Wygląda to tak sobie, ale jakem Wraq - nie wiedziałem co to znaczy, to "DEDLAJT". Sklerozis nie bolis - kiedyś była w sprzedaży Miniatura Morska pt. "Zwodnicze światło" (katastrofa francuskiego "pasażera" CHAMPOLLION przed Bejrutem w grudniu 1952 roku).
Coś mi świta z drugiej strony, że DL może oznaczać też światło ODBITE. W każdym razie dzięki koledze Pawelciolowi.
W kontekście topienia U-Bootów można by sobie wyobrazić zwodnicze światło, wskazujące drogę do skrzyni Davy Jonesa... Jeszcze raz dzięki serdeczne!!!!
Nie tłumaczmy panowie wszystkiego dosłownie - co to miałoby oznaczać, to "martwe" światło? Fosforyzowanie szkieletów??
Moje pytanie było o sens tego wyrażenia, bo że DEAD znaczy MARTWE a LIGHT znaczy ŚWIATŁO - to wiem. Chodzi zapewne o idiom, albo coś z frazeologii... Ja w każdym razie zapytałem o to coś w najlepszej wierze, bo warto to wiedzieć. Światło zwodnicze lub fałszywe - to do mnie przemawia (zob. wyżej).
Dokładne szczegóły operacji "Martwe Światło" w numerze MSiO 6/98. To nie tylko "Błyskawica" bo łącznie 4 nasze niszczyciele - jeszcze "Garland", "Piorun" i "Krakowiak" - brały w niej udział.
Edytowany przez ted dnia 29-09-2009 16:36
zagłada znienawidzonych okrętów a dla reszt świata ŚWIATŁO...
tzn."dobrze że zatopiliśmy te wstrętne okręty"...
Panowie a co z powolnym wydobywaniem tych "wstrętnych" okrętów??
Stal jest super a przemysł czeka na nieskażone elementy...
np.stal do produkcji narzędzi bardzo precyzyjnych...