23 February 2025 09:59
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 2 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 3 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
A może by...
Janus81
Od dawna odwiedzam tą stronke, choc dopiero teraz miałem czas dokładnie zapoznac się z nią w pełni. Po zapoznaniu się z jej treścią nasuwają mi się dwa pytania:
1. A jeżeli ORP Orzeł został już naprawdę odnaleziony? Nie okłamujmy się, sprawa ta znana jest niestety tylko wąskiej grupie ludzi. Pracuję z ludźmi w mojm wieku ( rocznik 1981), nie mają pojęcia o historii, a o okręcie tej nazwy nigdy nie słyszeli.Sądzę więc że i w szerokim świecie sprawa ta może byc znana tylko naprawdę wąskiej grupie specjalistów. Wydaje mi się więc że, nawiązując do poszukiwanego filmu, ktoś już dawno temu mógł Orła "odwiedzic", zrobic mu fotki które krąża teraz gdzieś po bezkresach internetu. My jesteśmy zainteresowani odnalezieniem Orła, ktoś szuka U-boota, lub jeszcze innej jednostki. O Orle nie słyszał, nie był tym czego szukal, ale może dokumentacja została? Morze Północne jest przecież naszpikowane wrakami. Czy ktoś kiedyś próbował chocby w internecje przejżec zdjęcia wraków? Jest tego mnóstwo, przed paroma minutami sprawdzałem. Może warto poszukac?
2. Druga sprawa dotyczy organizacji które mogły by pomóc. Czy nie uważacie że warto by może spróbowac zainteresowac tą sprawą NUMA i Cliva Cusslera? Lista okrętów zlokalizowanych przez jego zespół jest naprawdę spora, również podwodnych. Może gdyby przedstawic im sprawę Orła byli by zainteresowani? W końcu dla nas ORP "Orzeł", to jak dla nich "C.S.S Hunley". Hunleya nie tylko odnaleźli, ale i wydobyli, więc może i tu by im się udało. Mój angielski nie pozwala mi na realizację tego postulatu, lecz może ktoś inny się zmobilizuje... Wydaje mi się że warto.
Jestem ciekaw waszych opinii, skrytykujcie, pochwalcie, każda wasza opinia będzie cenna.

wahoo
Czy ktoś z nas by się dorzucił gdyby robili zrzutkę na poszukiwania Hunleya? Jeżeli uważasz, że tak to można pisać.

Janus81
Myśle, że na Hunleya dał by każdy kogo fascynują łodzie podwodne. Trzeba by tak przedstawic sprawę, aby jego wyczyn został uznany za godny zainteresowania i przedstawienia szerokiej publiczności. Nie okłamujmy się, nasz kraj tego nie zrobi. Więc wydaje mi się że do sprawy trzeba podejśc od strony finansowej. Jeżeli uznali by że historję warto nagłośnic i zrobic o tym program czy napisac książkę, to czemu nie?

Stary Dziad
Dźwignąć Orła nie dźwigną - bo po pierwsze finanse, po drugie 'wymijające' śpiewki o grobie wojennym. Każdy z marynarzy na Orle chciałby być pochowany w ojczyźnie. Także brytyjczycy którzy na nim zginęli. No cóż. Jakby polska dźwignęła Orła - cały świat by spojrzał w jej stronę inaczej...

POLSKA EWOLUUJE? NIEMOŻLIWE!

Tak. To by dało nam dało sporo plusów w oczach świata. Hunleya dźwignęli, zrobili masę badań a nawet odtworzyli twarze załogi. Niesamowita praca godna pochwalenia. Ciała załogi Hunleya spoczęły tam gdzie im się to należało - w ziemi ojczystej... Tak samo powinno być z Orłem.

ps. urodziłem się w dokładną rocznicę zatonięcia Hunleya. To 17 lutego. Był to też pierwszy udany atak okrętu podwodnego Grin
Edytowany przez Stary Dziad dnia 21-01-2008 22:40

Stary_Wraq
Polska w tym względzie nie ewoluuje. Dowództwo jej MW wciąż nie potrafi godnie uczcić Marynarzy, jacy polegli pod Białym Orłem w czasie pokoju. Przykład - na Błyskawicy już dwa lata temu powinna pojawić się tablica z nazwiskami Ofiar sławnego pęknięcia rurociągu...

Bergen
Panowie BEZ SENSU...
Najpierw gadanie bez sensu, potem pisanie ustawy i znowu pier.. bez sensu, potem ile można ukraść, przetargi, znów pier... potem jest dziura budżetowa i nowe wybory, po wyborach znów pier.., przetargi, ile można na tym zarobić i znów pier....
I tak bez końca....
Z dala od polityków ONI myślą tylko o SOBIE i SWOIM ŻŁOBIE....
Nie marnujmy czasu.

Stary_Wraq
A właśnie że nie: dobrać się im do skóry - niech jedna z drugim (albo jeden z drugą) wie, że oni tam w tej "warszawce" nie są od brylowania na salonach, tylko od pracy. "Moi" lokalni politycy (posłowie) już po liście dostali, teraz napiszę do pana Donalda w tej samej sprawie.
Bractwo myśli o sobie i żłobie, bo MY IM NA TO POZWALAMY!! DOSYĆ TEGO - teraz zagonimy ich do pracy!!

Bergen
NO COMENT !!
Czekamy na efekty..
Pamiętaj że historyk e/w archeolog NIGDY nie miesza się do polityki !!
- w jakiś niewiadomy sposób sam sobie odpaliłeś ładunki -
......
życzymy S.W powodzenia..
Czekamy na ruch P.Obywatelskiej w sprawie tegorocznej wyprawy na morze PÓŁNOCE mającej na celu odnalezienie i zbadanie wraku ORP Orzeł !!!
Jest rok 2009...

Stary_Wraq
Ja trzymam kciuki za Sprawę. Myślę, że temat ORŁA nieczęsto gości na parlamentarnych łączach i w skrzynkach pp. Posłów; jest to coś zupełnie innego niż najnowsze odkrycia IPN, afery z poszczególnymi politykami w tle i tak dalej.
AHA: NIECH KTOŚ (już nie Stary_Wraq!) NAPISZE TAKŻE DO IPN-u. ZOBACZYMY, CZY CI PAŃSTWO TAM ZASŁUGUJĄ NA MIANO STRAŻNIKÓW NARODOWEJ PAMIĘCI.
Darmozjady, nieroby - jak ich zwał, tak zwał, ale to przecież nasi reprezentanci, my ich wybraliśmy i oni są jednak dla NAS. I muszą reagować na nasze sugestie czy sygnały.

Ambreliser
Panowie,
Pozwoliłem sobie wysłać następujący e-mail do NUMA ( tej prawdziwej, tj. fundacji założonej przez C.Cusslera i majacej na koncie wiele odnalezionych wraków):

Dear Sirs,

First of all, please, DO NOT erase this e-mail before reading.
I'm not going neither to sell anything nor to spam your e-mail box.
In fact , I would like to turn your kind attention to the another unsolved mistery,which however does not involve US maritime history at all.
The matter is the loss of the Polish Navy submarine ORP ORZEL in 1940 at the North Sea.
This sub was paid by the nation wide donations in 1938. Althought her history was short, and despite of the fact that some other Polish subs achieved more in combat, the Orzel's crew deserves at least the discovery of their grave!
Please, find enclosed the pdf file that contains the history of this ship as well as a general layout as a jpg file.
Last year, the expedition in search of her was conducted, however with no positive results...
As it is the one of the most misterious events in Polish maritime history, I would like to ask you for taking under your consideration this mistery as a one of your searching sumbjects.
Thank you in advance for your reply,

Best regards,

Maciej Poltarzewski ("Ambreliser" )

Proponuję, aby kilka innych maili równierz do nich wyslać.

Taki sam e-mail poszedł do Boba Ballarda w Wodshole.
Oto mail :
Proponuję aby iść za ciosem i wysłać kilka podobnych maili.
Wraqu, to nadewszystko do Ciebie...Cool
Edytowany przez Ambreliser dnia 23-06-2009 20:46

Bergen
Niesamowite...
Czekamy na EFEKTY...
Pozdrawiam wszystkich...

Stary_Wraq
Serdeczne dzięki!!!

pawelciol
Jestem sceptykiem - ale mam nadzieję ,że cos z tego wyjdzie.

pawelciol1991@aol.pl
Stary_Wraq
A ja jestem optymistą, i jestem gotów pytać o to i owo nawet Jej Wysokość Elę, jeśli to miałoby choć o dzień przybliżyć rozwiązanie zagadki Naszego ORŁA!!

wahoo
Jej wysokość Ela ostatnio zajmuje się warzywami w ogródku, więc jeśli chcesz z nią o tym pogadać to tak.

Ambreliser
Panie i Panowie!

Ponownie uprzejmie zapraszam do wysyłania podobnych w stylu E-maili do obu ww. ziomków.Wink

Wraqu i panie Adminie: Historia Orła w wersji English kończy się w trakcie zatapiania RdJ.Sad
Dobrze byłoby to naprawić!
Edytowany przez Ambreliser dnia 28-06-2009 22:32

Stary_Wraq
Wraq wie, sprawdzi i zrobi co może. Zob. Shoutbox. Na Stronie otwiera się mój przekład i jest on rzeczywiście trochę urwany. Odszukam i doślę resztę.
Swoją drogą stary wraq przeprasza za zamieszanie...
Edytowany przez Stary_Wraq dnia 30-06-2009 12:52

Stary_Wraq

Cytat

wahoo napisał/a:
Jej wysokość Ela ostatnio zajmuje się warzywami w ogródku, więc jeśli chcesz z nią o tym pogadać to tak.

Nie mam nic ani przeciw Eli, ani przeciw warzywom w ogródku, ale Jej Wysokość chyba jest też człowiekiem i kobietą, obdarzoną jakimś tam serduszkiem???

wahoo
Ja nie mam nic do jej wysokości, tylko wydaje mi się iż jej kamerdyner jest lepiej poinformowany od niej.

Stary_Wraq
Zatem nihil novi moi panowi - juz kiedyś tak bywało, ale Jej Wysokość ma chyba jakiś gabinet z wysoko postawionymi oficerami na usługach i to oni powinni być poinformowani.
A mówiąc poważnie - do stu par starych łajb, mamy do czynienia z sojusznikiem!!! I po co te wszystkie tajemnice, przecież nie popędzimy z tym zaraz "w Moskwu", no nie??

Przejdź do forum