23 February 2025 14:43
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 2 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 3 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
A teraz nagle PMW zaczyna wąchać wokół Orła ?
Ambreliser
Panowie,

oto printscreen strony MON z informacją o szkolnym rejsie ORP Heweliusz.
Problem w tym, że Heweliusz nie jest okrętem szkolnym, przeznaczonym do odbywania praktyk morskich ale hydrograficznym, mogącym poszukiwać wraków. Odnalazł juz ich wiele...
Nagle po artykule pana Kawy PMW rusza "rufę"?!

img341.imageshack.us/img341/6083/pmwszukaora.png

ted
Chyba fakt, że w 70-tą rocznicę było sporo o "Orle" publikacji - ""MSiO", "Odkrywca", przy tym pisma urzędowe p. Kawy do polskich władz - przekonały, że to nadal niebywale ważny temat dla wielu ludzi. Istotne, że podejrzany obszar po kolejnych badaniach znacznie sie skurczy, a kto wie - może się tym razem poszczęści?
Edytowany przez ted dnia 06-07-2010 11:03

Stary_Wraq
Cumy oddaj i - niech się poszczęści!! Bo to już trochę za długo trwa.
Wygląda na to, że PMW przez całe lata nie interesowała się zanadto sprawą "Orła" pod kątem wyjaśnienia Jego tajemnicy. Nic mi nie wiadomo o tym, by któryś z naszych byłych okrętów hydrograficznych/badawczych podejmował poszukiwania Wraku, na przykład, w latach 60-tych.
Czasu jest coraz mniej, chociaż nie wydaje mi się, żeby wróg i czas zdołali pospołu zniszczyć "Orła" bez śladu. Pytałem o to wcześniej - czy byłoby możliwe całkowite zniszczenie jednostki w rodzaju naszego "Orła". Odpowiedzi były raczej ostrożne, co oznacza, że jeszcze póki co JEST CZEGO poszukać. Dlatego inicjatywie Dowództwa MW RP należy przyklasnąć: powodzenia, Panowie!!
Jeśli można pofantazjować... Co by się stało, gdyby tak dowództwo MW RP porozumiało się z admirałami w Admiralicji i wysłało "Heweliusza" - samego lub w towarzystwie jednostek RN - m. in. na pierwszy odcinek trasy ostatniego patrolu "Orła"??
Co do MW RP - to jest taka, jaka jest i lepsza póki co nie będzie. Nie zmieni się w oceaniczną flotę wielkości na przykład RN czy Kon. Marine. Rusza rufę i dobrze, że ją rusza.
Edytowany przez Stary_Wraq dnia 06-07-2010 14:48

Marcin
Witam.
A czy poza tą wyprawą jakaś inna grupa też płynie na poszukiwania. Doszły mnie słuchy ale w żaden sposób nie sprawdzone, ze w tym roku płynie jakaś expedycja poszukiwawcza. Czyżby MAP znlazł nowego sponsora?

www.embe.one.pl
Stary_Wraq
Wspaniale że płynie!!! Życzę powodzenia z całego atomowoturboparowego serduszka.
A przy okazji - zaczynam się powolutku przekonywać do tego, że chyba jednak BYŁ kontakt ORŁA z bazą, to jest - dowództwo na lądzie CHYBA jednak otrzymywało wiadomości od ORŁA??
To jest ważne, bo jeśli tak było, to wszystkie ekspedycje, pływające po MP od północy do południa mają sens i któraś odnajdzie w końcu Wrak lub to, co po Nim zostało.
Edytowany przez Stary_Wraq dnia 12-07-2010 14:54

Xaro
Witam.
Jestem tu świeży nie mniej od jakiegoś czasu uważnie śledzę Wasze forum (nie tylko to ale staram się wyławiać wszelkie informacje z sieci). Żywo interesuje mnie los naszego "flagowego" okrętu podwodnego ORP Orzeł.

Bardzo jestem ciekaw co przyniesie ekspedycja która (na dzień dzisiejszy) już wyruszyła.

Stary_Wraq
Zależy, gdzie popłyną szukać. Z drugiej strony trzymam kciuki, bo to już za długo trwa.

Basil Fawltyy
Doprawdy, "wierzę" że go znajdą!!! Ha Ha haaa, Płyną i niewiedzą gdzie płyną? BUHAHHAA... Panowie dajcie spokój z "ekipą poszukiwawczą PMW"...

zawila
No coz. Dobijam osmego krzyzyka i czekam, by nareszcie miec jakas wiaomosc.Czekanie przez ponad 60 lat moze jednak zmeczyc. A tak wlasciwie to pest scriptum: jeden z maEstoncykoe "porwany " przez mO=rla - zzginal pod Stalingradem.Aetenitas manet

stan_zawila@yahoo.se
Ambreliser
Panowie, pan Kawa jest jak widać całkowicie pewny swojej hipotezy. Zrozumiała złość na sojusznków i frustracja znalazły ujście w takim otodziełku sztuki :

http://www.youtube.com/user/orzelsear...BnfsqkryIk
Edytowany przez Ambreliser dnia 19-07-2010 15:59

ted
Według planu - ORP "Heweliusz" miał jutro dotrzeć na miejsce, skąd rozpocznie penetrację sonarową wód M. Północnego w poszukiwaniu "Orła". Trzymajmy kciuki za nich i oby warunki pogodowe nie popsuły szyków załodze "Heweliusza". Ciekawe - jaki obszar da się spenetrować w ponad tydzień?
Edytowany przez ted dnia 06-08-2010 11:35

ted
O misji poszukiwawczej "Heweliusza" na razie cicho. A chyba minął już ten przewidziany na to czas. Gdyby "Orzeł" został odnaleziony - media pewnie już by szalały - z tego wniosek, że do tego momentu poszukiwania nie dały efektu. Planowano je w rejonie Skagerraku - czyli na razie z pominięciem teorii p. Kawy. Podejrzewam, że penetrowano ostatni sektor "Orła" - a jak było faktycznie i czy misja nie napotkała jakiś przeszkód (albo czy nie doszło do jej przesunięć w czasie) - przekonamy się wkrótce.
Edytowany przez ted dnia 17-08-2010 13:24

Bergen
Czy cokolwiek wiadomo na temat misji PMW ? Ciągle w morzu ? Może również zagineli bez wieści ?

Stary Dziad
http://www.mw.mil.pl/index.php?vhost=...064&limes= Cool
Edytowany przez Stary Dziad dnia 24-08-2010 21:02

ted
Wejdź także na www.orzelsearch.com i dws.org.pl

Stary_Wraq
Hej, w najnowszym Naszym Morzu jest to i owo o ekspedycji ORP HEWELIUSZ. Z tego, co ja tam wyczytałem, panowie z MW RP też nie znaleźli Okrętu.
Wydaje mi się, że w tym stylu nie ma szans na znalezienie Wraku, bo każda kolejna ekspedycja najpierw siedzi miesiącami po archiwach, a potem hasa po rozmaitych hipotetycznych miejscach, w których m o ż e znajdować się Wrak. Powoli trzeba chyba przyjąć, że Okręt jednak nie wydostał się na MP - bo przecież solidnie wyposażone zespoły poszukiwawcze byłyby Go już dawno znalazły. Co prawda Ted pisał, że ewentualna katastrofa/awaria i zatonięcie ORŁA na wodach Zatoki FoF to bardzo zła okoliczność - trudno będzie tam szukać - ale chyba powoli musimy ją zacząć brać pod uwagę. Została jeszcze hipoteza Pana Tomka Kawy i "koniec balu"! A przecież w przyrodzie nic nie ginie i Wrak gdzieś jest, tylko czas! Czas ucieka... Co Wy na to??...
Edytowany przez Stary_Wraq dnia 21-09-2010 12:43

Grom
ale jaja.
PMW nie szuka Orła - źle
PMW szuka Orła - źle

Jasne, że awaria z taka obsadą oficerską ? Nic tylko awaria. Jeszcze Wam Ś.P. Henrykl Kłoczkowski nie raz sen z powiek spędzi tak jak profesorkom. Moja w tym głowa.

Stary_Wraq
Łapka mnie świerzbi, żeby napisać coś takiego: chyba mianowicie wszyscy jak dotąd szukali bądź szukają Okrętu nie tam, gdzie trzeba, albo raczej - nie szukają tam, gdzie warto byłoby poszukać.

Stary_Wraq
Sprawa pierwszego ORŁA ciągle wisi nad nami jak wyrzut sumienia. Minęło siedemdziesiąt parę lat, w tym ponad dwie dychy w wolnej RP - i CO??
Gdzie są nasze Szanowne Władze, gdzie jest MW RP? Kto, jak kto, ale oni nie powinni z morza schodzić, zanim wreszcie czegoś nie wynajdą!!

Przejdź do forum