym roku. Czy dlatego, że imię Marszałka nadano im wtedy, gdy Dziadek jeszcze żył? Pewnie nie, ale jakaś zbieżność jest... jakiś zbieg okoliczności, albo może fatum??

Komandor Kening
Tablica też zagineła: Gdynia? Rosyth? jest na Orle cały czas?

Stary_Wraq
Tego właśnie nie wiadomo. Tabliczka mogła pozostać na przykład w Dundee. Jeśli jest na ORLE - to w przypadku odnalezienia Wraku jest najbardziej odpowiednim Jego fragmentem do podniesienia i ustawienia w honorowym miejscu, jako pomnik Okrętu i Jego Załogi.

Przejdź do forum
Zaloguj
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 3

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 976
· Najnowszy użytkownik: testik
Ankieta
Moje poszukiwania ORP ORZEŁ

Szukam, czytam, przeglądam i przekazuję dalej
Szukam, czytam, przeglądam i przekazuję dalej
40% [32 głosów]

Szukam, czytam i przeglądam
Szukam, czytam i przeglądam
39% [31 głosów]

Tylko czytam to co inni napiszą
Tylko czytam to co inni napiszą
13% [10 głosów]

Czekam jak ktoś inny znajdzie okręt
Czekam jak ktoś inny znajdzie okręt
9% [7 głosów]

Ogółem głosów: 80
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 13/09/2008 14:47

Archiwum ankiet
Webmaster
Twórca i opiekun

Marcin Burza Burzyński
5,976,029 unikalnych wizyt