23 February 2025 00:27
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 2 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 2 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Odnaleziono Orła!!
Maryoush

Cytat

donitzz napisał(a):

"Zdjęcie sugeruje że okręt z dużą siłą uderzył w dno rzeźbiąc tą ciemną widoczną na zdjęciu sonarowym pionową rynnę w dnie. Prawdopodobnie przedni przedział torpedowy został zalany w wyniku tego uderzenia. Widoczne przesunięcie rufy okrętu w stosunku do tej "rynny" wynika prawdopodobnie z prób podniesienia okrętu. Widocznie jednak to było wszystko na co było stać akumulatory. Dziób okazał się zbyt ciężki po zalaniu przedziału torpedowego. "

Ten pionowy ślad też mnie zastanawia... i mogło tak być jak donitzz pisze. Ten ślad mógł być to pierwszy ślad okrętu na dnie. Mógł za ostro schodzić na dno i później w wyniku uderzenia furty dziobowych wyrzutni puściły... i przesunięcie rufy okrętu w stosunku do tej "rynny" może wynikać z prób podniesienia okrętu.
Zastanawiam się też czy przesunięcie tego okrętu nie jest wynikiem zaczepienia się sieci np. w okolicach śruby? Czy np. jakiś kuter rybacki ciągnąć te sieci mógł okręt trochę przesunąć?

Tak myślę że jak się człowiek ( stanowczo za długo) wpatruje w te zdjęcia z sonaru to mu wiele rzeczy zaczyna pasować... nawet to że to co wydaje się być śrubą jest dzióbem niemieckiego u-boota typu IXB (U-122?)... ale to pewnie jakieś moje zwidy...
Edytowany przez Maryoush dnia 07-06-2013 18:51

Admin
Dla tych co cialiby poczytać jeszcze raz publikację Tomasza Kawy "Brakujący Raport" Zapraszamy do działu DOWNLOAD
http://orzel.one.pl/downloads.php?cat...load_id=17

http://www.orzel.one.pl
Maryoush

Cytat

Admin napisał(a):

Dla tych co cialiby poczytać jeszcze raz publikację Tomasza Kawy "Brakujący Raport" Zapraszamy do działu DOWNLOAD
http://orzel.one.pl/downloads.php?cat...load_id=17

Wielkie Dzięki Panie Adminie. Chciałem sobie go ponownie poczytać ale nie mogłem go znaleźć. Strony TK już nie maShock

motorcyclist
Cholera - nie wiem co napisać... Czekamy

czary2mary
Z tego co wiadomo to wczorajsza penetracja pojazdem podwodnym dotyczyła zbadania okolicy ,przeszkód ,okolicy wokół wraku w celu jak najlepszego przygotowania wyprawy nurków -więc raczej nie ma spodziewać jakiś przełomowych informacji na razie!

irek6969
No to już niedługo powinny być pierwsze informacje..... To czekanie jest denerwujące...

irek6969
I są te informacje..... ale jakże szokujące... wrak badany przez Marynarkę Wojenną to nie ORP Orzeł.......

ted
Dla mnie nie do końca szokujące. Ale zainteresowanym należy się wyjaśnienie, co to za wrak, z jakiego okresu i do jakiego typu należy. By nie było podejrzenia o jakieś celowe TOP SECRET.

dar7914
TYM razem sie nie udalo. Jednak rozne pozycje a raport Tomasza nadal aktualny.
Szkoda bo mialo byc na 8 czerwca ...
Ta wyprawa moze otworzyc droge do tej zakonczonej sukcesem. Pamietajmy o przelomie jaki dokonal sie w poszukiwaniach. Teraz juz z gorki.

Xaro
No ale jakiś okręt tam zalega. Podadzą chyba jakieś info co to i do kogo należy/należało i chyba nie zrobią tak jak wcześniej wspomniał ted. Ciekaw jestem,czy będzie nam dane obejrzeć jakikolwiek materiał filmowy z badania.

irek6969
Ponoć nurkowie znaleźli tabliczki znamionowe w języku angielskim.....

donitzz
Szkoda.....

https://www.facebook.com/MarynarkaWoj...5258713792

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/wrak-...omosc.html

Admin
Ciekawe na ile MW mowi prawde zeby nie wywolac politycznego zamieszania, ktore potwierdzałoby zaatakowanie ORŁA przez Anglików. Przecież w tym momencie nikt juz nie bedzie sprawdzał tego wraku, bo i po co. Wiem ze to teoria spiskowa, ale dlaczego kilka lat temu dokumenty Admiralicji Brytyjskiej na temat ORŁA posiadają nadal klauzule tajności.

http://www.orzel.one.pl
donitzz
Ciężko uwierzyć w teorie spiskową,robili by tyle szumu z tym że prawdopodobnie odnalezli Orła a teraz by ściemniali? Jednak "pozwolili" polskim hydrografom badać swoja bazę wraków.( no chyba że doskonale wiedzieli że niczego Polacy nie znajdą ponieważ wrak Orła nie podlega "spisowi")Mam nadzieje że uda się wyjaśnić co to za op.Jeżeli to prawda z tymi tabliczkami znamionowymi jak napisał irek6969 że były "po angielsku" - to chyba jest angielski.

ORP Lech już :widoczny"

http://www.marinetraffic.com/ais/pl/d...level0=100
Edytowany przez donitzz dnia 08-06-2013 15:46

ted
Moim zdaniem odnaleziony okręt to brytyjski HMS "Narwhal"(N45) - zasłużony okręt, bo stawiał liczne pola minowe, na których poszło na dno niemało niemieckich jednostek. Zatopił go atak niemieckiego samolotu 23 lipca 1940 r. gdy płynął z Blyth w rejon Kristiansand by postawić kolejne pole minowe. Ciekawe, ale Kristiansand to rejon, koło którego nasz "Orzeł" zatopił transportowiec "Rio de Janeiro".
To, że mam rację, może potwierdzać trzy rzeczy: kierunek północny wschód (tak był zwrócony dziób wraku) i taki mniej więcej powinien być, podawana przez niemieckiego pilota pozycja zatopienia Brytyjczyka - jest te około 45 mil różnicy od miejsca ataku "Hudsona" z 3 VI 1940 r. (tyle, że na północny wschód od niej). To o 125 mil na wschód od Aberdeen - nieco więcej niż 70 mil od brzegów angielskich - jak podawano w komunikacie TV. Ale Niemiec też mógł podać pozycję z pewnym marginesem błędu, więc trzeba brać na to "poprawkę". No i kształt dziobu na obrazie sonarowym niektórym wydawał się inny - bardziej "gruszkowy", a taki HMS "Narwhal" ma na wojennych zdjęciach.
Edytowany przez ted dnia 08-06-2013 15:49

donitzz
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosc...o_los.html

pod artykułem komentarz użytkownika "muminos1975"

"a wiecie ze prawdopodobnie na 99% okręt został przez przypadek? rozwalony minami głębinowych z angielskich okrętów wojennych?"

ciekawa teoria ,ale czy warta dyskusji?

ted
Możliwe, że alianckie okręty wojenne łapały ASDICEM kontakt z tym wrakiem i "dokładały" mu jeszcze bombami głębinowymi, co się nierzadko w trakcie wojny zdarzało.
Swoja drogą, jesli potwierdzi się to, co wyżej napisałem, to my odnajdziemy Brytyjczykom ich zasłużony okręt. Dziwne, że ich samych ta jednostka w ogóle nie zainteresowała, albo wpadli na pomysł, by nasza MW to sprawdziła. Nam przecież zależy na "Orle" i musieliśmy sprawdzić wrak, a jeśli oni wiedzieli, że tylko ten brytyjski okręt (ze względu na prawie taką samą długość) wchodzi jeszcze w grę, to mieli świadomość, że i tak się dowiedzą o tym od nas.
Edytowany przez ted dnia 08-06-2013 16:00

donitzz
A jest możliwe że w taki sposób "zniszczono ślad" po Orle? w sposób zamierzony (ponieważ wiedzieli co za okręt spoczywa na dnie)

ted
Wątpię. Jeśli zatopił go brytyjski lotnik i źle określił pozycję ataku (a rzadko podawali dobrą), to sami nie byliby w stanie go odnaleźć.

irek6969
Tak jak jestem głęboko przekonany, że Orła zatopił przez pomyłkę brytyjski pilot, tak nie jestem w stanie uwierzyć w teorię, by po wojnie Brytyjczycy chcieli zatrzeć ślady. Oni na pewno bardzo szybko skojarzyli fakty, tylko ciężko było się w trakcie działań wojennych przyznać do tak bolesnej pomyłki. Po wojnie to wiadomo w jakiej sytuacji znalazła się Polska i Polacy.
Nie szukajmy taniej sensacji...

Przejdź do forum