23 February 2025 03:52
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 2 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 2 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
"Orzeł" - okręt unikalny
ted
Sprawdziłem sam - Schnellboot S-17 utracony 8 września 1939 r. na skutek ciężkich uszkodzeń sztormowych, gdy blokował z innymi ścigaczami rejon Helgolandu (by przechwycić ewentualnie uciekające nasze okręty podwodne do Anglii). To może nie na naszym akwenie, ale w ramach wojny z Polską.
Edytowany przez ted dnia 02-03-2009 17:20

ted
Włoski niszczyciel atakowany 19 XI 1941 r. w Navarino był mylnie zidentyfikowany. "Sokół" tak naprawdę zaatakował inny niszczyciel o nazwie "Strale" i jednak spudłował. Dwie torpedy rozerwały się na brzegu, trzecia zawróciła i przeszła nad naszym okrętem (awaria żyroskopu torpedy). Zob. numer "MSiO" 4/2008.
Gdyby "Wilk" naprawdę przyczynił się do zatopienia U-122 to faktycznie byłoby to uznane za sukces bojowy. Ja jednak wiem, że ostatni meldunek z U-122 poszedł do bazy dobę po zderzeniu (chciałbym znać jego treść- czy był uszkodzony czy też nie).
Edytowany przez ted dnia 03-03-2009 21:16

ted
Jeśli część naszych "orłowców" będzie miała problem z dotarciem do numerów "MSIO" z artykułami dotyczącymi polskiej wojny podwodnej (zacytowanymi przeze mnie w artykule SUKCESY...) to nie będzie problemem z mojej strony opracować również artykuł o nieudanych atakach naszych podwodniaków w toku II wojny. Oczywiście, jak większość będzie ZA...
Edytowany przez ted dnia 05-03-2009 12:20

Stary_Wraq

Cytat

ted napisał/a:
Pamietam, że jedna z wyrzutni, chyba właśnie obrotowa, była przyczyną dość tragicznego wypadku w trakcie wojny - chyba na "Wilku" - z powodu nieostrożności przy obsłudze.

Przepraszam za cokolwiek 'nie tego' pytanie, ale czy 'Wilki' też miały obrotówki??

ted
Nasze podwodne stawiacze min miały 4 wyrzutnie dziobowe stałe i 2 wyrzutnie ruchome kal. 550 mm - razem 6 wyrzutni. Odpowiedź więc brzmi twierdząco.
Edytowany przez ted dnia 05-03-2009 15:19

Ambreliser
Czy są jakieś zdjęcia, obrazki czy grafiki ukazujące, jak zbudowana była ta maska i jak sie odkształcała przy obracaniu się działa?

pawelciol
W zdjęciach które mam nie ma nic takiego-gdzieś słyszałem ,że nie zachowało się żadne zdjęcie przedstawiające obrócone działo "ORŁA" w masce.
Na filmie "Sęp" ma zdemontowaną maske działa więc sądzę ,że może być problem ze znalezieniem takich zdjęć a plany wtym wypadku nie dają zbyt jasnego obrazu sytuacji.

pawelciol1991@aol.pl
Stary Dziad
a ja takie zdjęcie widziałem Smile

Iron Duke
Jest też fotka z budowy Orła na której to dobrze widać. W dużym uproszczeniu to maska obracała się z kawałkiem pokładu. No i z działem oczywiście.
Cool

ted
Ciekawe, jak wyglądała sprawa "załatwiania" brakujących zamków do oryginalnych armat "Orła" w szwedzkiej firmie Bofors w toku wojny. Po przedarciu się "Orła" do Anglii nasi sojusznicy nic nie mogli poradzić na ten brak. Ciekawe też, jak ostatecznie dotarły do Rosyth przed ostatnim patrolem "Orła" (przewieziono je statkiem, samolotem?), nim zostały na naszym okręcie zamontowane.
Edytowany przez ted dnia 21-03-2009 13:41

pawelciol
Przecież angole mieli też swoje działa nie prościej było by zamontować sprzęt angoli...chyba nie był zły? A na pewno nie trwało by to tak długo-Chociaż co do działka przeciwlotniczego to nie mogli zamontować też jakiś angolskich?

pawelciol1991@aol.pl
ted
Przeróbki zajęłyby za dużo czasu a Anglicy i także załoga "Orła" chcieli wprowadzić okręt szybko do akcji, bo rok 1940 był jak się okazało - "gorący". Trochę czasu zajęło przystosowanie "Orła" do torped angielskich, na szczęście konstruktorzy holenderscy przy budowaniu okrętu przewidzieli taką ewentualność i nie było to trudne.
Na brak zamków Anglicy nic nie mogli poradzić - mogli tylko zmienić same działa, jednak do tego nie doszło. "Orzeł" dostał tylko dwa cekaemy "Lewisa". Nie wiem tylko co z nkm typu "Hotchkiss" - jaki okręt też miał - takie były również na naszych niszczycielach. One też miały 40 mm "Boforsy". Czyżby na naszych okrętach nie było zamków zapasowych? Może "pelotki" niszczycieli były inne niż te "Orła"? Dziwne -bo gdyby były takie same - to po pomoc należało sięgnąć tam.
Edytowany przez ted dnia 21-03-2009 17:03

pawelciol
W tej kwestii ciekawi mnie czy zmiana działa trwała by aż tak długo ze 105 na powiedzmy 102 mm- działa morskie są przecież chyba do siebie podobne jeszcze tych samych kalibrów ,jak sądzę jedynym problemem był chyba inny sposób mocowania czy wielkość podstawy i.t.p problemy konstrukcji...
Edytowany przez pawelciol dnia 21-03-2009 16:58

pawelciol1991@aol.pl
ted
Pewnie wszystko musieliby rozbierać a potem składać do kupy. Rozwiazania na "Orle" były dość nowatorskie, dlatego chyba zrezygnowano z przeróbek, by załatwić po prostu zamki. Może trwało to dłużej niż zakładano.
Edytowany przez ted dnia 21-03-2009 17:05

ted
Na "Wichrze" i "Burzy" zawodne (lubiły się zacinać) Vickersy, na "Gromie" i "Błyskawicy" lepsze Boforsy (tak samo jak 120 mm działa główne były firmy szwedzkiej).
Edytowany przez ted dnia 14-04-2009 20:03

Stary_Wraq

Cytat

pawelciol napisał/a:
Z tego co wiadomo największą jednostką niemców zatopioną podczas kampanii wrześniowej to był torpedowiec którego jeszcze przed atakiem na polskę "stuknoł" ich niszczyciel.
O ile wiem niemcy stracili też dwa trałowce i kilka mniejszych jednostek- "M-85" zatopił "ŻBIK" a tego drugiego?
Gdzieś czytałem ,że "M-85" nie był jedyną ofiarą "kuleczek" naszych podwodnych stawiczy min.

Torpedowiec TIGER; został on rozjechany przez MAXA SCHULTZa chyba jeszcze PRZED atakiem na Polskę?... Taaak, 25 sierpnia 1939 w czasie manewrów. Sam SCHULTZ zatonął 70 lat i 3 dni temu podczas zabawy z własnymi bombowcami i minami. Diabli go wzięli wraz z całą, ponad trzystuosobową załogą! Z prototypowego MAASSa, który też wtedy zatonął, uratowano bodaj 60 osób...
Ja pamiętam, że w niezłym filmie "Spojrzenie na Wrzesień" stwierdzono, iż Polacy, broniąc się przed agresją niemiecką od strony morza, mieli zatopić kontr-, lub torpedowiec i dwa trałowce. Swego czasu wrzała spora dyskusja na temat artyleryjskiej bitwy Gryfa i Wichra z Maassem i Zenkerem. To właśnie wtedy miał zostać zniszczony ten "kontrtorpedowiec" (niszczyciel).
Edytowany przez Stary_Wraq dnia 25-02-2010 15:16

ted
"Kuleczki" posłały jeszcze na dno niemiecki trawler i kuter rybacki - patrz w mój artykuł - "Sukcesy polskich okretów podwodnych".

pawelciol
Wraqu - miało to miejsce wprawdzie jeszcze przed wojną ale już w trakcie przygotowań wojennych - ja bym go liczył do ofiar Kampanii Wrześniowej...

pawelciol1991@aol.pl
Stary_Wraq
Jasne, ale kalendarzowo jeszcze przed.

Przejdź do forum