23 February 2025 03:34
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 2 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 2 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Powracająca melodyjka - taśmy wideo
Stary_Wraq
Ja wciąż jeszcze siedzę po uszy w sprawie norweskich taśm wideo. Na pewno były co najmniej dwie - ta z filmem o HrMS O-22, i druga, o której pisał nasz korespondent.
Jeśli tę drugą ktoś potraktował, jako nic nie znaczącą - to popełnił gruby błąd, bo KAŻDY odkryty wrak okrętu podwodnego jest rzeczą interesującą (zważywszy na ilość jednostek zaginionych!).
Na miejscu tego kogoś, kto w OD przegląda taśmy w celu ich kwalifikacji do przechowania lub zniszczenia oczywiście zakwalifikowałbym taśmę z prawdziwym lub rzekomym ORŁEM do dalszego wykorzystania (to jest do dokładnego zbadania).
Wyrzucenie takiego materiału całkowicie dyskwalifikuje gościa, który się tego dopuścił!!
Nawet, jeśli taśmę skasowano, to są przecież inne materiały Norwegów (zapisy w dziennikach, mapy tras). Trzeba chyba - albo warto byłoby - iść dalej tym tropem, przedstawiając całą rzecz Oil Directoratowi i prosząc go o pomoc. Niech powiedzą, gdzie to było, resztę załatwimy sami (MAP, PMW).

Bergen
Witaj, przejrzyj mapę gazociągów morza północnego (są w poście ) piszę gazociągów bowiem "chyba" ten tajemniczy korespondent pod hasłem rurociąg miał na mysli gazociąg. Na domniewanej trasie naszego Orła jest ich kilka...

ted
Myslę, że ten tajemniczy facet nie popełnił błędu, bo sam wszedłem w necie na mapę "Rurociągów gazu ziemnego z 2007 r." (tak jest dosłownie zatytułowana). Bergen - do tej pory skupiałeś się na gazociągach raczej na środku M. Północnego (tam ich najwięcej), a facet dał wszystkim w liście dość istotną wskazówkę - że rurociąg biegł wzdłuz Półwyspu Jutlandzkiego do Niemiec - i podejrzewam, że raczej BLIŻEJ niego. Na tej mapce najbardziej widoczny na wschód od reszty rurociąg gazu ziemnego właśnie tak biegnie, zaczynająć się gdzieś w pobliżu Stavangeru i skręcając już poniżej Egersundu nieznacznie na południowy -wschód, gdy "leci" dalej przez M. Północne ku Niemcom. Co więcej - porównałem jego trasę z ostatnim sektorem wyznaczonym w rozkazie dla "Orła" (pokazuje go mapka w "Odkrywcy") i rurociąg biegnie w jego pobliżu, a nawet może w jego obrębie. To ten rejon, którego "Imor" w 2008 r. nie zdołał już z braku czasu dokładnie sprawdzić, przepływając tylko przez środek. Zakładamy rzecz jasna - że gość z listu pisał prawdę. Ten "podejrzany" przeze mnie rurociąg co prawda istniał już i na nieco starszych mapach, podejrzewam jednak, że mogli go wtedy swoimi pracami (przy wspomnianym z listu tajemniczym rozmówcy) celowo modyfikować, kładąc nowy system rur w rejonie znacznie starszego.
Edytowany przez ted dnia 16-06-2009 16:35

wahoo
Ted napisał "skręcając już poniżej Egersundu nieznacznie na południowy -wschód, gdy "leci" dalej przez M. Północne ku Niemcom" czy to nie tam na zachód od Egersundu odnaleziono O22?

ted
Owszem.Tak się akurat złożyło. To nie był jednak rejon patrolowy "Orła", a rurociąg zmierza dalej bardzo blisko rejonu, w którym "Orzeł" miał patrolować po zluzowaniu "Tridenta". Nie wiadomo - rzecz jasna, czy "Orzeł w ogóle odbierał ostatnie rozkazy, ale przy braku innych tropów chyba najlepsze byłoby skontrolowanie dokładne tego rejonu "na wszelki wypadek". Drugim takim podejrzanym rejonem do sprawdzenia byłoby ujście Firth of Forth z rejonami byłych pól minowych U-21 i U-61. To oczywiście spore koszty, a u ujścia Forth może leżeć cała masa wraków, ale sam nie wiem, czy można w tej chwili wymyślić dla kolejnej wyprawy coś konkretniejszego.
Jest jeszcze kilka niezbadanych rejonów dawnych większych niemieckich zagród minowych (pisałem, że pomiędzy kwietniem a końcem maja 1940 r. Niemcy łącznie postawili ich na M. Północnym dokładnie 9 - a zbadano na razie dwie) i ręce mogą trochę opadać tym, którzy planując kolejną kosztowną wyprawę, zastanawiają się - jaki wariant poszukiwań będzie tym razem najlepszy.
Edytowany przez ted dnia 16-06-2009 16:32

Bergen
Ciarki przechodzą być może faktycznie na Orle "słyszeli" śruby ekspedycji 2008?...
Może by spróbować wykreślić mapkę "podejrzanego" rurociągu , miejsce ataku na U-62 do hipotetycznej trasy Orła.

Stary_Wraq
Dajcie panowie znać o Waszych pracach chłopakom z MAP-u, a nóż widelec uwzględnią je w planowaniu trasy kolejnej ekspedycji.

ted
Już to zrobiłem Stary Przyjacielu - od czego tu nas wszyscy mają?Wink Odzewu na razie nie mam - ale to co trzeba Panowie z MAP już wiedzą.
Edytowany przez ted dnia 15-06-2009 23:31

wahoo
A czy orientujesz się czy w tym roku wyruszą? jest połowa czerwca

Stary_Wraq
...a ja poszedłem za wezwaniem jednego z Was i napisałem do Sejmu (do Pana Marszałka Bronisława K.); pozawracam głowę też mojemu lokalnemu Posłowi PO.

ted
Pytałem ostatnio (w Rocznicę) w imieniu swoim i was wszystkich - czy wyprawa wyruszy tego lata- ale na razie bez odzewu. Planowano ją kilka miesięcy temu i z tego co wiem - tych co mieli wypływać była już wtedy "pełna" uzgodniona lista.
Trudności finansowej natury mogą jednak takie plany modyfikować na bieżąco.
Edytowany przez ted dnia 16-06-2009 16:40

pawelciol
Warto wiedzieć , szkoda ,że u nas wszystko jest tak traktowane Sad

pawelciol1991@aol.pl
Bergen
Tego się obawiałem...
Błagam los żeby to nie była prawda..
Szukamy Orła - 2009 !!!

Stary_Wraq
Wasz niesforny cokolwiek Wrraq poszedł za ciosem i powysyłał prawie jednobrzmiące listy do trojga Parlamentarzystów w swoim zasięgu, w tym i do pana Komorowskiego, faceta jak się zdaje z głową na karku. Listy zawierały małą zachętę do zajęcia się tematem szukania wraku ORŁA. Na fali mogę napisać również do MINISTRA ON, który też wydaje się być człowiekiem rozsądnym.

Stary_Wraq
Hej, tu Wasz strasznie stary_Wraq. Pamiętam, jak wypłynęła sprawa taśmy video z NH, to pojawiła się też sprawa filmu z odnalezienia HrMS O-22. Na pewnym etapie obydwie sprawy nawet mi się trochę mieszały. Na pewno artykuł pana Damskiego z PZ, który może jeszcze jest tu gdzieś na Stronie, dotyczył tego drugiego filmu i drugiego okrętu. Film z NH przeszedł jakoś bez echa, choć swego czasu trąbiliśmy o nim na wszystkie strony, i na razie wyparował. Byłoby fajnie, gdyby go odnaleziono i pokazano albo NAM, albo innym (naszym) specom od okrętów podwodnych. Jestem ciekaw ich opinii na temat tego wraku. I już wyobrażam sobie radość - dobrze zasłużoną!! - ze znakomicie wypełnionego obowiązku odnalezienia ORŁA.

Przejdź do forum