23 February 2025 03:45
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 2 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 2 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Orła ślad?
wahoo
24-05-1940 U-62 napotkał niezidentyfikowany okręt podwodny, który strzelił do niego wiązke torped. U-62 udało się wymanewrować torpedy. Chyba żaden aliant nie raportował ataku w tym czasie.

pawelciol
Tylko gdzie to było?

Cum tacent , clamant...milcząc wołają...
Edytowany przez pawelciol dnia 04-04-2009 12:55

pawelciol1991@aol.pl
wahoo
Niestety bardzo ogólnie Morze Północne, ale U-62 przetrwał do 2 maja 1945, może jego dziennik operacyjny jest w archiwach.

ted
U-62 wyruszył 18 maja z Kiel, więc musiał przejść Cieśniny Duńskie i dotrzeć na Skagerrak i może w głąb M. Północnego. Mógł to zrobić spokojnie do czasu, gdy został zaatakowany. Musiałoby do tego dojść jednak niedaleko brytyjskich wschodnich wybrzeży, jeśli to miałby być atak "Orła", bo w jeden dzień nasz okręt nie upłynąłby jeszcze tak daleko.
Wahoo ma rację - dziennik bojowy U-62 wiele by wyjaśnił, bo pozycja ataku na pewno w nim się znalazła.
Edytowany przez ted dnia 01-04-2009 22:05

ted
Ja z kolei odkryłem w niemieckiej kronice wojennej, że po U-9 drugim atakującym naszą "Błyskawicę" pod Dunkierką okrętem podwodnym był U-60. Torpeda przeszła o 40 m przed dziobem niszczyciela tylko dzięki temu, że na czas zredukował szybkość.
Edytowany przez ted dnia 01-04-2009 22:10

ted
Sprawdziłem wszystkie znane alianckie okręty podwodne oddelegowane do działań w Skagerraku i pod Norwegię i 24 maja nie ma przy żadnym innym nic o ataku na U-boota. 20 maja francuski "Antiope" chybił na szczęście bratni "La Sybille", ale to było 4 dni wcześniej.
Edytowany przez ted dnia 01-04-2009 23:11

ted
Jak nic pewnego nie znajdzie się w tej sprawie, pozostaną 2 ewentualności - mógł atakować "Orzeł" albo omyłkowo inny U-boot.

wahoo
Inny Uboot odpada, bo żaden z nich też nie zgłaszał przeprowadzenia ataku w tym czasie. Było to sprawdzane pod kątem czy któryś z nich nie zatopił Orła.

Bergen
U-62 (typ II C) dowodzony prze kpt.Hansa Bernharda Michalowski (!!!) zatopił 29-V brytyjskiego Graftona, nieopodal ewakuacyjnej trasy Y z Dunkierki.Jeżeli wyszedł z Kilonii 18-V a 11 dni później był w miejscu zatopienia Graftona to gdzie mógłbyć 8 dnia po wyjściu na patrol ?? Wiązka torped to ile? Conajmniej trzy? Bardzo ciekawy trop Wahoo.

wahoo
W opisie jest mowa o torpedach, czyli więcej od jednej. Incydent miał miejsce 6-tego dnia po wypłynięciu, a na 5 dni przed trafieniem Graftona. Na U-boat.net są pokazane dzienne pozycje U-62 bez podania stopni szer i dług geograficznej. Na ile rysunek jest dokładny? Fakt że w większości leżą w południowej cz. M Północnego. Bez dziennika U-62 nic nie wiadomo.

pawelciol
To nie będzie takie trudne..Czy było ustalone jaka jest prędkość marszowa typu IIC? Napewno nie była duża...
A właśnie mam pytanie co się stało z Hansem Bernhardem Michalowskim...Piszą że zginął w 1941r. jako dowódca U-62.
Co z nim było wypadek? , zabójstwo? , samobójstwo?Nic nie piszą o innym jego dowództwie...

Cum tacent , clamant... milcząc wołają...
Edytowany przez pawelciol dnia 04-04-2009 12:57

pawelciol1991@aol.pl
pawelciol
Trzeba sprawdzić gdzie ten U-boot miał płynąć i jaką trasą oraz czy pod Dunkierkę został skierowany podczas patrolu czy też tam mial być...

pawelciol1991@aol.pl
Bergen
Niestety jest bardzo skąpo jeżeli chodzi o Michalowskiego:Hans-Bernhard Michałowski Urodził się 13 Kwietnia 1912 w Kilonii.
Kapitänleutnant 1 Stycznia 1941.
Zmarł 20 Maja 1941
Dowódca okrętów U-6, U-62
Jak zmarł ???
http://www.dutchsubmarines.com/specials/special_sub_vs_sub.htm - polecam ze strony marynarki holenderskiej

Bergen
W dniu 20 maja 1945 roku zmarł w szpitalu w Bielefeld KL Hans-Bernhard Michalowski (ur. 13.04.1912r). - za stroną forum die U-bootwaffe.

oraz to:

Patrol 3 (18.05.1940 - 03.06.1940)
18.05. U 62 pod dowództwem Hansa-Bernharda Michalowskiego wypłynął o godzinie 09:00 z bazy w Kiel, by zgodnie z rozkazem atakować nieprzyjacielskie jednostki na wodach Kanału La Manche. Dnia 24 maja płynący na powierzchni okręt Hansa-Bernharda Michalowskiego nawiązał kontakt z nieprzyjacielskim okrętem podwodnym, który wystrzelił w kierunku U 62 salwę torped, które udało się wymanewrować. Pięć dni później 29 maja U 62 storpedował i ciężko uszkodził o godzinie 03:48 w kwadracie marynarki AN 8758 brytyjski niszczyciel HMS Grafton (1.350 ton), wiozący na swoim pokładzie ewakuowanych z Dunkierki żołnierzy. Na skutek trafienia torpedą niszczyciel stanął w płomieniach. W godzinach rannych dryfujący nadal palący się wrak okrętu został zatopiony ogniem artyleryjskim przez inny brytyjski niszczyciel HMS Ivanhoe. W dniu 03.06. U 62 wpłynął o godzinie 12:30 do bazy w Wilhelmshaven, kończąc trwający ponad dwa tygodnie patrol.

ted
Jeśli U-62 w drodze z Kattegatu do kanału La Manche omijał na środku M. Północnego niemiecką potężną zagrodę minową "Westwall" od zachodu - czyli bliżej brytyjskich wschodnich wybrzeży - to mógł spotkać "Orła" i stać się obiektem jego ataku. Jeśli omijałby ją od wschodu, to byłby jeszcze poza zasięgiem "Orła", bo w 1 dzień nie sposób pokonać tylu mil. Chyba jednak wariant zachodni pasowałby bardziej każdemu kapitanowi U-boota, bo przecież sami chcieli napotkać statki i okręty wroga po drodze, by mogli atakować i zarabiać na własną sławę.
Edytowany przez ted dnia 06-04-2009 17:15

pawelciol
Tylko z całą tą sprawą jest zbyt duzo niedopowiedzeń... może ta informacja mimo wszystko jest zgodna... zastanówmy się... jeśli to nie "Orzeł" to co? o ile mi wiadomo w tamtym czasie nie zatonął żaden inny aliancki okręt podwodny ani też zaden nie meldował ataku na U-boota.Ataki U-bootów na inne okręty w tamtych dniach też zostały w większości zweryfikowane...Moim zdaniem jeśli to nie był ORP"ORZEŁ" to co ? Ufo? Pfft Zresztą nie wiadomo jak "ORZEŁ trzymał się trasy na patrolu...

pawelciol1991@aol.pl
ted
Dziś mija rocznica ataku "tajemniczego" alianckiego okrętu podwodnego na U-62. Pisząc teraz kolejne trzy rozdziały do mojej książki przeanalizowałem całe wydarzenie jeszcze raz i nabieram coraz większego przekonania, że atak mógł być dziełem właśnie "Orła". Tylko pozycja z dziennika U-boota i podany czas ataku mogłyby to ostatecznie potwierdzić. Ale przekonałem się, że według planu ORP "Orzeł" miał dotrzeć do wyznaczonego sektora A3 właśnie 24 maja wieczorem, czyli byłby już dość daleko w drodze - znacznie dalej niż przypuszczałem. Napotkanie U-boota i atak mógł mieć miejsce nieco na zachód od sektora A 3 albo już w jego obrębie, jeżeli odbył się dość późno tego dnia. Niemiec miał szczęście, że rozmiary U-62 (typu II ) były niewielkie i że w porę jego nawigatorzy zobaczyli ślady torped. Okręt był zwrotny, ale od salwy przeciwnika z trudem się uchylił, nim ostatecznie zwiał z miejsca ataku.
Edytowany przez ted dnia 24-05-2009 09:20

pawelciol
Ciekawe czy na Uboat.net bedą wiedzieli GDZIE to miało miejsce - dajcie mi trochę czasu a napiszę maile do nich - a nuż odpowiedzą...

pawelciol1991@aol.pl
ted
Ważne, by istniał jeszcze dziennik U-62 z tego czasu albo jego odpis.
Edytowany przez ted dnia 24-05-2009 14:17

Bergen
25-MAJ, teoretycznie 69 rocznica ostatniego dnia Orła...

Przejdź do forum