23 February 2025 18:22
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 3 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 3 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Zagadki ???
Stary_Wraq
A który z polskich okrętów podwodnych jako jedyny pokonał Atlantyk??

Stary_Wraq
Panowie - ostatnio wiadomo (??) że do Waspa, NC i O'Briena podobno strzelały dwa okręty.
Poza tym - pamietajmy: JAPOŃSKICH NAZWISK ZAKOŃCZONYCH NA -E, -I, -O i -U ZWYCZAJOWO SIĘ NIE ODMIENIA [sławne YAMAMOTY NAGUMIE to coś, co przywodzi na myśl gumowe buty, a nie dwóch sławnych japońskich oficerów...]

I jeszcze jedno pytanie: wśród niemieckich U-Bootów - ofiar kolizji znalazłem dwa, które zderzyły się ze sobą na Oceanie i oba zatonęły... może wiecie coś bliżej na ten temat?
Edytowany przez Stary_Wraq dnia 16-03-2009 13:56

ted
Ścigające konwój U-439 (kpt. von Tippelskrich) i U-659 (kpt. Stock) zderzyły się ze sobą w nocy z 3 na 4 maja 1943 r. koło Cabo Finisterre, gdy nawiązały już kontakt wzrokowy z konwojem i planowały atak. Oba zatonęły. Eskorta konwoju zdołała uratować 9 osób z U-439 i 3 z U-659.
Szczegóły w książce Paula Kempa - "Swój czy wróg?".
Edytowany przez ted dnia 16-03-2009 20:16

ted
Jesteś pewien, ze wszystkie takie wypadki były nagłośnione? Do tego Q-shipy zaliczasz do kategorii tych przypadków, czy już osobno - osiągnięć pomocniczych okrętów wojennych? Do tego przypadki z II wojny są jeszcze często interpretowane na różne sposoby. Los francuskiego "Surcouf" jest np. intepretowany na 2 sposoby (staranowanie przez własny statek lub omyłkowy atak sojuszników). Chyba, że powymienia się tylko te bezsprzecznie "pewne" i wykluczy zatopienia omyłkowe jednostek własnych.
Edytowany przez ted dnia 17-03-2009 13:21

Ambreliser
Meine Herren ,
pamiętajcie że Deutsche okrety podwodne to są U-Boote a nie U-Boats!Wink

ted
Pytanie o U-booty zatapiane przez statki handlowe nie jest łatwe dlatego, że generalnie U-booty uszkodzone przez statki - dobijały okręty wojenne. W 1939 r. ogień artyleryjski statku "Stonepool" uszkodził tak U-42, że stał się łatwym łupem okrętów wezwanych na miejsce. Storpedowany w III 1941 r. statek "Mijdrecht" zdołał zrewanżować się atakującemu go U-70 i go staranować uszkadzając, a ataki korwet dokończyły dzieła. Wybuch statku amunicyjnego "Hatimura" w trakcie bitwy konwojowej zniszczył 4 XI 1942 r. także U-132. Motorowiec "Unicoi" trafił kilkoma pociskami i unieruchomił U-576 w dniu 15 lipca 1942 r. - tak, że i tego dobiły inne okręty wojenne. U-25 i U-333 były staranowane przez statki handlowe, ale przeżyły, podobnie jak okręt dowodzony przez Endrassa. Podejrzewa się, że zaginiony U-122, jeśli nie zderzył się z "Wilkiem", to 22 VI 1940 r. mógł zostać staranowany i zatopiony przez statek "San Felipe", który tego dnia "walnął" niezidentyfikowany obiekt zanurzony pod wodą. Pamiętam jeszcze jeden przykład przypadkowego zderzenia U-boota ze statkiem konwoju, co uszkodziło go tak poważnie, że musiał się wynurzyć niewiele dalej i padł łupem eskortowców. Musiałbym poszukać trochę dłużej, by trafić na jego nazwę. Jeśli ktoś ma takie przypadki od razu zebrane w jakiejś statystyce, temu na pewno łatwiej, kto nie ma - musi szukać dłużej.
Edytowany przez ted dnia 19-03-2009 11:54

Stary_Wraq
Ja, meine Herren, U-Boote haben mit U-Boats fast nichts zu tun... no chyba tylko to, że praktyczni Anglicy i Jankesi przechwycili od swoich wrogów krótkie, praktyczne określenie na okręty podwodne.Zauważcie, że w tamtych językach okręt podwodny to zawsze jedno słowo (Unterseeboot, submarine, onderzeeboot...) Mi najbardziej odpowiada termin angielski.
Co do strat U-Bootów w obu wojnach światowych, to są to liczby stałe (około dwustu i około ośmiuset sztuk); mając chwilę - można sobie zasiąść wygodnie z jakimś Johnnie Walkerem pod ręką nad obu Wojnami Światowymi na morzu i odpowiednio porozdzielać sobie straty wg przyczyn. Ci z nas, którzy mają Groenera (małego, a jeszcze lepiej wielkiego) - mogą to zrobić w oparciu o źródło z kraju bandery.

ted
Inne przypadki jeszcze wynajdę - straty alianckich okrętów też.
Edytowany przez ted dnia 19-03-2009 16:30

wahoo
Nigdy?, chyba że można uznać że zrobił to kmdr Karnicki na Sokole. Wracając do wcześniejszej to znalazłem wśród anglo amerykanów 3-y: HMS Rainbow zatopiony przez Antonietta Costa, USS Grunion zatopiony przez Kano Maru i USS Grayling zatopiony prawdopodobnie przez Hokuan Maru

Ambreliser
Drogi Wraqu!
W niektórych jezykach słowiańskich OP istnieją jako okreslenia jednowyrazowe np. po słowacku(sic!) to ponorka, po srbsko hrvatsku to podmornica (a marynarka wojenna to "ratna mornarica"Grin).Po bułgarsku mamy podwodnica, Poważni użytkownicy OP czyli rosjanie potocznie używają "podłodka" (do purystów i Admina: strona nie toleruje cyrylicy i grażdanki, nie można wpisywać rosyjskich i bułgarskich słów prawidłowoAngry).Należy się zastanowić, czy w tkance języka polskiego mogłoby pojawić się jednowyrazowe określenie OP, zgodne z duchem tego jezyka? Podejżewam że najszybciej jako zapożyczenie. Już dzis mówimy często o ubotach: ten ubot, tych ubotów(chociaż, gdyb ktoś zwyzywał Orła od ubotów to by mnie krew nagła zalała!). Zamiast jednak tworzyć jakieś wymyślne nowotwory słowne w rodzaju podmornik, podwodnik czy nurkowiec (ten ostatni był w użyciu na poczatku 20 wieku, zanim wyparła go łódź podwodna) proponuję przekuć swojski skrót OP w rzeczownik.
Lepiej brzmi zdanie : "ORP Orzeł to najsłynniejszy polski op z lat ...." niż "Jastrząb był najbardziej nieudanym polskim podmornikiem w dziejach"!
Edytowany przez Ambreliser dnia 22-03-2009 21:55

wahoo
co masz na myśli pod określeniem "beczuszki"?

wahoo
Ja pasuje, ale jak odpuścisz to daj namiar na artykuł.

pawelciol
Sprawdź historię "I-6" na Combinedfleet.com - mówiłem ,że to nie aliant...

pawelciol1991@aol.pl
ted
Teraz kolej na moją zagadkę - który japoński niszczyciel stracił w trakcie wojny na skutek działań przeciwnika aż trzy razy dziób?
Edytowany przez ted dnia 31-03-2009 20:24

ted
Zgadłeś. Dostał "po dziobie" od dwóch amerykańskich okrętów podwodnych i raz od ich kumpli lotników, gdy bronił "Yamato" w ostatniej walce.

Ambreliser
Tak, ale działo się tak nie dlatego że japońskie niszczyciele szły szybciej na dno, tylko dlatego że normalni ludzie z tonącego okretu uciekają, podczas gdy samurajowie nie podejmowali nawet prób opuszczania okrętów, tylko szli na dno razem z nimi...
Pewnie japońskie myszy okrętowe równierz obowiązywał kodeks Bushido, co dawało podobny rezultat...Pfft

Ambreliser
Racja...Frown

wahoo
Mam zagadkę związaną z wojennym szczęściem, które niewątpliwie jest potrzebne by odnosić sukcesy. Który kraj niezwiązany z morzem (chyba jako jedyny) odniósł sukcesy w wojnie na morzu (oczywiście IIwś) i co to za sukcesy?

wahoo
Trafiłeś w samo sedno, oni latali chyba na liberatorach, może dlatego im się lepiej poszczęściło niż naszym

Przejdź do forum
Zaloguj
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 4

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 976
· Najnowszy użytkownik: testik
Ankieta
Moje poszukiwania ORP ORZEŁ

Szukam, czytam, przeglądam i przekazuję dalej
Szukam, czytam, przeglądam i przekazuję dalej
40% [32 głosów]

Szukam, czytam i przeglądam
Szukam, czytam i przeglądam
39% [31 głosów]

Tylko czytam to co inni napiszą
Tylko czytam to co inni napiszą
13% [10 głosów]

Czekam jak ktoś inny znajdzie okręt
Czekam jak ktoś inny znajdzie okręt
9% [7 głosów]

Ogółem głosów: 80
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 13/09/2008 14:47

Archiwum ankiet
Webmaster
Twórca i opiekun

Marcin Burza Burzyński
5,976,152 unikalnych wizyt