22 February 2025 18:44
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 2 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 2 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Nowy film o ORLE?
Stary_Wraq
Czarno to widzę. Nasza obecna kinematografia, skażona martyrologią ponad wszelką miarę, wysmaży nam gniota nie do oglądania!!!

maciekrp
http://film.dziennik.pl/zapowiedzi/ar...iesci.html

Maryoush
http://www.tvn24.pl/pomorze,42/przepa...66560.html

ted
Bardzo dużo zależy od tego 2015 r. i wyników wypraw. Bo wyjaśnienie losów "Orła" miałoby istotny wpływ na zakończenie filmu - pewnie zmieniłby się scenariusz.

Dochodziły mnie bowiem słuchy, że koniec "Orła" zamierzano w filmie przedstawić w taki sposób, że miał zostać zatopiony podczas powrotu na Bałtyk!!! Może ktoś informujący o tym źle zasłyszał i to tylko plotka, ale należy uniknąć czegoś, co uwłaczałoby pamięci "Orłowców". Nasi marynarze to naprawdę nie byli samobójcy - a nikt przy zdrowych zmysłach nie wysłałby ich na akweny całkowicie opanowane przez wroga i pełne postawionych nowych pól minowych. To przez te pola ewentualna próba ucieczki naszych OP internowanych w Szwecji była wątpliwa - nawet gdyby nadarzyła się okazja. Jeśli więc robić dobry film - to niech do końca będzie oparty na faktach.
Co prawda w filmie Buczkowskiego z 1958 r. zatopienie "Schwerina" było fikcją (ale mało brakowało by w 1939 r. prawdziwy "Orzeł" zatopił w trakcie ucieczki z Bałtyku napotkany niemiecki statek) i to jakoś nawiązywało do zatopienia "Rio de Janeiro" - co prawda później pod Norwegią, a nie na Bałtyku. Ale to wszystko było jeszcze "w granicach rozsądku". Oby reżysera obecnego filmu fantazja nadmiernie nie poniosła.
Kto wie - może ten film też powoduje - że na 2015 r. szykuje się poszukiwawcza "mobilizacja" na większą niż dotąd skalę? Życzę nam wszystkim - by udało się w przyszłym roku odnaleźć "Orła" - i by ten nowy film rzeczywiście godnie upamiętnił wojenne wyczyny jego załogi - gdy już powstanie.

Stary_Wraq
...a ja z naciskiem powtarzam, że stara i dobra marka naszej kinematografii poszła w siną dal. Obawiam się, że rzeczona "fantazja" na pewno tych twórców poniesie. Współcześni reżyserzy nie mają wyczucia i dlatego każdy kolejny film na historyczny "temat z tapety" wychodzi strasznie. Gdzieś umyka to, o co chodzi (mi, jako widzowi) - to jest, prosta atrakcyjność wizualna filmu z rasowymi, pełnokrwistymi okrętami w rolach głównych. Tego w nowym Orle na pewno zabraknie, bo nie ma już "Sępa", a komputerowa grafika to nie będzie TO SAMO... Zdjęcia w tej technice - proszę bardzo, ale fabularny film NIGDY!!!
Dywagacje na temat kondycji psychicznej i dylematów poszczególnych członków załogi tego lub owego okrętu - nudne jak flaki z olejem i nachalnie dydaktyczne - położą film zupełnie, bo "o ile znam się na tej medycynie", to będzie ich stanowczo za dużo. Zgodnie z moim swoistym psu-na-buddyzmem, kinematografia w ogóle schodzi na psy (nadaje się psu na budę), bo ileż razy można oglądać kolejne wcielenia Supermanów czy -womanów, albo przemyślenia kandydata na samobójcę, czy świętego?!
Zapytany przez jakiegoś filmoznawcę, czy dziennikarza od kultury na temat "nowego ORŁA" - ZAWSZE powiem: szkoda na to pieniędzy, bo "Orzeł" już jest i "kudy!" jakiemuś reżyserzynie do Buczkowskiego! Albo ostrzej: WARA od ORŁA, nie dorastacie Im do pięt!!! Wspomnicie moje słowa...
Edytowany przez Stary_Wraq dnia 11-12-2014 15:54

Stary_Wraq
...Z drugiej strony lubiąc Brytanię i Brytanów - jestem na nich zły, że to londyńskie bractwo wciąż nie chce ujawnić tego, co ONI TAM mają w sprawie. Może posiadane przez nich szczegóły sprawią, że kolejna ekspedycja w poszukiwaniu Wraku stanie się nareszcie ekspedycją dla uczczenia bohaterów - więc Kochana Rzplita, weź się za to ustami i rękami swoich Władz!! Zażądaj, choćby przed odpowiednim Trybunałem, ujawnienia odnośnych materiałków bez względu na to, czego tam by nie było. Byliśmy, jesteśmy i będziemy po jednej i tej samej stronie, ale do ciężkiego dyjabła, chcemy wiedzieć, co się stało!!!
Czego możemy dowiedzieć się NAJgorszego? Ano tego, że z jakichś powodów nasze "kochane" Gumożuje i Whiskopije zatopiły nam Okręt z premedytacją. Powtarzam - ja w to NIE WIERZĘ i z tego tu miejsca ŻYCZĘ SOBIE wyjaśnienia wreszcie całej sprawy drogą oficjalną, nawet w oparciu o ich Dwór - byle do końca. Brytany są nam to winne tak, jak my jesteśmy to winni "sześćdziesięciu czy więcej z ORP" i "wszystko w temacie".

zawila
Myślę, ze zrobienie "Orla" Buczkowskiego kolorowym mogłoby być
również jakimś pomysłem.

stan_zawila@yahoo.se
Bertani
Pamiętając o tym ile projektów skończyło się niczym - poczynając od nowych wersji "Krzyżaków" poprzez Pasikowskiego ekranizację "Dywizjonu 303", aż po zapowiadany kilka lat temu polsko-holenderski dokument "Legend of the Orzel" - do wszystkich tego typu doniesień podchodzę bardzo sceptycznie. Choć odnalezienie wraku na pewno stanowiłoby znakomity impuls do powstania nowego filmu.

orzmajk
Bo z każdego takiego filmu robi się obraz który oglądają gimnazjaliści i licealiści. Najczęściej nic z tego nie wynosząc, dla nich jest to okazja żeby urwać się z kilku lekcji.
Edytowany przez orzmajk dnia 20-01-2015 15:10

zawila
O ile jeszcze ktoś nie oglądał to link niżej:

https://www.youtube.com/watch?v=xz5LzKV_AmM

stan_zawila@yahoo.se
Stary_Wraq
Kolorowy ORZEŁ AD '58? Ciężkie zadanie; ten film z założenia powstał, jako czarno-biały i w wersji sztucznie kolorowanej pewnie straciłby to i owo ze swej klasy. Na NOWĄ wersję filmowej opowieści o "Orle" przyjdzie jeszcze czas. Ja póki co cieszę się tym, co jest, bo to arcydzieło.

Przejdź do forum