23 February 2025 15:07
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 2 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 3 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Człowiek zawsze się uczy!
Stary_Wraq
Znalazłem na Stronie, w angielskiej części Artykułów, coś extra - SUBMARINES ON THE SEABED pana B Bratbaka. Prawdziwa 'rewela', a jakże (choć pewnie siedzi tam już długo), którą na pewno sobie co najmniej przeczytam.

Odpowiedzi od pp. Anglików wciąż nie mam (przyjdzie zapewne zwykłą pocztą).

W sławnej notatce o Morzu Północnym z "MR" (pod datą 29.5) tak mówi się o "wrogim okręcie podwodnym":
'...in der Nordsee ein feindliches U-Boot durch Bombentreffer versenkt.'
'...na Morzu Północnym zatopiony [został] bombą [lotniczą] wrogi okręt podwodny.'
O "środku" Morza Północnego ani słowa!...

Stary Dziad
A więc tłumaczenie Twoje jest identyczne jak mojego kumpla McClanea. Jeśli ta niemiecka notatka jest prawdziwa - to podejrzewam że chodzi właśnie o naszego Orła... Shock

Stary_Wraq
Mam też coś ciekawszego na warsztacie: ten artykuł pana Bratbaka na naszej Stronie (Artykuły English) o wrakach okrętów podwodnych na dnie. To jest prawdziwa 'rewela' (nawet jeśli nieco wiekowa), bo są tam odpowiedzi na wszystkie moje pytania odnośnie tego sławnego wraku, odkrytego przez pp. Norwegów. Jest to również tekst, który koresponduje z artykułem pana Damskiego z PZ, podanym swego czasu na Stronę przeze mnie. Po ukończeniu przekładu podam go na stronę do Waszego użytku i ew. oceny. Pozdrawiam - Wasz stary (ale jary) Wraq
Edytowany przez Stary_Wraq dnia 02-02-2009 14:42

ted
Ja niedawno na forum "Odkrywcy" dostałem od jednego z rozmówców informację, że wśród pamiątek eksponowanych w muzeum niemieckim w Cuxhaven jest fragment kiosku zatopionego w toku II wojny na M. Północnym alianckiego okrętu podwodnego (opatrzonego stosowną tabliczką z napisem po niemiecku). W początkowej fazie wojny Niemcom udało się na M. Północnym zatopić przynajmniej kilka alianckich okrętów podwodnych, ale może warto sprawdzić z jakiego okrętu ten fragment pochodzi? Może ktoś już go badał? Jeśli ktoś coś o tym wie, niech da mi jakiś odzew.

Stary_Wraq
Gdzie to można podejrzeć? Warto byłoby poczytać, co jest napisane na tabliczce. Ja pamiętam, że były jakieś hocki-klocki z GRECKIM okrętem podwodnym KATSONIS, gdzie chyba (???) zachował się jego kiosk, ale z drugiej strony - co szukaliby Grecy na Morzu Północnym??
Były też jakoweś przygody z "anglikiem" o nazwie HMS SEAL (Foka). Poszukam adresu tego muzeum i zapytam, bo to może chodzić również o jakiegoś U-Boota.
Zabieram się do dzieła z tym Muzeum w Cuxhaven...

shary
To chyba to:

http://www.nordmedia.de/scripts/conte...AIL&id=135

Fotka na tej stronce kiepska ale trudno coś lepszego znaleźć.
Edytowany przez Admin dnia 08-02-2009 11:37

ted
Dzięki za zdjęcie. Jeśli naprawdę o to chodziło mojemu dawnemu rozmówcy, to chyba nie jest on znawcą okrętów. Kiosk z tego wraka bardziej pasuje mi wyglądem na niemieckiego U-boota, niż jakiś okręt aliancki. Z pewnością nie przypomina charakterystycznego kształtu kiosku "Orła".
Myślę, że ten trop mamy z głowy...
Edytowany przez ted dnia 08-02-2009 11:57

Stary_Wraq
Taak... to raczej na pewno U-Boot.

ted
Swoją drogą, jeśli piszą na tabliczkach, że to okręt aliancki, to nabijają turystów w butelkę, chyba że to nie jedyny eksponat, jaki w Cuxhaven się znajduje.
Edytowany przez ted dnia 09-02-2009 16:22

pawelciol
Jeśli się nie mylę to przy tym kiosku są chrapy a o ile mi wiadomo to z aliantów tylko holendrzy pracowali nad czymś takim.Kiosk zbyt charaktreystyczny aby go z jakim kolwiek typem okretu pomylić. Tow 110% U-boat.

pawelciol1991@aol.pl
Przejdź do forum
Zaloguj
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 8

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 976
· Najnowszy użytkownik: testik
Ankieta
Moje poszukiwania ORP ORZEŁ

Szukam, czytam, przeglądam i przekazuję dalej
Szukam, czytam, przeglądam i przekazuję dalej
40% [32 głosów]

Szukam, czytam i przeglądam
Szukam, czytam i przeglądam
39% [31 głosów]

Tylko czytam to co inni napiszą
Tylko czytam to co inni napiszą
13% [10 głosów]

Czekam jak ktoś inny znajdzie okręt
Czekam jak ktoś inny znajdzie okręt
9% [7 głosów]

Ogółem głosów: 80
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 13/09/2008 14:47

Archiwum ankiet
Webmaster
Twórca i opiekun

Marcin Burza Burzyński
5,975,441 unikalnych wizyt