23 February 2025 14:58
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 2 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 3 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Wrak ORP Grom /?/
Krolik
Mimo iz to stronka o Orle to chcialbym zapytac czy nie znacie moze jakiejs strony w sieci /lub jesli ktos ma w kompie/ gdzie by mozna obejrzec pare ZDJEC z wraku naszego rowniez wspanialego okretu jakim byl "Grom" zatopionego 4 maja 1940r w Rommbakken Fiordzie pod Narvikiem !! ???
Wiem ze organizowane sa wyprawy do wraku ale nigdzie nie moge natrafic na jakies fotki Sad
DZieki z gory za podpowiedz :-)
Ps.
Licze na was Smile

KEDIN
POLECAM CIEKAWĄ STRONĘ: www.nurkowanie.v.pl NIESTETY MAGAZYN W "POSTACI INTERNETOWEJ" JEST TROCHĘ UBOGI ALE MYŚLĘ ŻE POMIMO TEGO MOŻNA ZNALEŻĆ TROCHĘ CIEKAWYCH INFORMACJI. WRAK ORP GROM SPOCZYWA NA ŁAGODNYM PODWODNYM STOKU. NIESTETY OKRĘT JEST "PRZEPOŁOWIONY". CZĘŚĆ DZIOBOWA JEST ODWRÓCONA DO GÓRY STĘPKĄ : MASZT, POMOST SĄ ZAGRZEBANE W DNIE LEPIEJ JEST Z "WIEŻAMI" DZIAŁOWYMI KTÓRE O DZIWO NIE ODPADŁY. TUŻ OBOK ZNAJDUJE SIĘ CZĘŚĆ RUFOWA KTÓRA SPOCZYWA NA RÓWNEJ STĘPCE. ŚRUBY, DZIAŁA I CZĘŚĆ NADBUDÓWEK JEST NA MIEJSCU. OBIE POŁOWY OKRETU LEŻĄ OBOK SIEBIE. NORWEDZY ZABRANIAJĄ NURKOWANIA DO WRAKU ZE WZGLĘDU NA AMUNICJĘ ZNAJDUJACĄ SIĘ NA WRAKU ABY DO GROMA SIĘ DOSTAĆ NALEŻY OTRZYMAĆ SPECJALNE ZEZWOLENIE OD MARYNARKI NORWESKIEJ. POZDARWIAM. KEDIN

Krolik
Odswiezam temat bo moze ktos cos wie wiecej !!

Wklejam jedyne zdjecie jakie udalo mi sie w sieci znalesc z wraku "Groma"

Jedna ze slynnych 120-stek na dnie Rommbakken fiordu Sad

www.greatlakes.net/~divelog/images/SR04images/Gormgun.jpg

Jak by ktos cos wiedzial to dajcie jakies linki !!
Edytowany przez Krolik dnia 28-11-2005 08:10

woodhaven

Cytat

Krolik napisał:
Odswiezam temat bo moze ktos cos wie wiecej !!

Wklejam jedyne zdjecie jakie udalo mi sie w sieci znalesc z wraku "Groma"

Jedna ze slynnych 120-stek na dnie Rommbakken fiordu Sad

www.greatlakes.net/~divelog/images/SR04images/Gormgun.jpg

Jak by ktos cos wiedzial to dajcie jakies linki !!

woodhaven
W tej chwili trwają przygotowania do drugiej wyprawy obecnie największym problem jest z uzyskaniem zgody od Norwegów. Uzyskanie pierwszego pozwolenia trwało dwa lata.
Mam zdjęcia ale nie bardzo wiem jak je załączyćAngry

Bergen
Niestety działa dziobowe odpadły od nadbudówki, jedna z masek jeżeli się nie mylę to od 120-stki pojedyńczej jest bez lufy jednak stoi na dnie wyprostowana.Rufowe są na swoich miejscach. Szkoda GROMA od początku miał "różne" dziwne historie: Babie doły - krzywy wał do momnetu zatopienia.Samo zatopienie: niesamowity fart pilotów Luftwaffe trafić z takiej wysokości pomijając fakt iż nasz okręt był celem nieruchomym.Może fatum ścigało Hryniewieckiego? GRYF, GROM a w końcu ORKAN? Pozdrawiam B.

Stary Dziad
Na Gromie było tragicznie ale to co się działo na Orkanie to już horror. Czytałem o tym. Jak wiadomo dużo tam pewnie kitu ale szkoda tylu ludzi - zwłaszcza że tak dzielnych. Pomagali innym jak mogli a do nich się nikt nie raczył zbliżyć przez za długi dla człeka czas...

Stary_Wraq
...może by tak dobudować do forum czy do strony worek na inne ciekawe wraki, typu GROM właśnie, HOOD itp. Ściągnęłoby to do nas sporo nowych ludzi. Co Wy na to?

woodhaven
A może ktoś posiada zdjęcia wykonane podczas pierwszej penetracji wraku przez robota MW ?
Ponieważ nie otrzymałem odpowiedzi co do wklejania zdjęć na forum ..... zapraszam
http://www.odkrywca.pl/orp-grom-wrak,534195.html#534195

Bergen
HOOD: wrak podobnie jak Grom leży w dwóch połowach. Sekcja dziobowa leży wbita w dno do góry stępką.Sekcja "środkowa" nie istnieje de facto (pole szczątków) w pewnej odległości spoczywa natomiat sama rufa-widoczne są śruby oraz ster.Sekcja dziobowa podobno jest również uszkodzona na wysokości komór amunicyjnych-może nastąpiła druga eksplozja na tonacym okręcie?Podobno o tym że Hood tonie do ostatniej chwili nikt na mostku nie zdawał sobie sprawy. Jeżeli ktoś ma dokładniejsze informacje niech pisze.
TIRPITZ: złomowany przez Norwegów ale podobno nie do końca.W miejscu przewrócenia pancernika podobno zostało wiele elementów do dzisiaj nie wydobytych. pozdrawiam B.

pawelciol
Widziałem zdjęcia resztek "Tirpitza" troche tego się ostało.

pawelciol1991@aol.pl
Przejdź do forum