23 February 2025 03:29
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 2 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 2 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Niesamowite zdjęcia... i Orła również.
robgar
Witam.
Odzywam się tutaj po raz pierwszy, ale odwiedzam tą stronę, poświęconą Orłowi od kilku lat i co jakiś czas obserwuję, co się dzieje w jego sprawie i sprawie jego załogi . Cieszę się, że są ludzie żywo interesujący się jego historią, losami podczas wojny i jego nieznanym końcem, którego po prostu nadal nie wyjaśniono. Osobiście przyznam, że miałem nadzieję na jego odnalezienie podczas ekspedycji Orzeł Balex Metal. To było wielkie dla mnie wydarzenie, które w napięciu obserwowałem. Po tej wyprawie nadzieja prysła i wiara w odnalezienie wraku Orła jest u mnie znikoma. Po prostu Anglicy - nasi RsojusznicyR1;, coś zdrowo nabroili skoro tak pozamakali przed nami swoje archiwa. Ale to tylko moje zdanie. A teraz do sedna sprawy. Postanowiłem się odezwać, ponieważ znalazłem coś, co może znacie, a może nie R11; spróbować warto, ale chciałbym uzyskać odpowiedzi i liczę na to, że mi pomożecie. Znalazłem przypadkiem foty z magazynu LIFE które dla mnie osobiście są po prostu ogromną sensacją. Jest tam sporo świetnej jakości zdjęć naszego Orła, Wilka, Błyskawicy i ludzi którzy uczestniczyli w całej tej wojennej tułaczce. .
Ogólnie wygląda to tak:

http://images.google.pl/search?gbv=2&hl=pl&safe=active&q=polish+destroyer+source:life&sa=N&start=0&ndsp=21&biw=1440&bih=709&sei=KMcnUZ2-AtKRhQfNwYDIBw&tbm=isch#imgrc=_

Moje pytania: czy ten pan to kapitan Gruziński? Bo znam tylko zdjęcie w którym siedzi we włazie Orła.

http://images.google.com/hosted/life/d6c6e03e52bb0833.html

Czy ten pan to kmdr.ppor. Bogusław Krawczyk?

http://images.google.com/hosted/life/bc78de56df9e6dbc.html

Czy to obaj Panowie już po tym jak przedarli się do Anglii?

http://images.google.com/hosted/life/29031378cece9ed2.html

Wszystkie te zdjęcia ogląda się z niesamowitym zainteresowaniem. Pozdrawiam

Smile

ted
Część z tych zdjęć z "Orłem" publikowano w artykule o ostatnim patrolu okrętu (z moim tekstem w "Okrętach") w kwietniu 2012 r. Co do fotek przedstawiających oficerów watpliwości nie mam. Pierwszy to rzeczywiście kpt. Jan Grudziński (w czapce) i z charakterystyczna przerwą pomiędzy zębami, drugi to komandor Bogusław Krawczyk, nazywany przez kolegów "Kubą".

krogulec
Masz jeszcze jedna sensacje, na kiosku Orla nie ma tablicy. Ktorej wszyscy szukaja. Tablice mozna zobaczyc na stronie artykulu "Ocalic od Zapomienia". Jesli sie uwaznie przyjrzysz mozesz dosyc wyraznie odczytac tekst. Do tej pory podawano 12 lini tekstu, a nie jak na tablicy 13. Znane mi sa 3 zdjecia tablicy, jedno z ukosa na kiosku 13 lini, drugie z dwoma oficerami, gdzie napis jest pokreskowany wskazujac na 12 niewyraznych lini. Oraz trzecie zdjecie z artykulu ocalic od zapomienia przedstawia wyrazna tablice. "Artykul Dzieje ORP 'Orzel' w prasie z epoki". Wszystkie informacje o tresci byly mylne. I tak w napisie "Ku chwale Najjasniejszej rzeczypospolitej" niema slowa Polskiej. Ktos celowo pokreslil tablice, bedac przesadnym o 13 Pechowych liniach napisu. Przypuszczam ze tablica zostala zdjeta i odeslana do poprawki. Gdyby byla znana firma ktora ja wykonala, Pewnie i tablica by sie znalazla. W zwiazku ze znalezieniem zdjecia, bende probowal odtwozyc tablice w miejszej skali okolo 1:4, dla pokazania wraz z modelem w skali 1:72
Edytowany przez krogulec dnia 04-07-2013 20:36

Stary_Wraq
To nie jest dobra wiadomość - bo jeśli okręt popłyunął w ostatni patrol bez tablicy, to nie mamy znaku rozpoznawczego. A po 73 latach wrak może być tryudny do zidentyfikowania.

ted
To na szczęście nie jedyny detal, po którym można próbować identyfikacji. Dość oryginalny kiosk z dziewięcioma bulajami, armata kal. 105 mm w osłonie i chowany w studzience 40 mm Bofors. Są jeszcze obracalne aparaty torpedowe. Jaki okręt ma te wszystkie rzeczy razem? Są jeszcze znane każdemu wymiary, ale nawet przełamany okręt też można zidentyfikować.

Stary_Wraq
Przypominam, że minęła kupa lat. A przedmiotowa tablica wyróżniałaby ORŁA spośród wszystkich innych wraków na dnie.

ted
Pewnie tablica ułatwiłaby sprawę, ale wierzę, że i bez niej identyfikacja jest możliwa. Dowodzą tego odkrycia ostatnich lat. Trzy U-Booty odkryte u wybrzeży Kornwalii (na brytyjskim polu minowym) - wszystkie zostały zidentyfikowane numerycznie (poznane po elementach wyposażenia). Tak samo U-480 badany przez Innesa McCartneya (okręt miał powłokę antysonarową). Axel Niestle też identyfikował U-Booty w podobny sposób. A przecież to było dopiero kilka lat temu. Jestem więc tu większym optymistą, tym bardziej, że "Orzeł" miał tylko jednego "bliźniaka", a U-Bootów było multum i to była trudniejsza sztuka.

krogulec
Mysle ze brak tablicy w Dunde, wyjasnia ze nie ma sensu zawracac sobie glowy ,wydobyciem tablicy. Ktorej na kiosku Orla nie ma. Jesli, to moze znajdowac sie w mesie oficerskiej, razem ze srebrnym ryngrafem, ofiarowanym przez rodziny marynarskie z Gdyni. Tablice opisuja jako wykonana z bialego metalu. Przypuszczam mosiadzu niklowanego. Wozenie jej na kiosku w przypadku jednostki BOJOWEj, byloby wspanialym reflektorem widocznym dla jednostek nieprzyjaciela. ;)Orzel byl zbyt duza jednostka i charakterystyczna, aby po znalezieniu wraku mogla byc jaka kolwiek pomylka .
Edytowany przez krogulec dnia 18-09-2013 02:01

Stary_Wraq
Dla jasności - ja też wiem, że tablica nie jest jedynym elementem identyfikacyjnym.

Przejdź do forum