To był pionier historii PMW i mnie także "zachęcił" do tego co robię - historię wielu okrętów PMW śledzę i opisuję, z wykorzystaniem nowych informacji, których J. Pertek jeszcze nie mógł posiadać, a do których nowe pokolenie historyków dociera.
Być może w "Wielkich Dniach..." pozostaną te błędy, które wiele artykułów wyprostowało w ostatnich latach, ale kto je zna, to bierze na nie "poprawkę". Także i w historii ORŁA jest wiele rzeczy, które jeszcze czekają na odkrycie, zbadanie i szczegółowe wyjaśnienie. I to nie chodzi tylko o patrol, w którym zaginął, ale i wcześniejsze, ze słynnym kwietniowym.
Polecam ostatnią dyskusję na stronie www.fow.pl o tytule "Pierwsza torpeda -RdJ". Niegdyś i na naszej stronie pisano, że do niemieckiego statku wystrzelono trzy torpedy, z których pierwsza miała być pudłem. Okazuje się, że były dwa strzały (z wyrzutni 2 i 3) i oba celne, a J. Pertek z dwóch różnych informacji Romanowskiego i Sopoćki zrobił sobie "kompilację" (Romanowski uważał, że pierwszy strzał był pudłem, a drugi trafił, pozostali świadkowie (Grudziński, Sopoćko, Ołdakowski - pisali w dokumentach i relacjach - że obie były celne). No i przy okazji tego tematu wychodzi wiele innych ciekawostek i pytań. Są rzeczy nadal do zbadania i tak ciekawe, że mogą w niejednym miejscu zmienić detale historii dotąd prezentowanej i na tej stronie.
Bodajże tu na stronie dyskutowano swego czasu o błędnej charakterystyce "Orła" i "Sępa". Podobno p. JP miał mieć jakieś niewłaściwe dane. O co tu chodzi bliżej?