23 February 2025 14:55
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 2 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 3 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Może ktoś coś wie w tym temacie??
Admin
Otrzymaliśmy list który zmieszczamy poniżej. Może ktoś też miel styczność z takim przypadkiem, może znacie Państwo kogoś kto może pływał w tamtym okresie na tych statkach. poszukujemy wszelkich infrmacji.

wypchana rurami i polskimi spawaczami, statek posiadał na pokładzie arovi
mały pojazd podwodny na kołach który obejmował tymi kołami rurę i przesuwał
się po niej kilometrami, jeżeli był problem kasetę video z nagraną drogą
przewoziło się pontonami na statki odpowiedzialne za produkcję na ogół
statki te posiadały lądowiska helikopterów, przewiozłem kasety na surveya i
musiałem poczekać na inne dokumenty, ponieważ pogoda była ok.
przycumowaliśmy do burty i zostaliśmy zaproszeni na kawe. w sali na
monitorze leciała kaseta z poprzednich dni i klatka po klatce na podglądzie
powoli załoga tamtego statku oglądala leżący na dnie okręt podwodny.
widzialem jak kamera przechodzi nad pokładem op. z lewej burty na prawą,
uderzało mnie że na kiosku były duże bulaje a przed kioskiem mniejsze
pomieszczenie , tworzące z kioskiem całość, na pokladze dziobowym brak było
dziala jak na u-bocie, okręt stał na stępce z przechyłem może 5 stopni na
prawą burtę, nie chcę spekulować na temat Orla ale tamten okręt posiadał
bardzo łagodną linie kiosku prostokątny otwór bez włazu. kiedy podałem
kasetę tamci wyłączyli wideo i włączyli naszą. zapytałem skąd mają ten film
a odpowiedź brzmiała że dzisiaj nagrali. statek ten szedł przed nami
sprawdzając czy dno jest wolne od przeszkód. powiedzieli też że wrak nie
przeszkadza w kładzeniu rur. lokalizacja wraku nie jest mi znana, rury szły
od brzegów Norwegi do Niemiec wzdłuż płw. Jutlandzkiego.

http://www.orzel.one.pl
Stary_Wraq
...z POLSKI ZBROJNEJ dotyczący poprzedniej afery z rzekomym wrakiem ORŁA, znalezionym przez Norwegów. Ale to chyba nie to...

Stary_Wraq
Shock...Chyba tak. Trochę mnie "wziął" opis wraku i mailami szepnąłem paru osobom (w tym Rzecznikowi Prasowemu PMW) o tym "czymś" leżącym gdzieś między Norwegią a Niemcami, na trasie kładzionego rurociągu (oczywiście PODAJĄC ŹRÓDŁO!!!). [color=red]Jeśli to tylko prawda - to MAMY GO!!![/color]
A jeśli MAMY GO - to natychmiast [color=blue]wraca pytanie o przyczynę utraty.[/color] Skoro bowiem stoi prawie na równej stępce i bez oznak uszkodzeń, to znaczy, że [color=red]ORZEŁ zginął wskutek PRZYCZYNY INNEJ, NIŻ BOJOWA.[/color]
Co trzeba byłoby zrobić - ano popłynąć tam, opuścić do wody jakiegoś Jasona-Juniora i "kazać mu", żeby dokładnie to "coś" obfilmował, szczególnie kiosk, i "obadał", czy widnieje na nim znak taktyczny 85A i czy jest tam też sławna Tablica Pamiątkowa. Jeśli nie - to znaczy, że albo odpadła z czasem, albo Okręt nie miał jej, idąc w ostatni rejs i wtedy trzeba by było jej w Anglii poszukać, bo tabliczka może całkiem spoko leżeć sobie w jakiejś skrytce sejfu, czy szufladzie w jednym z gabinetów, czy w jakiejś sali na bazie w Rosyth. Ja w każdym razie o to zapytam Kolegów-Brytyjczyków. No, ale na razie znowi tonę (ważąc TONĘ!!!)...Cool

KEDIN
OPIS ŻECZYWIŚCIE NIESAMOWITY I POWODUJE NIEZWKŁE EMOCJĘ. JEŻELI JEST TO "ORZEŁ" TO Z CAŁEGO SERCA CIESZĘ SIĘ ŻE MOJA WERSJA O 26-05 SIĘ NIE SPRAWDZIŁA. "CAŁY KIOSK I KADŁUB" DZIAŁA NIEZWYKLE NA WYOBRAŻNIĘ.SZKODA ŻE NIE ZNAMY POZYCJI. GDYBY OKAZAŁO SIĘ ODKRYCIE PRAWDĄ TO MOŻNA UZNAĆ IŻ NASZ OKRĘT "SAM" POSTANOWIŁ POWRÓCIĆ Z PATROLU, BOWIEM PRAWDOPODOBIEŃSTWO ODNALEZIENIA ORP "ORZEŁ" PRZEZ PRZYPADEK BYŁO NAPRAWDĘ NIEWIELKIE. OBY TO BYŁ NASZ OKRĘT I OBY SPRAWA TA ZNALAZŁA DALSZY CIĄG. " W CZERWCU OFICJALNIE ODLECIAŁ TAM GDZIE ODLATUJĄ ORŁY" I W CZERWCU NIEOFICJALNIE TAKA NIESAMOWITA WIADOMOŚĆ..........

JOVIAN
Ja chyba śnię. To jest trop którym należy koniecznie podążyć. Rzeczywiście szansa na przypadkowe natrafienie była właściwie równa zeru.Przez moment przyszedł mi do głowy wrak Brytyjskiego M-2 ale opis wraku jest faktycznie [color=red]"porażający" [/color]. Oby to był "ORZEŁ".

Stary_Wraq
- Stary_Wraq nie byłby sobą, gdyby nie zadął natychmiast w mgłowy róg i nie rozesłał tej wiadomości na cały świat, a to na pewno do naszego Forum OW, do lokalnej gazety (GŁOS POMORZA) w Słupsku i rzecz jasna do MW RP. W naszym Głosie są ludzie z głowami, którzy szybko podłapują takie wiadomości. Sprawa na pewno nie przycichnie! Aha: DOKĄD ODLATUJĄ ORŁY???

Bergen
"dokąd odlatują orły" jest to chyba sentecja zaczerpnięta z któregoś wiersza o naszym okręcie.Tak mi się wydaje.

KEDIN
ZAISTE BYŁO BY W TYM WSZYSTKIM COŚ SYMBOLICZNEGO. STATEK M/V "NORTHERN HORIZON" BRAŁ UDZIAŁ W WIELU WYPRAWACH BADAWCZYCH PŁYWAŁ NA NIM MIN. DR.BALLARD. Z WIADOMOŚĆI JAKIE UDAŁO SIĘ USTALIĆ STATEK TEN "ODNALAZŁ" WRAK USS "YORKTOWN", BRAŁ UDZIAŁ W WYPRAWIE DO WRAKU "BISMARCKA" I "HOODA", BADAŁ DNO MORZA CZARNEGO. WYKORZYSTANIE TEGO STATKU BADAWCZEGO PRZEZ FIRMĘ UKŁADAJĄCĄ RUROCIĄG GWARANTUJE NAM DOSKONAŁĄ JAKOŚĆ ZAPISU. CIEKAWE CZY MAJĄ TEN FILM ZARCHIWIZOWANY MOŻNA BY BYŁO GO SKOPIOWAĆ LUB OBEJRZEĆ. MYŚLĘ ŻE Z USTALENIEM POZYCJI WRAKU TEŻ CHYBA W TYM PRZYPADKU PROBLEMÓW BY NIE BYŁO. CO DO OKREŚLENIA "GDZIE ODLATUJĄ ORŁY" TO KOL.BERGEN MA RACJĘ. POZDRAWIAM.

Stary_Wraq
...ale jakie piękne!!!

crolick
Najprawdopodobniej chodzi o ten okręt - http://www.uboat.net/boats/u702.htm
Edytowany przez crolick dnia 30-05-2007 22:55

http://www.PolishNavy.pl
Tomek
Dear
Your story looks of great interest, however we do not have records
doing back 14 years and much has changed in our company since then. I wish you every success in your endeavour.

Regards

Znaczy, ze znam firme, na jednostce ktorej , czlowiek ten widzial fim. Nie pytac, nie prosic o nazwe firmy. Jest za pozno. Zbyt wiele zlego wydarzylo sie. Istnieje w/g mnie prawdopodobienstwo, ze mogl byc nim brytyjski okret podw. z I wojny swiatowej - J6. Brytyjski okret posiadal podobnej wielkosci okna obserwacyjne na kiosku. Lezy, podobnie jak Orzel, przy tym samym rurociagu CATS, ktory zostal oddany do produkcji w 1993 roku. Rurociag przykryty jest betonowa warstwa zaprawy. Nie wiem, czy on widzial Orla...
ale...ze firma nie posiada bazy danych sprzed 14 lat, to nie wierze na 100%.

Serdecznie pozdrawiam. Moze kiedys dowiemy sie, kto, jesli w ogole, byl obok Orla w 1993.
Do "poszukiwaczy"... miejcie to rowniez na uwadze (oprocz betonu czy tez "betonu"), ze bedzie musieli powiedziec, gdzie byliscie i co tam robiliscie.

DODATEK:
Prosba: Juz wiecej niech nikt nie wazy zrobic czegos takiego jak ostatnimi dniami. Jesli ktos jeszcze raz sprobuje tak podle zagrac na uczuciach innych, jeden telefon do Royal Navy, przekazanie danych i jestem pewien, poplyna w pedzie!
Z powazaniem,
Tomek

Edytowany przez Tomek dnia 31-05-2007 20:52

aaaapppp
Tomek sądzę, ze posiadasz na temat Orła i jego ostatnich dni więcej informacji niż ja, czy możesz się nimi podzielić?????
skąd wiesz, że Orzeł leży w rejonie rurociagu????
Skąd masz wiadomości o atakach bombowych na Orła w jego ostatnim patrolu???
Podajcie jakieś bliższe wskazówki na temat taśmy od nafciarzy, co, kiedy komu, gdzie trafiła, być może uda się odnaleźć jej ślad w DWM w Gdyni, czy w akademii, czy gdzie tam ona się znajduje
pozdrawiam

Tomek
Amigo,
Pierwsze, nie trac czasu na poszukiwanie firmy. Odpisal, ze nic z tego. Jesli byla nagrana kaseta, to (raczej) nikt jej w Polsce nie ogladal. Znam firme. Tyle wiem. Juz po kontekscie wyczuwasz, ze ten ktos nie zaprzeczyl. Nie zadal pytania, "a skad wiesz ze to my"... Wyprzec sie juz nie moga.
Podalem, aby bylo wiadome, ze cos tam skrobie do przodu powolutku... Smile, ze ta historia jest tak niesamowita, ze trudno nie poswiecic czasu na jej sprawdzenie. O kasecie, ze bede ja mial, czy ktos inny, z "prywatnej stopy" - to raczej zapomnij.
Tyle na razie...
Pzdr

aaaapppp
Tomek jeżeli faktycznie była dostarczona do DMW i ktoś ja oglądał, to jest szansa dotarcia do tej osoby i próby "wydojenia " z wiadomości, jeżeli w/w kaseta wala się gdzieś po szufladach w/w instytucji, to również jest osoba mająca możliwości i chęci poszukania jej tam. tylko on potrzebuje dokładnych wskazówek czego ma szukać, od kiedy tam to jest i kto to miał w łapach,
pozdr

Tomek
Hej Amigo,
Ja nic nie wiem o kasecie. Poznalem firme, na jednostke ktorej, swiadek wszedl. Na pytanie o nagraniu, odpowiedzieli, jak pozwyzej.
Pzdr

aaaapppp

Cytat

Tomek napisał:
Hej Amigo,
Ja nic nie wiem o kasecie. Poznalem firme, na jednostke ktorej, swiadek wszedl. Na pytanie o nagraniu, odpowiedzieli, jak pozwyzej.
Pzdr
z tym tematem ok
Pozwolisz Tomek, ze ponowie swoje poprzednie pytanie
Skąd masz wiadomości o atakach bombowych na Orła w jego ostatnim patrolu???, skąd pochodzą jakiekolwiek domysły i informacje o ostatnim patrolu Orła, czy możesz sie nimi podzielić???
w/g zasady ; Ty pomożesz mi, ja pomogę Tobie.
pozdr.

Tomek
Witaj Amigo,
To nie sa domysly. Taka byla rzeczywistosc. Historia tragedii zakonczona. Poczekaj jeszcze troche.

aaaapppp
OK poczekam i tak nie mam wyjścia, a kiedy zamierzasz uradować nas-mnie tymi rewelacjami???
czekam niecierpliwie
pozdr

crolick
Na prośbę Amgio wklejam rozkład ropociągu CATS, gdzie wg Tomka wzdłuż jednej z linji może leżeć wrak ORŁA:
www.icmmed0ty.com/images/cats/content/brochure/cats%20map.jpg

J6 zatonął 15.X.1918 niedaleko Blyth omyłkowo zaatakowany przez brytyjski Q-Ship Cymric.
Edytowany przez crolick dnia 02-06-2007 01:09

http://www.PolishNavy.pl
dar7914
moze tu bedzie wiecej o rurociagu
http://www.bp.com/liveassets/bp_internet/globalbp/STAGING/global_assets/downloads/U/uk_asset_cats.pdf

Przejdź do forum