23 February 2025 03:52
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 2 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 2 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Dziwny pasażer...
sys
z synem raczej nie rozmawiałeś... musiałby się tu wypowiedzieć Grom który temat Koczkowskiego ma w jednym palcu...
... jak widać latwo się jest otrzeć w życiu historię ...

sys

Cytat

sonar napisał:
Co gorsza opowiedziałem mu sporo o poszukiwaniach Orła i namiarach, na co stwierdził: TAM GO NIE MA...

facet...za takie informacje wielu jest oddać najcenniejsze rzeczy jakie posiadają... chociaż byś jakiś namiar na gościa wziął...

sys
wszystko to co piszesz wydaje się bardzo tajemnicze...
Edytowany przez sys dnia 24-06-2007 10:09

Bergen
Opis bardzo tajemniczy przypomina trochę niewiarygodną wersję buntu załogi Orła. W skrócie: 7 patrol miał być ostatnim patrolem przed "dłuższym" wypoczynkiem załogi tzn.Orzeł powraca z patrolu,następują zmiany personalne min.odsunięcie od dowodzenia kpt.Grudzińskiego."Grupa" wtajemniczonych na znak buntu przeciw działaniom KMW postanawia przepłynąć okrętem do neutralnej Szwecji co w konsekwencji doprowadza do zatonięcia okrętu na minach.Historię tą usłyszałem również w pociągu.Pociąg jechał z Helu.W rozmowie nie uczestniczyłem bowiem wcześniej poruszane tematy szczególnie polityczne mnie nie interesowały a wręcz irytowały podobnie zreszatą jak historia którą opisałem.Wysiadłem w Jastarni szczęśliwy że nie muszę wiecej podobnych bzdur wysłuchiwać.Moj post zamieściłem aby pokazać że jednak temat Orła jest żywy a ludzie potrafią wypowiadać się publicznie w pociągu pełnym ludzi bez żażenowania ani odrobiny wstydu.

Stary Dziad
Opowiedziałem jak było. Nic więcej. Wiem że dziwna sprawa, bo diabeł sam nie wie kim ten gość był ale dużo wiedział i zażarcie bronił Kłoczkowskiego...
Edytowany przez Stary Dziad dnia 28-06-2007 14:40

crolick

Cytat

sonar napisał:
Co do książki Edmunda Kosiarza...

Stwierdził że to postkomunistyczny propagator i kity ciśnie w swoich książkach wysławiając CCPR...
Już go lubię Grin
Ino nie postkomunistyczny tylko komunistyczny i nie CCPR a CCCP.
Ale reszta się zgadza Cool

http://www.PolishNavy.pl
Stary Dziad
Dokładnie Croolick, dokładnie Grin
Edytowany przez Stary Dziad dnia 05-03-2018 11:48

esem
Obca propaganda...
Wielu z nas mogłoby podróżować pociągiem i młodzieży opowiadać różne historie a Ci by tego słuchali z wyciągniętymi językami i przekazywali nasze fantazję dalej (zapewne w tzw. dobrej wierze). Smile

Janus81

Cytat

Bergen napisał:
Opis bardzo tajemniczy przypomina trochę niewiarygodną wersję buntu załogi Orła. W skrócie: 7 patrol miał być ostatnim patrolem przed "dłuższym" wypoczynkiem załogi tzn.Orzeł powraca z patrolu,następują zmiany personalne min.odsunięcie od dowodzenia kpt.Grudzińskiego."Grupa" wtajemniczonych na znak buntu przeciw działaniom KMW postanawia przepłynąć okrętem do neutralnej Szwecji co w konsekwencji doprowadza do zatonięcia okrętu na minach.Historię tą usłyszałem również w pociągu.Pociąg jechał z Helu.W rozmowie nie uczestniczyłem bowiem wcześniej poruszane tematy szczególnie polityczne mnie nie interesowały a wręcz irytowały podobnie zreszatą jak historia którą opisałem.Wysiadłem w Jastarni szczęśliwy że nie muszę wiecej podobnych bzdur wysłuchiwać.Moj post zamieściłem aby pokazać że jednak temat Orła jest żywy a ludzie potrafią wypowiadać się publicznie w pociągu pełnym ludzi bez żażenowania ani odrobiny wstydu.

Janus81
Informacja o buncie o tyle prawdopodobna, że Bolesław Romanowski wspomina w swej książce o złych nastrojach załogi Orła oraz o tym iż chciał nawet zastąpic w tym rejsie kolegę Orłowca do którego przyjechała żona, lecz ten się nie zgodził. Coś wiedział?

Stary_Wraq
..."Pablo" Piasecki, to też pamiętam.

Mija siedemdziesiąta rocznica wodowania Okrętu. Przez 68 lat nie wiemy, co się z nim stało. Pora by to zmienić - choćby przeszukując drobiazgowo CAŁE DNO Morza Północnego?!

Znalezienie Wraku natychmiast pozwoli na przynajmniej częściowe wyjaśnienie tajemnic związanych ze śmiercią Okrętu i Załogi.

Tymczasem niektórzy [p. dr Borowiak] w dalszym ciągu bawią się w tropienie sztabowych i zakulisowych sensacyjek spod znaku PMW [zob. "Plamy na banderze"].

Stary Dziad
Zgłosił się do mnie niejaki Rafał. Zaproponował mi sprawdzenie tego nazwiska w serwisie moikrewni...

Oto wyniki które udowadniają że mówiłem prawdę...

Top okręg

Nazwisko 'Kłoczkowski' także występuje w:

2. Gora Jelenia Góra (6) - byłem na zlocie w Szklarskiej Porębie....

Gość jechał z Szklarskiej Poręby przez Częstochowę. Obudził mnie bo przysnąłem znużony podróżą i patrzeniem na dwóch dziwnych typów w przedziale...

Tak dodałem jako ciekawostkę...

aaaapppp

Cytat

sonar napisał:
Opowiedziałem jak było. Nic więcej. Wiem że dziwna sprawa, bo diabeł sam nie wie kim ten gość był ale dużo wiedział i zażarcie bronił Kłoczkowskiego...

Cześć Sonar może to był Grom- chyba tylko Konrad jeszcze broni tego gagatka

aaaapppp

Cytat

Stary_Wraq napisał:
..."Pablo" Piasecki, to też pamiętam.

Mija siedemdziesiąta rocznica wodowania Okrętu. Przez 68 lat nie wiemy, co się z nim stało. Pora by to zmienić - choćby przeszukując drobiazgowo CAŁE DNO Morza Północnego?!

Znalezienie Wraku natychmiast pozwoli na przynajmniej częściowe wyjaśnienie tajemnic związanych ze śmiercią Okrętu i Załogi.

Tymczasem niektórzy [p. dr Borowiak] w dalszym ciągu bawią się w tropienie sztabowych i zakulisowych sensacyjek spod znaku PMW [zob. "Plamy na banderze"].

Panowie a dlaczego wszyscy upieramy sie ze Orzeł zginął w sektorze, lub w jego pobliżu. moim zdaniem już go nie było w 1-2 dniu patrolu.
pamiętajmy, ze nie odpowiadał na żadne sygnały od początku rejsu, Kto może sprawdzić w I.S w Londynie, jak wyglądała sprawa z utrzymywaniem łączności przez Orła w poprzednich rejsach????, zdaje mi się, ze przez cały czas był łączność dwustronna i to dość regularna, a w ostatnim rejsie nic!!!.
A pamiętajmy, ze Ubooty II stawiały miny denne na podejściach do portów i baz brytyjskich ( sam Kretschmer stawiał takie miny przy portach jak i wielu innych dowódców ubootów typu II) w przypadku wejścia na taką , postawioną 1-2 tygodnie wcześniej minę, 10-20 Mm od portu nikt nie dowie się o zatonięciu, nawet d-ca uboota się nie pochwali, bo dawno już grzeje dupsko w bazie.
pozdrawiam
okrętu,

Stary Dziad
He he bez przesady- Grom przy nim to młody junak. To był starszy siwy gość a Konrad jest na łyso ogolony...

fdt
OK
Edytowany przez fdt dnia 02-04-2008 09:24

Stary Dziad
przyglądałem się tej fotce i raczej nie ten. tamten był pedantycznie ogolony. okrągła i pucowata twarz.. był siwy absolutes...

Ambreliser
Panowie,

Jedno jest pewne, ktokolwiek to był , nie mógłbyć to na pewno sam "KłoczWink.
Nie jestem w stanie uwierzyć że polscy oficerowie i to przedwojennego chowu mogliby tylko dla powodów personalnych popełnic zbrodnię zdrady... Bo czymże innym byłaby dezercja w obliczu wroga i to z całym okrętem?
Można też przyjąć inną hipotezę...
a może Orzeł nie był w swoim sktorze bo wypełniał jakąś tajną misję...
Pamiętajmy,ze miał potężny zasięg i był bardzo szybki.
Mógł pomieścić sporo pasażerów a i mijsce na różny dziwny ekwipunek (np.pontony...)byłoby sporo w skrytce łodziwej, w osłonie działa a nawet w dostępnej części kiosku...
Popuśćmy wodze wyobraźni: może gdzieś , jakiś archiwach tak tajnych że i za 200 lat nie ujżą światła dziennego jest pełny opis wydarzeń które wprawiłyby nas w osłupienie a być może także potężnie wk....!Angry
Na sojuszników, na wrogów, na cholerny przypadek i na nasz polski pech...
Być może wszyscy zainteresowani z PMW włącznie doskonale wiedzą gdzie jest mogiła Orła, ale nie wyznają prawdy, aby ochronić jakiś mroczny sekret...
Nie wiemy tego i pewnie nigdy nie poznamy prawdy, ale ja wierzę że Orłowcy polegli w sposób chwalebny a nie naznaczeni odium zdrady...

Stary Dziad
Nie.

Kłocz to nie był na 100 % he he. Mam wrażenie jednak, że spotkałem kogoś jego rodziny. Bliższej lub dalszej. Dysponował sporym rozeznaniem w temacie Orzeł - tym bardziej sugerował, że Orzeł wcale nie był zatopiony na minach - tym bardziej przez samolot. Coś mówił też że coś pisze...

Przypomniałem sobie jeszcze coś. Gdy prosiłem go o jakieś namiary odpowiedział:

- jeszcze o mnie usłyszysz...

To tyle na razie co pamiętam. Jakoś słowa nie dotrzymał bo cicho o nim.

Pies go wie kto to był. Jeśli był to blefiarz - to świetnie wyszkolony w temacie ORP Orzeł...

Może i masz rację kolego. Może za paredziesiąt lat odtajnią się archiwa i dowiemy się czegoś - czego się nawet nie spodziewamy...

pozdrawiam
Edytowany przez Stary Dziad dnia 23-07-2008 00:43

Grom
@ Ambreliser
Jeśli posiadasz duży młotek n.p. rozmiaru "Maciuś 5kg". Weź i się zdrowo palnij w coś co nazywasz per głowa, ja to nazwę "makówka".

@ sonar
Przestań opowiadać banialuki w koło. Nigdy nie spoktałeś nikogo z rodziny Henryka Kłoczkowskiego!

Przejdź do forum
Zaloguj
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 2

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 976
· Najnowszy użytkownik: testik
Ankieta
Moje poszukiwania ORP ORZEŁ

Szukam, czytam, przeglądam i przekazuję dalej
Szukam, czytam, przeglądam i przekazuję dalej
40% [32 głosów]

Szukam, czytam i przeglądam
Szukam, czytam i przeglądam
39% [31 głosów]

Tylko czytam to co inni napiszą
Tylko czytam to co inni napiszą
13% [10 głosów]

Czekam jak ktoś inny znajdzie okręt
Czekam jak ktoś inny znajdzie okręt
9% [7 głosów]

Ogółem głosów: 80
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 13/09/2008 14:47

Archiwum ankiet
Webmaster
Twórca i opiekun

Marcin Burza Burzyński
5,973,475 unikalnych wizyt