23 February 2025 09:32
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 2 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 3 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Wojna, książka i "rodzina podwodniaków "... i prośba...
diesel
Witam,
Jestem nowy na forum, a zwabiła mnie tu ciekawość i chęć zweryfikowania historii opowiedzianej mi kiedyś przez niedawno zmarłą ciocię. Nie będę się za dużo rozpisywał żeby oszczędzić Wasz czas.
Kilkanaście lat temu, jeszcze jako dziecko miałem okazję posłuchać opowieści mojej cioci o historii jej rodziny podczas II wojny światowej. Opowieści o obozie, tragediach znajomych etc. jakoś mnie nie interesowały aż do momentu kiedy ciocia opowiedziała o swoich dwóch braciach. Otóż z tego co zapamiętałem obaj służyli na okrętach podwodnych. Jednego wcielili siłą do marynarki niemieckiej, drugi trafił do polskiej. O tym który pływał na niemieckich u- boot poza tym że zginął na morzu próbując w wodzie odciągnąć minę od kadłuba nic nie wiem... Ten drugi podobno służył między innymi WŁAŚNIE NA ORP ORZEŁ (był też w załodze DZIKA i coś o WILKU było mowy, ale nie rozwijam bo nic więcej na temat WILKA nie wiem). Dzika potwierdziłem z książką "TORPEDA W CELU" gdzie jest o nim w kilku miejscach mowa (między innymi wujek piekł załodze świetne placki ziemniaczane :P) W spisie załogi ORŁA zamieszczonej na stronie nie znalazłem marynarza nazwiskiem RING (lub RYNG) a mam podstawy twierdzić że (być może pod innym nazwiskiem) wujek jednak tam służył. Niedawno babcia opowiedziała mi trochę więcej o historii RINGA (imienia nie pamiętam). Mówiła że ciocia wysłała bratu na okręt poduszkę z pierza ( podobno nie mieli na pokładzie) i po wojnie wróciła ona do domu wraz z albumem zdjęć z jakiejś łodzi podwodnej, listami wujka, granatowym mundurem oraz z czapką z wyhaftowanym napisem (...?)ORZEŁ (nie jestem teraz w stanie powiedzieć czy coś jeszcze)... Na 100% jeszcze miała o nim informacje z Wielkiej Brytanii, ale od kogo- nie wiem

TUTAJ MOJA PROŚBA:
- W spisie załogi jest marynarz: Piechota- ma ktoś o nim jakieś info, bo tak miała ciocia na nazwisko po wojnie.
-Podobno o służbie RINGA (Piechoty ??) jest coś w książce wydanej w Anglii pod tytułem " GRANATOWE MUNDURY" Szukałem gdzie się dało- nie znalazłem o niej nic. Podobno ciocia miała kiedyś egzemplarz, ale że czasy były takie a nie inne zagraniczne książki ze zbyt dużą ilością szczegółów politycznych nie były mile widziane i... tyle o niej wiem JEŻELI KTOŚ MA TĄ KSIĄŻKĘ, lub coś o niej wie- proszę o sygnał !
- Jeżeli ktoś wie coś więcej o marynarzu RING (tym który służył na DZIKU) również będę wdzięczny.
Edytowany przez diesel dnia 26-11-2008 11:52

Grom
mat Teofil Piechota motorzysta.

crolick
mat Jerzy Ring na ORP WILK, a następnie ORP SOKÓŁ

http://www.PolishNavy.pl
Przejdź do forum