WOW....Nie miałem okazji wcześniej oglądać tego filmu i nie miałem świadomości że tak wielu podwodniaków się tam osiedliło. Co najmniej dwie rzeczy zwróciły moją uwagę.
Pierwsza to że Orp Sęp miał jednak pierwotnie nadbudówkę działa przed kioskiem. Sęp po powrocie do Polski był modernizowany w okresie IV-XII 1946 roku. Jak zmieniano mu działa to zapewne zlikwidowano nadbudówkę (wymiana działa kalibru 105 mm na radzieckie kalibru 100 mm typu B-24-P). W 1958 roku (być może tuż po nakręceniu filmu) działo w ogóle zlikwidowano.
Druga sprawa to prawdopodobne umiejscowienie anteny radionamiernika ( o której była na tym forum mowa) . W okolicach dziewiętnastej minuty filmu ( 19:07 do 19:23 ) jeden z marynarzy Sępa pokazuje własnoręcznie zbudowany model okrętu Orp Ryś. Okręt ma nadbudówkę oraz antenę radionamiernika w miejscu w którym nie wielu z nas podejrzewało. Jest to własnoręczny model i pewnie nie trzyma żadnej skali ale......umieszczenie anteny w przedniej części kiosku jest takim istotnym szczegółem którego marynarz pływający na tym okręcie na pewno by nie przeoczył. Skoro Sęp okazuje się być bardziej bliźniaczym okrętem niż nam się wydawało to.....Orzeł mógł tę antenę mieć w tym samym miejscu. Problem w tym że plany Orła umiejscawiają go bardziej z tyłu... No i bądź tu mądry
Czy w Wielkiej Brytanii nie zmieniono położenia radionamiernika? Może były wykonywane jakieś prace związane z dostosowaniem systemu łączności pod Angoli i zmieniono położenie anteny radionamiernika na takie jakie znamy z planów?
Edytowany przez Maryoush dnia 01-10-2013 21:00