23 February 2025 17:32
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 3 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 3 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
ORP"WILK" , U-122" i "O-13"
pawelciol
Co do ORP"WILK" i "U-122" to podobno morze było spokojne a nie sądzę aby "holender" miał rozłożony bom do ładowania torped bo niby po co na patrolu mieli to rozkładać - w porcie to co innego...a przy najmniej tak mi sie wydaje...

pawelciol1991@aol.pl
ted
W rozłożony bom nie wierzę i ja. Ale nawet przy spokojniejszym morzu zanurzający się alarmowo kiosk z dużym działem przeciwlotniczym "O-13" mógł być wzięty w ciemnościach za kiosk U-boota. Nie wykluczam też tego, że i U-122 mógł być obiektem ataku.
Edytowany przez ted dnia 18-05-2009 22:51

pawelciol
Tylko BOLESŁAW ROMANOWSKI nic nie pisze o artylerii przeciwlotniczej "U-122" a ten miał na pewno 37mm działko z tyłu kiosku...

pawelciol1991@aol.pl
ted
Zauważyłeś, że tak naprawdę kpt. Romanowski w żadnej pisemnej relacji o zderzeniu, a zwłaszcza w "Torpedzie w celu" nic nie wspomina o zaobserwowanym żadnym dziale zanurzającego się okrętu? To może być tylko nasze założenie powtórzone za p. Borowiakiem, bo jeśli kapitan wspominał o tym komuś ustnie, to kto to tak naprawdę potwierdził? Dochodzenie do prawdy nie jest tu takie proste.
Edytowany przez ted dnia 19-05-2009 17:05

pawelciol
No tak w "TORPEDZIE W CELU" jeśli mnie pamięć nie myli nie ma o tym słowa...swoją drogą dziwna sprawa - BOGUSŁAW KRAWCZYK wcale się nie cieszył z informacji o staranowaniu U-BOOTA a obwiniał oficerów o uszkodzeniu ORP"WILK" a brytyjski nurek ( komandor czy ktoś taki w każdym bądź razie bardzo wysoki rangą oficer , który by raczej czegoś takiego nie robił - schodził w skafandrze pod wodę) i jego relacja uszkodzeń ORP"WILK" jest raczej inna od powszechnie nam znanej...

pawelciol1991@aol.pl
Bergen
No dobrze: zakładamy iż jest to blef Romanowskiego. Jedyne co mogło się stać to uderzenie o pływającą boję, której wkręcona lina spowodowała urwanie płatu śruby lub ewentualnie gwałtowne uderzenie o dno bo przecież mielizn na środku morza się nie spotyka lub ostatecznie kolizję z "jakimś" wrakiem.
W porządku chcę ratować morale załogi i wymyślam całą historię. Ale to się wszystko "kupy nie trzyma". Mam uszkodzenia okrętu i dopisuję do nich przepiękną historię? Wymyślam przepiękną historię i doprowadzam do powstania uszkodzeń? Skąd jako dowódca WIEM jak wyglądają U-BOOTY a jakie kształty mają jednostki sojusznicze - były jakieś szkolenia? A przecież chyba na kadłubie Wilka był ślad farby i otarcia.
Po za tym jeżeli była to mistyfikacja to musiało brać w niej udział więcej osób. Co do kpt.Krawczyka to nie miał on zaufania do "młodzieży" stąd jego nastawienie poza tym powrócił ze Szwecji nie jako d-ca dywizjonu O.P dowodząc ORP Sęp a jako "marynarz bez okrętu" Takie sytuacje dla człowieka ambitnego pełnego honoru są naprawdę stresujące. Sytuacja jest ogólnie dziwna podobnie zresztą jak zatopienie naszego Orła. Działalność dowódctwa flotylli jest "milcząca"....

pawelciol
Nurek badając uszkodzenia nie znalazł śladów farby...a co do rozpoznawania - sojusznicze i neutralne znali z doświadczenia , zdjęć i roczników flot - cześć typów U-BOOTÓW też ze zdjęć i roczników...- wtedy duża część okrętów była jeszcze przedwojennej budowy.
Edytowany przez pawelciol dnia 20-05-2009 14:20

pawelciol1991@aol.pl
Ambreliser
Panowie, Orzeł był pomalowany, więc farba z niego powinna zostać na Wilku...
U-Booty też malowano więc patrz powyżej...
Jedno jest pewne, Rmanowski w coś trzasnął Wilkiem!
Bra entuzjazmu Krawczyka mnie nie dziwi.
Jaki dowódca cieszy się z poważnych uszkodzeń swojego okrętu, w czasie wojny i daleko w morzu?!
Może rzeczywiście jakiś stary wrak tam wciąż stoi słupka na dziobie lub rufie, choć sądzę że uderzenie Wilka mogło go przewrócić...
Tak czy śmak, należy przetrałować jście Forth!
Edytowany przez Ambreliser dnia 20-05-2009 22:28

wahoo
Nie wierzę w blef Romanowskiego, cała załoga musiałaby w nim uczestniczyć a to wcześniej czy póżniej by się wydało. Należy pamiętać iż okręt taranowany przez Wilka szedł w zanurzenie mogło nastąpić głębsze lub płytsze ale "muśniecie", to nie to co wbicie się w bok.

pawelciol
Ja też mam nadzieję ,że nie - obstawiam ,że uszkodziliśmy "U-122" ale na cacy załatwił go "San Felipe".

pawelciol1991@aol.pl
Bergen
Polecam najnowszy nr MSiO, bardzo interesujący artykół dotyczący ogólnie taranowania. Pojawia się oczywiście wątek Wilka...

pawelciol
O który artykuł ci chodzi konkretnie?

pawelciol1991@aol.pl
Bergen
SORKI Pawelciol - coś mi peryskopy nawaliły ...
Przepraszam wszystkich. Wspomniany artykuł zamieszczony jest w najnowszym numerze MILiTARIÓW, seria okręty. str.10 "TARANUJĘ!" autor.P.Sławomir Walkowski.
Nie mogę oczywiście ze względów prawnych zamieszczać artykułu ani jego obszernych fragmentów ale jeżeli dotyczy wątku naszego Wilka, chodzi o stratę okrętu Loofa to np.Blair podaje datę 7 lipca, Groener - 22 czerwca (!): może leżeli na dnie po próbie nawiązania łączności i meritum: autor Lenton podaje datę 21 czerwca (!!).... Coś jednak musi w tym być...
Oczywiście Wilk jest jednym z bohaterów artykułu, który polecam.
Koszt czasopisma 12,99 zł.

pawelciol
Też mi się zdawało ,że to nie w MSiO dlatego się retorycznie zapytałem...Czy dotyczy ten artykuł walk o.p. vs. o.p. - w których jeden przeciwnik taranował drugiego czy w ogóle taranowaniu jako sposobowi walki?

pawelciol1991@aol.pl
Bergen
Rozpoczyna się ogólnie historią tego rodzaju walki np. pokazane jest zdjęcie modelu przepięknej greckiej triery...
Ale wracając do rzeczywistości - pokrótce min: Wilk, U-70, U-651, U-574, U-93, U-753, U-581, itd...

pawelciol
Pewnie też sprawa fińskiej i radzieckiej łodzi podwodnej.
Pewnie niektórzy przyczepią się do tej łodzi podwodnej ale z tego co wiem to podczas dwudziestolecia międzywojennego przez pewien czas był "DYON ŁODZI PODWODNYCH" ot co...

pawelciol1991@aol.pl
Bergen
Niestety nie dotyczy "łodzi podwodnych", ani "stosunków" fińsko-radzieckich..
Autor skoncentrował się najbardziej na okresie "Bitwy o Atlantyk"

pawelciol
Jak wiesz z tym fińskim i radzieckim o.p. chodziło mi o to ,że pewien fiński o.p. potraktował podobnie jak ORP"WILK" okręt podwodny wroga , ten fin zatopił chyba "SZCZ-ileśtam" jesli się nie mylę...
Edytowany przez pawelciol dnia 26-05-2009 19:49

pawelciol1991@aol.pl
Bergen
Sorki.. nie o to mi chodziło..
Nasz Orzeł właśnie pierwszy dzień ....

pawelciol
Nie koniecznie dzisiaj jest rocznica - może za 2 dni może jutro - jak znajdą wrak to się dowiemy...swoją drogą...ciekawe co ich zatopiło - ciekawe ile jest takich nieodnalezionych legend ( podwodnych i nawodnych )???
Edytowany przez pawelciol dnia 26-05-2009 19:51

pawelciol1991@aol.pl
Przejdź do forum