23 February 2025 13:48
Nawigacja
· Strona główna / Home Page
· Dane techniczne / Specification
· Kalendarium / Timeline
· Historia / History
· Artykuły / Articles
· Grupa Poszukiwawcza ORZEŁ / Association of the "ORZEL" submarine search group
· Forum
· Katalog linków / Links
· Galeria / Photogallery
· Kontakt / Contact
· Szukaj / Search
Najnowsze artykuły
· Krążowniki pomocni...
· U-Booty nietypowo ut...
· O potrzebie posiadan...
· Antoni's Story (Tol...
· ORP "Orzeł" a pola ...
Ostatnio Widziani
· zawila 2 dni
· Marcin 1 tydzień
· Thor 3 tygodni
· Iron Duke25 tygodni
· Krolik30 tygodni
· donitzz56 tygodni
· Maryoush78 tygodni
· dar7914120 tygodni
· ted121 tygodni
· Xaro157 tygodni
Losowa Fotka
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

30-12-2021 20:52
Witam!!!

30-12-2021 18:14
Witam wszystkich ponownie Wink

22-12-2021 13:05
Bravo!!!! Warto było czekać.

22-12-2021 11:23
Witam Was ponownie!!!

16-07-2018 13:24
https://tech.wp.pl
/chca-przebadac-60
0-km-kw-dna-morza-
szukaja-wraku-pols
kiego-okretu-62739
99885588097a

Zobacz wątek
 Drukuj wątek
ORP ORZEŁ w Radiu Maryja...
Stary_Wraq
...w Naszym Dzienniku, lub w obu tych mediach na raz! Za sprawą pana Tomasza Kawy, który przedstawił różne rzeczy, w tym teorię o storpedowaniu ORŁA przez sojuszniczy okręt podwodny. I jedni i drudzy dostali ode mnie po całkiem poważnym liście z moją wersją - tą o zatonięciu lub zatopieniu Okrętu jeszcze przed wyjściem na wody otwartego MP.
Na stronie ekspedycji BALEXu ogłoszono swego czasu konkurs na temat Okrętu. Były nagrody i w ogóle dużo wrzawy. Do mnie dotarło to zbyt późno, żeby wziąć w tym udział - za to powpisywałem im w komentarzu różne mało znane szczegóły w stylu "Czy wiecie, że...". Można sobie to przeczytać na stronie ekspedycji wśród komentarzy pokonkursowych. Nagrody nie zdobyłem, ale przecież nie o to chodzi.

Stary_Wraq
...a tu to, co opowiedziałem Gościom strony BALEXu...

Czy wiecie, że...

a) Orzeł i Sęp były jedynie dwoma z planowanych czterech okrętów tego typu, jakie zamierzała zamówić PMW (nie jestem pewien, ale dwa zbliżonego typu okręty miano zamówić we Francji - proszę o ew. korektę, jeśli coś nie gra w tej informacji);
b) Orzeł i Sęp powstały w dwóch różnych stoczniach (Kon. Mij. "De Schelde" we Vlissingen i sławnej Rotterdamsche Droogdok Mij. w Rotterdamie), przy czym ORP Sęp został literalnie porwany ze stoczni;
c) stoczniowcy z Rotterdamu to fachowcy rzadkiej klasy - zbudowali m. in. obydwa najsławniejsze holenderskie transatlantyki (drugie Nieuw Amsterdam i piąty Rotterdam HALu);
d) Orzeł bardzo nie chciał zejść ze swojej pochylni w dniu 15 stycznia 1938 roku - samowolnie opóźnił swoje wodowanie o kawał czasu;
e) Pierwszy zastępca dowódcy Orła, astrolog-amator, postawił okrętowi bodajże w dniu jego wejścia do służby horoskop, z którego wynikało, iż "służba jego będzie pełna chwały, a koniec tragiczny";
f) wspomniany w konkursie niemiecki pancernik "Bismarck" spłynął na wodę w... Walentynki 1939 roku (jego młodszy i większy bliźniak "Tirpitz" nawet w... Prima Aprilis tegoż roku);
g) jedyna pewna ofiara Orła - parowiec Rio de Janeiro - nazywał się wcześniej Santa Ines i był siostrzaną jednostką Santa Isabel, jednego z zaopatrzeniowców nieszczęsnej eskadry wschodnioazjatyckiej wiceadm. hrabiego M. von Spee;
h) ten sam ss Rio de Janeiro był drugą w ogóle (a pierwszą storpedowaną) jednostką wroga, zatopioną podczas II światowej przez polskie okręty podwodne (pierwszą jednostką zatopioną przez polskie okręty podwodne był de facto trałowiec M-85, który 1 października 1939 roku wyleciał w powietrze na minie postawionej przez ORP Żbik).

Właśnie - co nie gra w tej informacji o czterech okrętach typu ORZEŁ? To znaczy - czy one wszystkie cztery miały zostać zamówione w Holandii, czy dwa z nich miały powstać we Francji? Kiedyś w MORZU (starsi z Was pamiętają, co to było) przedstawiono "ORŁA, jakiego nie było" (okręt podwodny do zamówienia z Francji) razem nawet z sylwetką! Dane na ten temat pewnie gdzieś i są, i ja pewnie mam źródło, ale teraz jestem poza moją "jaskinią".
Edytowany przez Stary_Wraq dnia 11-02-2010 12:24

pawelciol
Kolejne dwa "Orły Mod" miały miec 4*40mm zamiast 1*105 i 2*40mm miały się nieznacznie róznić od "Orła" i "Sępa" ale na pewno nie miały mieć na wyposarzeniu kutrów torpedowych ( była taka plotka ) . Były budowane w Francjii ale zostały zniszczone na pochylniach w 1940 roku .
Edytowany przez pawelciol dnia 12-02-2010 19:10

pawelciol1991@aol.pl
Stary_Wraq
...czyli to na pewno jest ta druga para jednostek typu "Orzeł"? Dzięki serdeczne za info.

crolick
Wraq - gdzie Ty widzisz artykuł Kawy o ORLE w ND?!

http://www.PolishNavy.pl
Stary_Wraq
Na Googlach. Nie wiem dokładnie, czy to był ND czy Radyjo M, ale jest tam artykuł pana Tomasza Kawy, jak pragnę zdrowia!! GWOLI ŚCISŁOŚCI - MATERIAŁ TEN JEST CHYBA Z 2006 ROKU. Niech mnie "rąba" - nie myślałem, że ND może w ogóle zawierać cokolwiek morskiego, ale znalazłem tam osobiście na przykład "Gustloffa" z doskonałym zdjęciem!! Ten artykuł o ORLE to wygląda mi raczej na materiał z radia, bo jest w ich stylu. Ja sobie to ściągnąłem do mojego archiwum, mówi się tam głównie o storpedowaniu Okrętu przez "Holendra" (van der Byl lub Bijl), czyli o wersji p. Prządaka.
Edytowany przez Stary_Wraq dnia 25-02-2010 14:52

dar7914
22-10-2006 - Artykuł z Naszego Dziennika na stronach internetowych Radio Maryja:

http://www.radiomaryja.pl/artykuly.ph...hp?id=1325

ted
To ten sam artykuł, który na stronie dawno już mamy. Jedyne na co pan Kawa w nim nie wpadł, to możliwość, że pan Feliks Prządak mógł po 20 latach pomylić datę zjawienia się u niego radiotelegrafisty brytyjskiego (26 czy 28 maja?)
Już pisałem w swoim artykule, że przy słownej wypowiedzi to bardzo podobnie brzmi. Wtedy "Taku" i jego dowódca byliby na liście "podejrzanych" okrętów, a dziennik z przerwą zapisów też takie podejrzenie nasuwa. Cóż - to za mało, by cokolwiek udowodnić w tej materii i potrzebny byłby jeszcze jakiś dowód (np. raport o liczbie torped na "Taku" po powrocie albo coś podobnego).
Reszta artykułu jest w porządku i wszystko sie zgadza, ciekawe, że autor tak samo jak niezależnie ja - zwrócił uwagę na "Taku".

Sprawa z radiotelegrafistą brytyjskim jest tajemnicza w jednym zwłaszcza punkcie - z jego relacji wynikałoby, że kontakt radiowy z "Orłem" na morzu był podtrzymywany, a jakiś okręt w sektorze miał go zmienić (faktycznie to "Orzeł" miał zastąpić w sektorze "Tridenta" i to jeszcze na kilka dni czerwca), choć na pewno nie holenderski. Jest to w sprzeczności z późniejszymi twierdzeniami strony brytyjskiej, że nie było meldunków radiowych z "Orła" od czasu opuszczenia przez niego Rosyth. Chyba, że depesze z okrętu nakazano utajnić, a na to przekonującego dowodu znów brakuje.
Edytowany przez ted dnia 25-02-2010 11:15

ted
Informacje od radiotelegrafisty brytyjskiego wydają się jeszcze w jednej kwestii niewiarygodne - skoro Brytyjczycy rzeczywiście podejrzewaliby zatopienie "Orła", to po co słaliby do niego rozkazy przemieszczeniowe od 1 czerwca, a wreszcie rozkaz, który nakazywał zastąpić w sektorze "Tridenta"? Wygląda na to, że nic nie wiedzieli, bo przecież nie mogli sobie pozwolić na pozostawienie tego sektora pustym, a miał w jego pobliżu pojawić się zespół pancerników niemieckich, o czym Anglicy z kolei mogli coś wiedzieć.
Może brytyjski radiotelegrafista pomylił Polaków z Francuzami, co sugeruje pan Kawa? Trudno tu być w czymkolwiek pewnym.
Edytowany przez ted dnia 25-02-2010 11:14

Stary_Wraq
Nie podejrzewajmy Brytyjczyków o zbrodnicze zamysły - całe to bractwo od Admirała S po ostatniego ciurę na najmniejszym okręciku - to byli podwodnicy, walczący z wrogiem, nie zaś zbrodniarze polujący na Bogu ducha winny ORP.
W danym czasie - to jest do 8 czerwca 1940 roku - Brytyjczycy po prostu mogli nie wiedzieć, co dzieje się z ORŁEM: "submaryna" była po prostu na patrolu i tyle. Jak wspomniałem, o pomyłkę i jej świadome tuszowanie ich nie podejrzewam (ale nie wiem, co jeszcze wypłynie z tzw. papierów).

Stary_Wraq

Cytat

dar7914 napisał/a:
22-10-2006 - Artykuł z Naszego Dziennika na stronach internetowych Radio Maryja:

http://www.radiomaryja.pl/artykuly.ph...hp?id=1325

Otóż to. A swoją drogą - kto by pomyślał, co?...

crolick
Ted - kto inny wysyła wiadomości przez radio, a kto inny zbiera raporty o atakach na OP. Istnieje możliwość, że ORZEŁ został zatopiony przez Brytyjczyków i nie mieli oni 'od ręki' dowodów, że zatopili własny OP. Ot jeden z licznych ataków jakich na wojnie wiele - bomby wybuchły, pokazało się trochę oleju na powierzchni i tyle. Dopiero po czasie mogło nastąpić połączenie tych dwóch faktów (ataku i zaginięcia ORŁA). A w takim wypadku ukrycie tego byłoby trudne, ale wykonalne.
Edytowany przez crolick dnia 25-02-2010 15:58

http://www.PolishNavy.pl
ted
Może, choć od wydarzeń o których pisał Prządak do wysyłania rozkazów dla "Orła" z bazy minęło 5-7 dni, a to wystarczająco dużo, by się połapać w tak ważnej sprawie. Chyba, że masz na myśli i inne możliwości utraty "Orła" - to zupełnie zmienia wtedy postać rzeczy.
P. Kawa może mieć rację, że ten Brytyjczyk co był u Prządaka coś "namieszał" albo sam Prządak kiepsko go zrozumiał.
Edytowany przez ted dnia 25-02-2010 18:25

Przejdź do forum