Dosc ciekawie wyglada spojrzenie na ucieczke Orla z punktu widzenia Anatola Tarasa, autora szesciotomowego wydania o flocie podwodnej ZSRR, Rosji i Swiata. Nizej link do "Akt bohaterstwa czy prowokacja?"
http://rusnavy.com/history/interesting/orel.htm.
Moze powinienem to dac na forum angielskojezycznym?
Jasne, niech poczytają sobie nasi koledzy z Europy w rodzaju pana Koningsa (Pksubmara). Może też coś dorzucą???
Ja byłem na tej stronie, ściągnąłem tekst i w wolnej chwili go przetłumaczę (chyba, że ktoś z Was będzie szybszy) i prześlę do ew. wykorzystania na Stronie.
Póki co - przeczytałem i powiem, że zrobił wrażenie.
Edytowany przez Stary_Wraq dnia 19-12-2008 13:46
Wracajac do ucieczki Orla z Tallina. Znalazlem kilka ciekawych zapisow: Relacje z tego wydarzenia napisana przez jednego z "porwanych" Estonczykow, zdjecie Orla w Tallinie oraz zdjecie matrosa Kirikmaa z estonskiego forum. Moge przeslac na prywatny adres zainteresowanych, bo nie maqm pojecia czy Administrator uwaz za stosowne by umiescic w galerii.
zawila napisał/a:
Wracajac do ucieczki Orla z Tallina. Znalazlem kilka ciekawych zapisow: Relacje z tego wydarzenia napisana przez jednego z "porwanych" Estonczykow, zdjecie Orla w Tallinie oraz zdjecie matrosa Kirikmaa z estonskiego forum. Moge przeslac na prywatny adres zainteresowanych, bo nie maqm pojecia czy Administrator uwaz za stosowne by umiescic w galerii.
@zawila Podsyłaj wszytko co masz co jest związane ORŁEm. Napewno to umieszcze.
Tak samo prosze wszystkich którzy maja jakies materiały o podsyłanie ich do mnie na moj adres.