...ta sławna, dedykująca Go pamięci J. Piłsudskiego.
Dostałem ciekawego maila od jednego z Gości Strony "Orła" z informacjami na temat wyglądu i treści tablicy, umiewszczonej swego czasu na Jego kiosku.
Owa tablica, jeśli nie została zdjęta ze swego miejsca - może stanowić znakomity "dowód tożsamości" Wraku w razie jego odnalezienia.
Szczyptę optymizmu niosą za to ze sobą informacje o tym Junkersie 88, odkrytym przez naszych marynarzy na dnie Bałtyku. Oto nasz ORZEŁ zaczyna powoli wracać na łamy i na anteny, z czego należy się tylko cieszyć.
W razie definitywnego odnalezienia Wraku przed fachowcami stanie na pewno sprawa wyjaśnienia losów Okrętu, to jest kwestii, w jaki sposób Okręt zginął. Jakiekolwiek nie byłyby ustalenia, dla mnie Dowództwo i Załoga ORŁA pozostają bohaterami wojny i nic tego nie zmieni.
Przygoda ORŁA - ta z internowaniem i ucieczką z Tallinna - może i nie jest tak zupełnie nietypowa (ot, choćby francuskie okręty podwodne uciekały z niesławnego Tallinna, a dwa niemieckie U-Booty zderzyły się ze... sobą i oba zatonęły!), ale chyba trudno doszukać się drugiej jednostki podwodnej, która uciekłaby z nieprzyjaznego sobie portu i następnie (oficjalnie bez map...) przeszłaby praktycznie całe morze i trudne nawigacyjnie cieśniny. Nie wiem, jak Wam - ale mi na hasło okręt podwodny (nie "łódź podwodna") przychodzi na myśl przede wszystkim jedna nazwa, wiecie, jaka.
Czesc . Jestem Zarejestrowanym uzytkownikiem od Kilku lat a nie gosciem jak piszesz . Od kilku lat szukalem tablicy i informacji o niej. Przekazalem moje Wiadomosci do webmastera i do Starego Wraq. Zaden nie podzielil sie ta informacja z innymi. tak samo o stronach Magazynu LIFE pisalem wiele miesiecy wczesniej . Nikt nie zareagowal nato. Znam osobe ktora sie zalogowala na strone, Nie moze sie zalogowac. Pozdrawiam Zbigniew