23 February 2025 09:28
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 2 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 3 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
DOBRE filmy o OP?
jansodula
Pisano tu do tej pory tylko o filmie "Orzeł" (a może się mylę?) więc chciałbym zapytać czy znacie inne filmy w tematyce okrętów podwodnych? Znalazłem sporą listę takich filmów na stronie uboat.net i obejrzałem na razie dwa - "Run silent, run deep" (nie polecam) oraz "The enemy below" (polecam wszystkim, jestem pod wrażeniem). "Das boot" zapewne większość widziała to chyba najlepszy film w tej "niszy". Jest tam ponadto wiele tytułów o tematyce wojennomorskiej nie związanych z podwodniakami. Polecam ciekawym. Oglądajcie i piszcie czy warto Smile

p.s. polecam również "Sink the Bismarck!"

Norbi
czy na tej stronie się płci za oglondanie??

jansodula
tam są tylko podane tytuły film trzeba samemu wyszukać w sieci niestety... sporo jest na youtube część gdzie indziej szukajcie a znajdziecie

submariner31
Polecam film.
- U-571
Jak znajdę coś więcej ciekawego to napiszę.
Edytowany przez submariner31 dnia 05-11-2011 17:22

jansodula
owszem ciekawie się ogląda ale przecież to bajka! nawet nie chodzi o to, że takie wydarzenia nie miały miejsca ale o to, że nie mogły mieć. Co prawda w naszym "Orle" bzdur jeszcze więcej. Ja najbardziej cenię filmy realistyczne jak np. "Das boot" albo "The cruel sea"

submariner31
Prawda. Twórcy wszystkich filmów o amerykańskich żołnierzach itd. chcą pokazać jacy ci żołnierze byli bohaterscy, mimo iż wojsko USA tak naprawdę prawie nic nie robiło.

jansodula
widziałem ostatnio "Mission of the shark" o storpedowaniu i zatopienie USS Indianapolis. Niezły. Mógłby ktoś napisać kilka tytułów? na pewno jakieś znacie Smile

Stary Dziad
Ja tam polecam 20 000 mil podmorskiej żeglugi z 1954. Klasyk. Kapitan Nemo i jego Nautilus. Stare ale jare... i dobre...

Stary_Wraq
Filmów z i o okrętach podwodnych trochę było. Dla mnie - obok znakomitego ORŁA - Number One is "Polowanie na CzP".
A w ogóle to wydaje mi się, że ewentualna próba zrobienia czegoś w stylu remake'u ORŁA to jest zadanie które chyba nieco przerasta naszą kinematografię AD '13. Bo ewentualni entuzjaści, czyli ekipa, która by się za to zabrała, rzuciłaby się na przeróżne tematy około-Orłowe, typu prowokacja sowiecka, typu choroba kmdr. Kłoczkowskiego i takie tam, a zapomnianoby kompletnie o "niedźwiedzim mięsie", o tej przygodzie pod wodą, która tak wspaniale zagrała przed laty. "Kurska" ani "Threshera" nie zrobimy na pewno, bo to chyba nie ta bajka. Ale i Amerykanom zdarzały się wpadki - ten ich "Karmazynowy Przypływ straszliwie mnie rozdrażnił: oto, jacy ludzie mogą zdecydować o istnieniu świata!!... Jak niewiele brakuje, by ta planetka pofrunęła!!!

jansodula
"Polowanie na Czerwony Październik" bardzo dobrze się ogląda ale czy to aby nie fantastyka? Zupełnie nie znam się na nowych okrętach (raczej w tej tematyce jestem historykiem) ale czy to nie bajki?

Stary_Wraq
...a ja polecam naszego ORŁA, a NIE polecam U-571.

jansodula
U-571 to szajs. Rozumiem sentyment do filmu "Orzeł" ale tam przecież też tak wiele bzdur...

jansodula
Nowy film w tematyce to amerykański "Phantom". Ed Harris w roli radzieckiego kapitana okrętu podwodnego... raczej słaby film

Przejdź do forum