23 February 2025 03:53
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 2 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 2 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
"Orzel's Patrol" Eryk Sopoćko
ted
Prócz pamiętnika por. Sosnowskiego ocalałego na okręcie -bazie, w książkach Pertka cytowane były fragmenty "Orzel's Patrol" ppor. Eryka Sopoćki, zwłaszcza jego wspomnienia o dowódcy "Orła" i szczegóły ataku na "Rio de Janeiro". Co prawda były wygładzone literacko w porównaniu z pamiętnikiem Sosnowskiego, ale przydałoby się (na stronie też) mieć całość w wersji angielskiej i polskiej. Kto ma do tego dostęp?
Edytowany przez ted dnia 05-07-2009 10:24

Stary_Wraq
Część pamietnika por. Sosnowskiego pewien Stary_Wraq wpisał Wam na Stronę. Zdaje się, że była to już wtedy tajemnica Poliszynela - ogólnie znana za sprawą Małej Floty Wielkiej Duchem ś. p. Pana Jerzego P., ale możecie sobie wyobrazić, jaką frajdą było dla mnie spisywanie fragmentów pamiętnika p. S. bezpośrednio z "Przekroju"...

ted
Chyba fajnie i dla Ciebie Wraqu byłoby dorwać pełny tekst "Orzel's Patrol" i przetłumaczyć go w całości. Z Sopoćki twórczości znam jeszcze szczegóły pojedynku z "Bismarckiem" (gdy Sopoćko był na "Rodneyu") i jego tekst pt. "Ironia losu" dotyczący szczegółów uratowania przez "Orkana" 41 rozbitków z "mlecznej krowy" U-459 w lipcu 1943 r. Facet miał dar do pisania i szkoda, że tragedii "Orkana" nie przeżył. Powinien być jak ppor. Pierzchlewski wśród listy załogi "Orła" (ze zdjęciem) na naszej stronie.
Edytowany przez ted dnia 05-07-2009 10:25

Stary_Wraq
ORKAN (ex MYRMIDON) to był w ogóle pechowy okręt. To na nim wieziono do Anglii zwłoki Generała S., a podobno wieść niesie, że traganie zwłok przynosi nieszczęście okrętowi...
Pan kmdr Hryniewiecki podobno był "oliwa" i utopił po kolei wszystkie trzy okręty, którrymi dowodził. Ostatniego z nich tak skutecznie, że zginął wraz z nim.

Stary_Wraq
Ja też pisałem z pamięci... jak było tak było, ale pan kmdr por. zabrał swój ostatni okręt ze sobą, czy raczej okręt zabrał jego. Fakt jest fakt - p. Stanisław H. jest Patronem naszej 9-ki, a tam wiedzą o nim więcej. O tej "oliwie" to jest legenda, nie wiem, ile w niej prawdy.

Ambreliser
No wiesz, oliwa na wieżch wypływa, gdy na wodzie pływa...Wink

Stary_Wraq
...to jest - "oliwa" znaczy pijus. Jedna z legend na temat panna kmdra Hryniewieckiego mówi, że był on "oliwa" to jest, że nie wylewał za kołnierz. Głowy za to nie dam - zresztą nawet jeśli, to zginął był bohatersko.

Aha: jak będziecie mieli tego Patrola, to zrobimy psikusa i przełożymy go na nasz.
Edytowany przez Stary_Wraq dnia 06-07-2009 13:55

ted
W ostatnich trzech latach życia komandor Hryniewiecki musiał bardzo o siebie dbać z powodu chorego żołądka i ciężkiego zatrucia ropą po zatopieniu "Groma" 4 V 1940 r. Z relacji ocalałego kpt. Pohoreckiego z "Orkana" wiadomo, że mimo zabiegów lekarzy i leczenia, w ostatnim rejsie "Orkana" komandor kiepsko się czuł i prawdopodobnie zszedłby z okrętu na dłuższe leczenie, gdyby było mu dane wrócić.
Edytowany przez ted dnia 06-07-2009 22:13

Stary_Wraq
Znakiem tego trzeba będzie zapomnieć o niechlubnej plotce i więcej jej nie powtarzać. Dzięki za wiadomości o panu Komandorze.

Bergen
-Pan kmdr Hryniewiecki podobno był "oliwa" i utopił po kolei wszystkie trzy okręty, którrymi dowodził. Ostatniego z nich tak skutecznie, że zginął wraz z nim-

Niesamowita jest Twoja pewność Siebie ...
Uważaj!! ..możesz mieć problemy z prawnikami..

STOLPMÜNDE - WARSAW

Stary_Wraq
To nie pewność siebie - to nieostrożność. Ale z drugiej strony mam tu u siebie znakomite Panie i wspaniałych Facetów z naszej "Dziewiątki", a ta (Szkoła Podstawowa w S-ku) nosi imię Pana Komandora Porucznika.
Hej, a może warto byłoby po prostu usunąć tego nieszczęsnego posta z "oliwą" i zapomnieć o tej bzdurze?? Ot tak, żeby nie mieć problemów z nikim (z Wami też). Jedno słowo, a zrobię to. ??? -
Edytowany przez Stary_Wraq dnia 09-07-2009 12:26

Stary_Wraq
Wiecie, ja nie jestem francuski piesek, ale naprawdę nic nie zyskam, powtarzając ploty. Zupełnie już nie uśmiecha mi się wpienianie na siebie Kolegów, bo chyba tylko ten z dna wie, kiedy i kto może się komu przydać.
Na przyszłość Wraq obiecuje nie powtarzać niesprawdzonych plot, nie tyle ze względu na prawników, ile ze względu na przyjaciół. Jak Admin uważa, że warto usunąć, to on decyduje. Ja się nie obrażę, najwyżej będzie mi głupio...

ted
Zauważyłem zdumiewające połączenia losowe postaci z "Orła" i "Orkana". Ppor. Pierzchlewski opuścił "Orła" z żalem z powodu afery spowodowanej nieumyślną pomyłką brytyjskiego korespondenta Bernarda Stubbsa, który opisał wyczyny "Orła" na Bałtyku, ale nieszczęśliwie autorstwo sławetnych map zamiast por. Mokrskiemu przypisał Pierzchlewskiemu, gdyż ten pierwszy z nich awansował na okręcie, a na jego miejsce nawigatorem został Pierzchlewski, o czym Brytyjczyk nie wiedział. Śmierć Stubbsa i czterech polskich podchorążych na "Hoodzie" wraz z prawie całą załoga krążownika liniowego widział i szczegółowo opisał w relacji ppor. Adam Pilarz, którzy jako stażysta na krążowniku HMS "Suffolk" widział całą bitwę z "Bismarckiem" z 24 V 1941 r., Trzy dni potem "Rodney" rozprawił się z Niemcem, co opisał literacko świadek tego ppor. E. Sopoćko, odbywający staż na pancerniku brytyjskim, rok po tym jak zszedł z "Orła" tak samo jak Pierzchlewski. Wszystkich trzech połączył razem "Orkan" i na nim wszyscy trzej zginęli.
Jeśli dowódcę "Orkana" ścigała śmierć, to także chor. Grzonkę- szefa maszyn. Ten w 1940 r. jako stażysta na niszczycielu "Glowworm" został wyokrętowany przed ostatnim wyjściem Brytyjczyka w morze, po którym niszczyciel stoczył sławny beznadziejny bój z "Hipperem" i został zatopiony po staranowaniu wrogiego krążownika. Grzonkę uznano z początku za poległego, bo dowódca "Glowworma" nie zdołał powiadomić "góry" o wyokrętowaniu Polaka i jego kolegi. Chor. miał jednak pożyć jeszcze trzy lata, tak samo jak cytowani wyżej "orłowcy".
Edytowany przez ted dnia 09-07-2009 22:44

wahoo
możnaby rzec po prostu wojna, ci co byli ciągle w walce mieli bardzo dużo okazji by zginąć, albo inaczej trzeba było mieć farta by przeżyć 5 lat piekła

Stary_Wraq
Nie wiem, czy Koledzy pamiętacie, że p. B. Stubbs zginął w 1941 roku na "Hoodzie"...

wahoo
Stary Wraku przeczytaj post Teda dwie pozycje wyżej

Stary_Wraq
Dzięki, Wahoo.
Nazwisko p. chor. Grzonki jest mi znane o tyle, że Jego syn albo wnuk (?? raczej syn) pracował swego czasu nad monografią ORP "Orkan". Ciekawe, czy ta monografia została ukończona?? Pamiętam, że jakaś monografia "Orkana" wyszła w latach 1990-tych.
Ze starowracznych lub starowrakowych ciekawostek z dna - powiem Wam, że angielska nazwa tego okrętu posłużyła mi za coś w rodzaju tytułu dla dwóch całkiem zgrabnych albumów, z których zwłaszcza drugi jest kompletną księgą, napisaną od ręki i ilustrowaną różnymi wycinkami z "Morza" i jemu podobnych pism, a poświęconą - Royal Navy, czyli brytyjskiej Senior Service. Postaram się toto zeskanować i pokazać Wam, choćby w części. Tymczasem.
Edytowany przez Stary_Wraq dnia 15-07-2009 14:33

Stary Dziad
Znalazłem takie coś w necie. Zrippowałem serwis i spakowałem
Nie wiem czy są to tylko fragmenty czy całość tekstu Sopoćki po angielsku. Nie znam tej lektury ;( - a więc nie wiem na ile jest kompletna i czy jest to to o czym była mowa...

92 kb - http://www.sendspace.pl/file/361d9ef5...6d81473903

Kto wie ? Może komuś się to przyda...
Edytowany przez Stary Dziad dnia 22-07-2009 13:58

dar7914
Dla zainteresowanych posiadaniem książki
"Orzel's Patrol" Eryk Sopoćko
można ą kupić na Ebay'u|:

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?...K:MEWAX:IT

pawelciol
Sonar - mam prośbę . Czy Mógłbyś ponownie wrzucić te pliki bo już niedostępne Sad

pawelciol1991@aol.pl
Przejdź do forum
Zaloguj
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 6

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 976
· Najnowszy użytkownik: testik
Ankieta
Moje poszukiwania ORP ORZEŁ

Szukam, czytam, przeglądam i przekazuję dalej
Szukam, czytam, przeglądam i przekazuję dalej
40% [32 głosów]

Szukam, czytam i przeglądam
Szukam, czytam i przeglądam
39% [31 głosów]

Tylko czytam to co inni napiszą
Tylko czytam to co inni napiszą
13% [10 głosów]

Czekam jak ktoś inny znajdzie okręt
Czekam jak ktoś inny znajdzie okręt
9% [7 głosów]

Ogółem głosów: 80
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 13/09/2008 14:47

Archiwum ankiet
Webmaster
Twórca i opiekun

Marcin Burza Burzyński
5,973,480 unikalnych wizyt