23 February 2025 22:30
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 3 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 3 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Zdalnie sterowany model ORP Orła
metal666
Witam
Planuję zrobić zdalnie sterowany model ORP Orła, właśnie licytuję plany, ale prosiłbym o jakąś pomoc, bo takiego modelu jeszcze nigdy nie robiłem, a chciałbym go jak najdokładniej odwzorować(również aby mugł się zanużać, lecz nic na razie nie przyczodzi mi do głowy jak to zrobić).

Stary Dziad
Plany polskich modelarzy są na serio do 4 literek. Przerzucałem obie wersje Orła do 3D i okazało się że żaden z nich nie miał nic wspólnego z rzeczywistością - ani plan modelarski ani model kartonowy przyjacielu. Dlaczego? Ponieważ oba wykonane oba modele pixel w pixel na planie w 3D wcale nie pasowały do żadniej z fotografii ORP Orzeł Frown więc robiłem go do fot...

http://www.orzel.one.pl/fusion_forum/...ead_id=199

Mówisz że chcesz wykonać Orła. Nie utrudniajmy tego. Użyj planów jakie masz. Coż - co mogę Ci polecić? Chyba jedynie ten słuszny tematycznie serwis:

http://www.ubootwaffe.pl/modele

Pozdrawiam Cię...
Edytowany przez Stary Dziad dnia 19-03-2008 03:34

zawila
Musisz zdecydowac czy chcesz ew. zanurzac wylacznie na sterach czy i na sterach i przez napelnianie. W pierwszym wypadku wymaga to zamontowania serwa do steru glebokosci, a w drugim dodatkowo 2 serw do sterowania tloczkami napelniania i oprozniania (Zbiorniki to rodzaj strzykawki). Moje pytanie: jak chcesz zdalnie kierowac pod woda?Wiazka przewodow? Jesli decydujesz sie na plywanie na "peryskopowej" to mozna uzywac radia. Tak mi sie wydaje, bo nigdy nie budowalem modelu lodzi podwodnej.
Pozdrawiam SZ

stan_zawila@yahoo.se
metal666
Bedę zanurzać się dynamicznie, widziałem kilka animacji na temat sterowania, "wypychania" sterów
( http://www.youtube.com/watch?v=fhc137YKbkI) a resztę umiem mniej więcej zrobićGrinmam nadzieję że wystarczy mi na to miejsca(model w skali 1:100, gość z linka zrobił U-BOOT VIIC revela w skali 1:72), aktualnie wykonuję również model Bismarcka w skali 1:200 a zamieżam zrobić jeszcze: ORP WIKL 1:100, ORP piorun 1:100 i 1:200, a na koniec U-BOOT VIIC 1:100 i to z bratem nad jeziorem wodowaćGrin

zawila
Zycze dobrej zabawy. Czyli wystarcza wlasciwie dw serwa : do steru kierunku i do steru glebokosci. Pozdrawiam. S.Z.

stan_zawila@yahoo.se
aaaapppp
witam modelarza i kibiców, a w jakiej skali i z jakiego materiału planujesz zrobić model Orła.jaki zastosujesz system balastowy????
Jeżeli chodzi o plany to w/g mnie a troch jestem w temacie, to kup kartoniarka Halińskiego, od jest najbardziej wiarygodny

metal666
Planuję zrobićgo ze sklejki i forniru(poszycie) w skali 1:100, plany mam z małego modelarza(wystarczy odpowiednio przerobić).

aaaapppp

Cytat

metal666 napisał:
Planuję zrobićgo ze sklejki i forniru(poszycie) w skali 1:100, plany mam z małego modelarza(wystarczy odpowiednio przerobić).

no to juz ci powiem że w ten sposób nie zrobisz. kup sobie skrzynkę piwa , usiądź wygodnie w fotelu, wejdź tu: www.modelteam.com.pl/porady_technika/uboot_XXI/uboot.html
http://www.podwodne.special.pl/publikacja_1_pliki/page0024.htm
dokładnie poczytaj i pooglądaj i skalkuluj
pozdr

Stary Dziad
Słuchaj Amigo bo gość relikwie robi i świętym słowem w temacie prawi a jak ktoś stwierdzi kiedyś że w owej dziedzinie bluźni to go po prostu wyśmieję.

Widziałem, widziałem nawet jego latające modele okrętów podwodnych. Ma gość fach i jak coś pisze w tym temacie to jak biblia dla modelarza Smile
Edytowany przez Stary Dziad dnia 26-03-2008 02:03

metal666
Niestety nie mam wprawy w laminacie a nie chciałbum zepsuć wszystkiego na starcie. Postanowiłem jako, że na modelu orła bardziej mi zależy, wykonać najpierw model ORP WIlk( co da mi jakieś doświadczenie i wiedzę jak zapobiec pewnym błędom).

aaaapppp

Cytat

metal666 napisał:
Niestety nie mam wprawy w laminacie a nie chciałbum zepsuć wszystkiego na starcie. Postanowiłem jako, że na modelu orła bardziej mi zależy, wykonać najpierw model ORP WIlk( co da mi jakieś doświadczenie i wiedzę jak zapobiec pewnym błędom).

w naszych warunkach domowych do budowy modeli suba pływajacego nadaje sie wyłacznie
1 laminat poliestry, lub epoksy,
2-cienka blaszka miedziana i lutowanie.
sklejkę i fornir podaruj sobie.- to tak samo jakbyś robił z papieru
nie zrobisz oni Orła ani Wilka w skali 1;100 zanurzającego sie dynamicznie, a dlaczego -pomyśl!!!
Moja rada jest taka poszukaj w necie ogłoszeń i kup kadłub z laminatu, potem będziesz się bawił z bebechami.
Sonar dzięki za uznanie
pozdr

aaaapppp

Cytat

metal666 napisał:

wejdź tu http://www.allegro.pl/item337897957_o_r_p_orzel_okret_podwodny.html i kup gotową skorupe!!!
facet jest chyba nawalony, bo ode mnie kupił go za 200 zł po znajomości !!!, ja za takiego dzielonego w stanie surowym biorę 250 zł+ wysyłka

Przejdź do forum