Witam
W moim odczuciu w internecie coraz więcej materiałów filmowych dokumentujących wyprawy różnych, często anonimowych grup płetwonurkowych, dlatego postanowiłem otworzyć temat na którym widać jakieś niezidentyfikowane wraki, które mogą przypominać naszego Orła. Niech każdy kto coś wartego uwagi znajdzie wrzuci tu link do filmu. Zapewne wielu z was oglądało jakieś filmiki w sieci na których oczami wyobraźni widzieliśmy naszego Orła. Niestety prawda weryfikuje później to co zapewne nazywamy fantazją. Ja natknąłem się na taki filmik gdzie być może fantazja mnie ponosi. Więc co moje zmysły widzą na tym filmie? Otóż widzą okręt który jest przechylony chyba na prawą burtę gdzieś z 10' stopni i być może ma bardzo zniszczoną chyba najbardziej charakterystyczną cześć budowy okrętu podwodnego. Mam na myśli kiosk który jest w naprawdę w kiepskim stanie. Kiosk jest w takim kiepskim stanie ( prawie go nie ma!!!!!) że wrak dla przeciętnego człowieka nie przypomina okrętu podwodnego. Ale być może niektóre szczegóły moja wyobraźnia mi podpowiada. Niektóre bardziej a niektóre mniej. Więc po kolei. Ekipa płetwonurków na miejsce nurkowania płynie trawlerem o nazwie "Spellbinder II". Gdzieś pomiędzy 0:55 a 1:05 moja wyobraźnia widzi pozostałości po "sterowni" (kiosku ???) Widać chyba jakiś zegar.( Manometr zanurzenia R11; głębokościowy ??? ). W szczątkach kiosku pomiędzy 1:32 a 1:40 widzę dwa bulaje. Odstępy między bulajami są duże więc są to być może dwa skrajne bulaje. Gdzieś pomiędzy 1:41 a 1:42 widać zejście pod podkład (...albo mi się wydaje) Pomiędzy 1:45 a 1:48 jakby widać lekko zaokrągloną burtę na wysokości kiosku którego bocznej części w zasadzie nie ma.(Orzeł w tym miejscu wydaje się być najszerszy jeśli chodzi o pokład.) Gdzieś od 2:00 do 3:30 widać całą masę różnorodnego żelastwa. W gąszczu tych elementów widzę jakby podstawę działa (albo może peryskopu czy też jakiegoś masztu???) to wszystko znajduję się w takiej wnęce kształtem przypominającą łódź. Więc może być to ta cześć kiosku w której było chowany działo przeciwlotnicze albo........... co nawet bardziej mi się wydaje że wszystkie te elementy np. na skutek eksplozji przemieściły się trochę niżej i trochę do tyłu do miejsca w którym znajdowała się łódź okrętowa ( albo ratunkowa?). Następnie gdzieś od 3:30 do 3:50 widać bulaj ale od wewnątrz. Później gdzieś od 4:27do 4:35 przecinacz sieci(???) A później to już tylko.... umywalka ;-)
Ciężko powiedzieć coś więcej na podstawie tego filmiku. Nie mniej wrak sam w sobie jest ciekawy, choć brak mi przekonania czy to aby na pewno sub. Co do tego 1:41 - 1:42 ciężko coś powiedzieć, nie mniej chwilę wcześniej też dopatruję się bulai.